Doorgaan naar hoofdcontent

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
 • Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)
 • Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)
 • Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)
 • Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)
 • Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)
 • Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)
 • Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpenzeel (41/38 tekens)
 • Anthonij Michielsz van Voorthuijsenstraat in Den Helder (41/38 tekens)
 • Burgemeester Strick van Linschotenstraat in Maarssen (40/37 tekens)
 • Burgemeester Jhr. Quarles van Uffordlaan in Apeldoorn (40/35 tekens)
En daarna komen dan nog de Burgemeester Gualthérie van Weezelplein in Westerbork, de Burgemeester Pompe van Meerdervoortlaan in Voorschoten, de Burgemeester Harmen Geerts Reinenstraat in Steenwijk, de Burgemeester Just de la Paisieresstraat in Rozenburg, de Annelien Kappeyne van de Coppellostraat in Herten, de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat in Duiven, de Wethouder Kortenbout van der Sluijslaan in Almelo, de Burgemeester Hooft van Iddekingesingel in Appingedam en de Gerbrand Adriaanszoon Brederodestraat in Rijssen.

Soms worden de Burgemeester Jhr. E. Tj. van Starkenborgh Stachouwerstraat in Leens en de Burgemeester Jonkheer Hesselt van Dinterstraat in Pijnacker als langste straatnamen genoemd, maar volgens de BAG heten die officieel de van Starkenborghstraat en de Burgemeester Jhr. H. van Dinterstraat en daarmee zijn ze dus minder lang dan de namen hierboven.

De allerlangste straatnaam van Nederland is trouwens officieel de Laan van de landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort in Duiven. Na een succesvolle periode van herinrichting van het grondgebied tussen Duiven en Westervoort leek het in 2010 een goed idee om de landinrichtingscommissie te eren met een eigen straatnaam in dat gebied. Er is echter nooit een straatnaambord bij het pad geplaatst en in de praktijk wordt er weinig of geen gebruikgemaakt van die naam. Het lijkt erop dat de gemeente een beetje spijt heeft van het besluit om dat fietspad zo’n bijzondere lange naam te geven.

Met al die dubbele namen en titels is het niet zo moeilijk om een lange straatnaam te maken. Het is daarom ook wel interessant om te kijken wat de langste aaneengeschreven straatnamen zijn. De vijf langste aaneengeschreven straatnamen zijn:
 • Haaldersbroekerdwarsstraat in Zaandam (26 tekens)
 • Noordhollandschkanaaldijk in Amsterdam (25)
 • Blindeliedengasthuissteeg in Dordrecht (25)
 • Reijmerstokkerdorpsstraat in Reijmerstok (25)
 • Gasselterboerveenschemond in Gasselternijveenschemond (25)

De Noordscharwouderpolderweg in Heerhugowaard en de Borgercompagniesterstraat in Sappemeer hebben ook allebei 25 letters, maar de eerste staat in de BAG officieel als Noordscharwouderpolderwg (dus met 'weg' zonder 'e') geregistreerd en de tweede als Borgercompagniesterstr (dus zonder 'aat' aan het eind). Misschien dat men de namen ooit toch wat aan de lange kant vond, en ze iets heeft ingekort.

Zou je het leuk vinden als er zo'n lange straatnaam naar jou wordt genoemd? Dan moet je mijn zeven tips maar even lezen.

Reacties

Een naar ik meen anoniem Dordts rijmpje luidt: "Blindeliedengasthuissteeg / Ik schijt 'm vol, vreet jij 'm leeg."
Anoniem zei…
Je bent wel streng hoor.
Jans zei…
Knap van Anthonij van Voorthuijsen dat hij zonder burgemeester te worden in dit lijstje is gekomen! :)
Anoniem zei…
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 41 tekens zonder punten en spaties)

Dat is dus 41 tekens zonder de spaties. Laat je ook de punten weg dan blijven er 38 tekens over.
H.W.K. Ridder Huyssen van Kattendijkeweg in Burgum, Friesland: 36 letters, 40 tekens. Geen nummer één, wel een top 10-kandidaat lijkt me!
Dinx zei…
@Frits: Ja, dat lijkt een goede kandidaat. Voor deze lijst ben ik uitgegaan van de officiële schrijfwijze volgens de BAG en daarin vind ik deze straatnaam zo snel even niet terug. Wellicht dat die officieel anders heet, dat komt wel vaker voor. Bijvoorbeeld met de 'Burgemeester Jhr. E. Tj. van Starkenborgh Stachouwerstraat' die officieel gewoon 'van Starkenborghstraat' heet. Ik zal nog eens nader onderzoeken hoe het zit met die Ridder Huyssen van Kattendijke.
Rob Essers zei…
@Dinx: Als je goed zoekt, vind je openbare ruimte ID 0737300000000519 met de naam H.W.K. ridder Huyssen van Kattendijkeweg (verkorte schrijfwijze: H r H v Kattendijkewg). Ridder moet met een kleine geschreven worden.
Dinx zei…
@Frits en Rob:
Aha, als je de oplossing weet, kun je ontdekken dat de H.W.K. ridder Huyssen van Kattendijkeweg inderdaad ook zo in de BAG staat. Die komt op 40/33 tekens en valt daarmee net buiten de top-10. Maar een eervolle vermelding lijkt me wel op zijn plaats!
Rob Essers zei…
@Dinx: Waarom tel je punten niet mee bij het aantal tekens? Een punt is een afdrukbaar teken. Bij een juiste puntentelling staat de H.W.K. ridder Huyssen van Kattendijkeweg in de top-10 op een gedeelde laatste plaats.
Dinx zei…
@Rob: Tja, waarom? Omdat een punt geen letter is. Misschien arbitrair, maar ik moest een keuze maken. Ik vond het aantal letters (dus zonder spaties of andere tekens) interessant, mede vanwege de vergelijking met de volledig uit letters bestaande langste straatnamen.
Sam zei…
Je hebt ook nog een hele lange in Maassluis, namelijk:
Burgemeester van der Endt Swanenburgplantsoen
Toine zei…
Ik woon in de Strick in Maarssen, die voluit officieel de "Burgemeester Jonkheer Strick van Linschotenstraat" heet. "Jonkheer" ontbreekt in bovenstaande overzicht, waarmee wij toch wat plekjes zouden stijgen, wellicht zelfs op #1 staan!
Dinx zei…
@Toine:
Ja, het is maar wat je 'officieel' noemt. Op de straatnaamborden staat "Burgemeester Jhr Strick van Linschotenstraat" en aan de andere kant van de straat "Burg. Jhr. Strick van Linschotenstraat". Google noemt het de "Burgemeester Jonkheer Strick van Linschotenstraat". Maar volgens de BAG - en dat is de plek waar straatnamen écht officieel geregistreerd worden - heet het gewoon de "Burgemeester Strick van Linschotenstraat".
Unknown zei…
Ik kwam onlangs in Pannerden (Gld) de "M. D. C. Ch. A. van Harenstraat" tegen. Ik zag geen straatnaambord, maar op Google Maps staat ie voluit geschreven als de "Meester Doctor C. ch. A. van Harenstraat". Wellicht niet de langste door de afkorting, maar als deze voluit zou worden geschreven zou een een nr. 1 kanshebber zijn denk ik!
Dinx zei…
@Paul:
De officiële schrijfwijze (volgens de BAG) is "Mr.Dr.C.Ch.A. van Harenstraat", en daarmee komt deze niet in de toptien. Als je het voluit zou schrijven, wordt die natuurlijk een stuk langer, maar dat geldt ook voor de huidige nummer één.
Anoniem zei…
Jarenlang in de 10e langste straat gewoond. Altijd leuk om iemand aan de telefoon die lastig doet de straatnaam volledig op te laten schrijven...:-)
Anoniem zei…
Diegene die deze belachelijke straatnamen verzonnen heeft moet zich kapot schamen.
Anoniem zei…
Amstelveen heeft een aantal lastige namen voor bv dyslectische mensen;
Jhr.Mr.Dr. H.A. Van Karnebeeklaan
Prof. E.M. Meijerslaan (probeer die maar mondeling door te geven)
soms wordt Jonkheer en Professor voluit geschreven.
en we gingen niet kijken in een koophuis in Selde Rust (bijgeloof).

Onlogische straatnaam in Amsterdam: Churchilllaan (dus driemaal l)
Unknown zei…
Hoort natuurlijk niet bij de langste namen maar wel de leukste.. burgemeester knappertlaan die iedere schiedammer weet en meestal niet als volle naam.....
In tegenstelling de burgemeester van haaren laan is nooit de beha laan geworden helaas...
Unknown zei…
Hoort natuurlijk niet bij de langste namen maar wel de leukste.. burgemeester knappertlaan die iedere schiedammer weet en meestal niet als volle naam.....
In tegenstelling de burgemeester van haaren laan is nooit de beha laan geworden helaas...
Anoniem zei…
En wat is de kortste straatnaam?
Dinx zei…
@Anoniem: het verhaal over de kortste straatnamen vind je hier:
http://www.overstraatnamen.nl/2012/06/de-kortste-weg-van-naar-b.html
Unknown zei…
Behoorlijk lange naam in Volendam, 32 tekens incl. spaties:
Monseigneur Cornelis Veermanlaan.

Korte naam in Edam, 2 letters:
Ye.
corpons zei…
De Pieter Karel Drossaertstraat in Vlaardingen wordt door de één afgekort tot Pieter Karel en de ander tot PKD.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…