Doorgaan naar hoofdcontent

Mannen hebben meer straatnamen dan vrouwen... dus: vrouwen in alle straten!

Regelmatig komt ergens de vraag voorbij waarom veel meer straatnamen naar mannen zijn genoemd dan naar vrouwen. Dat is toch helemaal niet eerlijk? Tja, het lijkt inderdaad niet helemaal eerlijk, maar het is wel eenvoudig te verklaren. En er is ook wel wat aan te doen.

Eind vorig jaar was bijvoorbeeld in het nieuws dat de PvdA in Amsterdam vond dat er te weinig straten met vrouwennamen waren in de hoofdstad. Een schande, zo werd gesteld, en dus stelde men meteen voor om in een van de nieuwe woonwijken een 'Vergeten Vrouwenbuurt' in te richten met alleen maar vrouwenstraatnamen. Er werden meteen wat namen genoemd: Beppie Versluys (de eerste vrouwelijke vliegenier in Nederland), kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller, verzetsheld Hannie Schaft of de politica Ien Dales. Stuk voor stuk vrouwen die wel een straatnaam verdienen.

Vrouwen hebben een flinke achterstand in straatnamenland, en dat is helemaal niet vreemd. Straatnamen verwijzen immers altijd naar het verleden en in het verleden waren de toonaangevende beroepen vaak nog typische mannenberoepen. Dat kun je eerlijk vinden of niet, maar op die manier geven de straatnamen een afspiegeling van onze geschiedenis. Veelgebruikte thema's voor de straatnaamgeving zijn staatslieden, klassieke componisten, zeehelden en schilders, en dat zijn ook allemaal beroepen die vroeger veel minder vaak door vrouwen werden vervuld dan door mannen. In veel plaatsen werden (en worden) lokale bestuurders zoals burgemeesters en wethouders geëerd met een straatnaam, en dat waren nou eenmaal ook vaak mannen.

Vrouwen die wél al vroeg opvielen of uitblonken, kregen overigens ook niet altijd de straatnamen die ze verdienden. Judith Leyster - de bekendste vrouwelijke schilder uit de Gouden Eeuw - moet het in Nederland bijvoorbeeld doen met een stuk of vijftien straatnamen en dat zijn er véél minder dan haar mannelijke tijdgenoten zoals Meindert Hobbema, Gerard Dou en Govert Flinck. Het koninklijk huis is een van de weinige thema's dat in een plaats meer straatnamen voor vrouwen dan voor mannen op kan leveren, met straatnamen voor Emma, Wilhelmina, Beatrix, Irene, Margriet, Christina, Máxima, Amalia, Alexia en Ariane. Maar dat compenseert in aantallen nauwelijks voor het ontbreken van vrouwennamen bij andere thema's.

Tijden veranderen
Tegenwoordig werken er veel meer vrouwen in functies die vroeger nog typische mannenberoepen waren. Eerder deze week was nog in het nieuws dat Nederland in vergelijking met andere Europese landen relatief veel vrouwelijke ministers heeft. Er zijn bijvoorbeeld ook steeds meer vrouwelijke burgemeesters, en dus zijn er ook steeds meer straatnamen die naar vrouwelijke burgemeesters zijn genoemd. Ien Dales - die in Amsterdam ook als voorbeeld werd genoemd - was staatssecretaris, minister en ook nog even burgemeester van Nijmegen en naar haar zijn inmiddels een aantal straatnamen genoemd. In Nijmegen ligt bijvoorbeeld een Burgemeester Daleslaan.

De inhaalrace is al een hele tijd geleden ingezet. In de Amstelveense wijk Kostverloren ligt bijvoorbeeld al vijftig jaar een buurt waar alle straten naar vrouwen zijn genoemd. Dat ging wel nog een beetje geforceerd, want tussen de straten voor de Nederlandse vrouwen Rie Cramer, Else Mauhs, Suze Groeneweg en Saskia van Uylenburgh (respectievelijk een schrijfster, een actrice, een Tweede Kamerlid en de vrouw van Rembrandt) liggen ook straten voor Florence Nightingale, Cleopatra, Jeanne d'Arc en Diana (een Britse verpleegster uit de Krimoorlog, een Egyptische koningin, een Franse heilige en de godin van de jacht). Dat is nogal een allegaartje, waarbij het vrouw-zijn het enige bindende element is. Dat natuurlijk kan mooier, want er zijn genoeg thema's te bedenken waarmee je hele wijken kunt vullen met straten die alleen maar naar vrouwen zijn genoemd. Dat blijkt vanzelf als we de bestaande wijken met vrouwenstraatnamen bestuderen in steden zoals Leiden, Hoofddorp en Zutphen. Daar liggen tientallen straten met namen die genoemd zijn naar bekende vrouwelijke politici, schrijfsters, actrices, kunstenaressen en feministes. Er komen namen voorbij van bijvoorbeeld Marga Klompé, Nienke van Hichtum, Fien de la Mar en Aletta Jacobs. 'Feministes', dat is sowieso wel een thema waarbij je veel meer vrouwennamen zult vinden dan mannennamen...

Er komen ook steeds nieuwe thema's bij. De laatste decennia worden bijvoorbeeld steeds vaker straten naar sporthelden genoemd. Dat is een thema waarin de vrouwen niet bij de mannen achterblijven. Natuurlijk zijn er straten genoemd naar mannelijke sporthelden zoals Anton Geesink, Ard Schenk en Bep van Klaveren, maar er zijn misschien nog wel meer straten genoemd naar vrouwelijke sporthelden zoals Rie Mastenbroek, Fanny Blankers-Koen, Sjoukje Dijkstra, Ada Kok, Anky van Grunsven en Ranomi Kromowidjojo. En zo zijn nog wel meer thema's waarin vrouwen tegenwoordig goed vertegenwoordigd zijn.

Het komt allemaal goed
Eén zo'n vrouwenwijk in je stad is waarschijnlijk nog onvoldoende om de volledige achterstand op de mannenstraatnamen weg te werken. Maar je laat er wel mee zien dat je oog hebt voor de situatie en er ook wel wat aan wilt doen. Ik zie dat de straatnamen gewoon de ontwikkelingen in de maatschappij volgen en denk dat het dus vanzelf wel goedkomt met die vrouwenstraatnamen, ook zonder dat er wijken speciaal met straatnamen voor 'Vergeten Vrouwen' worden ingericht. Maar ik kan me ook voorstellen dat het voor veel mensen niet snel genoeg gaat. Er zit op zich ook wel iets moois aan die 'vrouwenbuurten'. Straatnamen verwijzen namelijk niet alleen maar naar het verleden; de naamgeving zegt ook wat over de tijd waarin we nu leven. Héél vroeger werden straten regelmatig genoemd naar de persoon die er op de hoek woonde, honderd jaar geleden ging men straten naar het koningshuis noemen, veertig jaar geleden ging men straten noemen naar mossen en grassen... en blijkbaar past het bij deze tijd om straten speciaal naar vrouwen te noemen.

Terug naar Amsterdam. Daar komt voorlopig geen 'vergetenvrouwenbuurt', maar burgemeester Van der Laan heeft beloofd om 'vaker naar vrouwen te kijken' - ja, dat wil ik ook wel beloven. Het Meertens Instituut creëerde inmiddels ook een heuse stageplek voor het project 'Vrouwen in de straatnamen van Amsterdam'. En in Slotervaart in Amsterdam ligt sinds kort ook een Kröller-Müllerpark. Het komt dus helemaal goed met die vrouwen in Amsterdam.

Reacties

Anoniem zei…
Hahaha. En dan gaan over honderd jaar de mannen zeker klagen dat er teveel straatnamen naar vrouwen zijn genoemd. :)
Anoniem zei…
In Pijnacker hebben we zelfs een straat "Vrouwenrecht". Ik weet niet of dat iets met aanrecht van doen heeft....
Anoniem zei…
De wijk rond Vrouwenrecht (postcode 2642 AA t/m 2642 DR) in Pijnacker bestaat uit straten met namen van bekende vrouwen.
Anoniem zei…
Ik heb even op de kaart van Pijnacker gekeken. Een van de straten in die wijk heet "Freule Wttewaall van Stoetwegensingel". Dat kun je de bewoners toch niet aandoen?!
Dinx zei…
Dank, Anoniem. Er is inmiddels een heel artikel over de Freule Wttewaall van Stoetwegensingel in Pijnacker (en andere straatnamen met 'Wttewaall' erin).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…