Doorgaan naar hoofdcontent

Meer dan 100 jaar vrouwenstraatnamen in het nieuws - over een 'galanterie tegenover de vrouwen'

De laatste jaren is er in de media veel aandacht voor straatnamen die naar vrouwen zijn genoemd. Helemaal terecht, want vrouwen hebben nog een grote achterstand in straatnamenland. Journalisten van de Correspondent becijferden in 2018 dat van de ruim 2.000 straatnamen die in Amsterdam naar een persoon zijn genoemd slechts 12% de naam van een vrouw draagt. De laatste jaren is er in veel gemeentes opgeroepen om meer straten naar vrouwen te noemen en er komen daardoor inderdaad meer vrouwenstraatnamen bij. Je zou je af kunnen vragen waarom we dit niet eerder bedacht hebben met zijn allen. Maar het is niet voor het eerst dat er aandacht is voor dit onderwerp.

Omdat ik nieuwsgierig was of er in het verleden al vaker aandacht is geweest voor vrouwenstraatnamen ben ik eens in de archieven gedoken. Ik heb in Delpher gespit naar oude krantenartikelen waarin geschreven wordt over straatnamen voor vrouwen en ik heb - heel ouderwets - met Google gezocht naar relevante artikelen. Vooral de laatste jaren zijn er online heel veel nieuwsberichten verschenen, en daar heb ik een kleine selectie uit gemaakt. Hieronder deel ik ook alle krantenberichten die ik vond. Ik zeg niet dat ik daarmee een volledig overzicht geef, maar de berichten geven samen wel een goed beeld van de aandacht voor dit onderwerp in de afgelopen 125 jaar. 

Ga je mee? We beginnen bij het laatste nieuws en gaan daarna stapje voor stapje terug in de tijd.

2025 

In februari 2025 las ik dit bericht: Gemeenteraad Bunnik wil meer straten vernoemen naar vrouwen. Het artikel gaat over een motie die in de gemeenteraad was aangenomen om meer straten naar inspirerende vrouwen de noemen. Bunnik sluit daarmee aan in een lange rij. De journalist had even zitten zoeken op internet en ontdekte dat er de laatste jaren veel van dat soort moties zijn aangenomen in Nederland en België.

Bunniks Nieuws, 10 februari 2025

2019

Terwijl in grotere gemeenten nog vooral wordt gediscussieerd over meer vrouwelijke straatnamen, maakt Putten zijn lokale heldinnen ­zichtbaar in een nieuwe wijk.

Nederlands Dagblad, 27 maart 2019

2018 

Veel van de recente initiatieven om meer straatnamen naar vrouwen te noemen zijn terug te voeren op de landelijke acties van de feministische actiegroep De Bovengrondse. Zij gaven in augustus 2018 allerlei straten een nieuwe naam door zelfgemaakte borden op te hangen. Ze kregen met hun acties veel aandacht in de media. 

NOS, 7 augustus 2018

2014

Die actie kwam niet helemaal uit het niets. Een paar jaar daarvoor werd er in de Amsterdamse raad al over vrouwenstraatnamen gesproken. Burgemeester Eberhard van der Laan zegde daarop toe om voor de straatnamen 'vaker naar vrouwen te kijken'. 

(Dit nieuws was overigens reden dat ik toen het artikel Mannen hebben meer straatnamen dan vrouwen... dus: vrouwen in alle straten! schreef op deze website. Pak dat er gerust nog eens bij.)

Het Parool, 30 januari 2014

2013

Een jaar eerder had PvdA-raadslid Liselore van der Heijden een initiatiefvoorstel ingediend waarin ze pleit ze voor het opstellen van een groep 'Vergeten Vrouwen' die een straat krijgen toegewezen in Amsterdam.

Het Parool, 6 november 2013

1993

In het Parool verscheen een artikel over de nieuwe 'vrouwenwijk' in Hoofddorp. Het verhaal begint met de oprichting van de werkgroep 'Vrouwenstraatnamen' negen jaar daarvoor. (Met 45 straatnamen zou dit de grootste vrouwenwijk van Nederland zijn, zo wordt verteld. Maar dat klopt niet.)


Parool, 5 maart 1993


De Telegraaf schrijft hoe in datzelfde jaar een voorstel van PvdA en GroenLinks in Veenendaal wordt afgewezen: de straatnamen mogen niet naar vrouwen worden genoemd. Helaas vermeldt het artikel er niet bij waarom dat zo is.


De Telegraaf, 26 november 1993


1990

Een paar jaar ervoor was het nieuws dat in Spijkenisse vijf straten worden genoemd naar vrouwen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitse bezetter hebben verzet, waaronder Hannie Schaft en Anne Frank.

Het Vrije Volk, 1 februari 1990

In datzelfde jaar werden in Spijkenisse ook nog eens vijftien straten genoemd naar grote vrouwen van het Nederlandse toneel.

Het Vrije Volk, 18 december 1990 


Ik schreef hierboven al over aandacht voor Vergeten Vrouwen in Amsterdam, maar dat was niet voor het eerst dat er in die stad voor straatnamen naar vrouwen werd gekeken. In 1990 werden in een nieuwe buurt in Amsterdam al straten en pleinen genoemd naar vrouwen die een rol hadden gespeeld in de strijd voor sociale huisvesting. Zoals juffrouw Mulder. 

Parool, 3 januari 1990

1986

In 1986 trok Annelien Kappeyne van de Coppello, staatssecretaris met onder andere vrouwenemancipatie in haar portefeuille, speciaal naar Alphen aan de Rijn om een aantal borden te onthullen van straten die naar bekende vrouwen genoemd zijn, zoals Suze Groeneweg, Aletta Jacobs en Roosje Vos.

De Waarheid, 15 maart 1986

1985

In 1985 was de viering van Internationale Vrouwendag de aanleiding om voor het eerst in Voorschoten een straatnaambord met een vrouwennaam plechtig te onthullen.

De Waarheid, 6 maart 1985


1982

Ik schreef hierboven al dat men in Hoofddorp claimde met 45 straatnamen de grootste vrouwenwijk van Nederland te hebben. In 1982 werd in Leiden begonnen met de aanleg van de nieuwe wijk Stevenshof. In die wijk zijn bijna alle - meer dan 150! - straatnamen genoemd naar vrouwen, zoals Heintje Davids, Joke Smit en Anne Frank.

De wijk Stevenshof in Leiden


En terwijl in Leiden begonnen werd met de bouw van de Stevenshof werd in Heemstede ook hard gewerkt aan een wijk met alleen maar vrouwennamen. Aanleiding was dat men ontdekt had dat er van de 270 straten in Heemstede slechts vier naar een vrouw genoemd waren. De vrouwen in de raad kwamen daarom samen met een plan waar de mannelijke raadsleden niks tegenin konden brengen.


De Telegraaf, 20 december 1982


1970

Dit waren overigens niet de eerste vrouwenwijken. Begin jaren zeventig werd in de Amstelveense wijk Bankras/Kostverloren al een buurt aangelegd met louter vrouwenstraatnamen. Je vindt daar straten die genoemd zijn naar onder andere Cleopatra, Anne Frank, Rie Cramer en Florence Nightingale.

De vrouwenbuurt in Amstelveen


1955

Dit is de oudste voorloper die ik heb kunnen vinden van alle moties waar ik dit verhaal mee begon: het Contact Haagse Vrouwenverenigingen diende een verzoek in bij het Haagse college van B&W om staten te noemen naar pioniersters van de vrouwenbeweging. Het verzoek werd helaas afgewezen, waarna een lijst met namen werd aangeboden aan de raad.

Het Vaderland, 13 oktober 1955

Dit initiatief werd in de weken daarna in allerlei kranten in het land overgenomen, zoals in dit bericht in het Deventer Dagblad.

Deventer Dagblad, 24 oktober 1955


1954

Het jaar 1954 was een bijzonder jaar, want dat was het jaar van de feestelijke herdenking van 60 jaar vrouwenkiesrecht. Je zou uit de artikelen hierboven kunnen concluderen dat men in Den Haag niet op vrouwenstraatnamen zat te wachten, maar blijkbaar wilde men best 'een gebaar' maken door een straat naar Aletta Jacobs te noemen. "Het ligt wel in de bedoeling van het Haagse gemeentebestuur een aantal bekende vrouwen in straatnamen te vereeuwigen", zo eindigt het artikel, maar daar liet dat gemeentebestuur een jaar later weinig van blijken. 

Winschoter Courant, 9 september 1954

1898

Dit is het oudste bericht over vrouwenstraatnamen dat ik heb kunnen vinden. Het is ook weer uit Den Haag. In die stad werden in 1898 een aantal straten naar bekende vrouwen uit de vaderlandsche historie genoemd. Aanleiding was de tentoonstelling van vrouwenarbeid. Het streven om dit complex van straten met vrouwennamen te begiftigen werd gebracht als "een galanterie tegenover de vrouwen". Toch aardig van die mannen... 

Algemeen Handelsblad, 5 oktober 1898

Er wordt dus al meer dan 125 jaar geschreven over straten die speciaal naar vrouwen worden genoemd. In 1898 werd het nog een galanterie genoemd, een hoffelijk gebaar tegenover vrouwen. In de daarop volgende periode van meer dan een eeuw golft de aandacht voor vrouwenstraatnamen mee met de opeenvolgende feministische golven. Het lijkt erop dat de laatste tien jaar pas echt serieus werk wordt gemaakt van de inhaalslag en dat er vaker vrouwen vernoemd worden op straatnaamborden. Helaas is het daarvoor wel nog steeds nodig om in het hele land moties aan te nemen.


Reacties

Tim Wachelder zei…
Mooi overzicht!

Populaire posts van deze blog

Hoeveel unieke straatnamen heeft Nederland nou eigenlijk? Ik zocht het voor je uit!

Zo af en toe vraagt iemand me hoeveel straatnamen er in Nederland zijn die niet vaker dan één keer voorkomen. Die vraag kreeg ik bijvoorbeeld na mijn artikel over de grote overlap in straatnamen tussen Den Helder en Dordrecht . Of naar aanleiding van de top-10 van meest voorkomende Nederlandse straatnamen . Of het gebeurt als ik wat schrijf over bijzondere straatnamen zoals Burelhul , Szydlowskiplein of Wroetende Mol , of tweets stuur over opmerkelijke namen zoals Nijdjipstrjitte of Wiebiegenweg . Aan de ene kant zijn er best veel straatnamen die heel vaak voorkomen, en lijkt er dus weinig ruimte voor echt unieke straatnamen. Maar aan de andere kant komen er eigenlijk best vaak vreemde straatnamen voorbij waarvan je je haast niet voor kunt stellen dat er meer straten zijn die zo heten. Ik heb het eindelijk uitgezocht. Om het antwoord op de vraag te vinden, ben ik weer eens in de BAG-database gedoken. Dat is de database van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen, en daarin s...

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste lĂ¡Ă¡n van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la...

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd...

Wat zijn de meest populaire straatnamen van Nederland?

Pas vroeg iemand me naar welke personen in Nederland de meeste straatnamen zijn vernoemd. Mijn vermoeden werd bevestigd: dat zijn geen schilders of zeehelden, maar gewoon leden van het koningshuis. Dat bracht me tot de vraag: welke straatnamen komen eigenlijk het vaakst voor in Nederland? En hoe zit dat in andere landen? Dit is de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen: 1. Kerkstraat 2. Schoolstraat 3. Molenstraat 4. Dorpsstraat 5. Molenweg 6. Julianastraat 7. Parallelweg 8. Nieuwstraat 9. Wilhelminastraat 10. Sportlaan Deze tien worden op de voet gevolgd door Industrieweg, Beatrixstraat, Kastanjelaan, Stationsweg, Eikenlaan, Markt, Prins Bernhardstraat, Emmastraat en Beukenlaan . Wat zien we aan dit lijstje? Het zijn allemaal bijzonder traditionele straatnamen met een verwijzing naar een bekend gebouw (kerk, school, molen, station), een bestemming of functie (dorp, parallelweg, sport, industrie, markt), het koningshuis (Juliana, Wilhelmina, B...