Doorgaan naar hoofdcontent

Ingewikkelde straatnamen... maak er toch geen punt van!

Vrienden van me wonen in de Dokter A.M. van de Poellaan. Ooit is dat in mijn adressenlijst terecht gekomen als de Dr.A.M.v.d.Poellaan, vermoedelijk omdat ik het wel lekker vond al die puntjes achter elkaar te schrijven. In werkelijkheid valt het met de twee punten in die straatnaam nog wel mee. Maar er zijn wel andere straatnamen waarin het werkelijk stikt van de punten.

Er zijn in Nederland negen straatnamen waar officieel vijf punten in zitten: het Dr. H.J.A.M.Schaepmanplein (in Neede), de Ds. H. W. C. A. Visserleane (in Ysbrechtum), de Jhr.Mr.Dr. H.A. van Karnebeeklaan (in Amstelveen), de Mevr. Dr. M.A.M. Klompéstraat (in Gorinchem), de Mr. F.J.W.G. Spieringstraat (in Tiel), de Mr.Dr.C.Ch.A. van Harenstraat (in Pannerden), de Prof.Mr. C.P.M. Rommestraat (in Gorinchem), de Prof. dr. P.J.W. Debijeweg en de Prof. dr. T.M.C. Asserweg (die laatste twee liggen allebei in De Bilt). Met excuses voor het slordige onregelmatige spatiegebruik in deze namen, maar dit is nou eenmaal hoe ze officieel geregistreerd staan.

En met stip op één
Met veel academische titels en voorletters kom je wel aan je punten. In een enkel geval helpt het ook als je jonkheer of vrouw bent. Twee van deze negen vijfpuntsstraatnamen liggen in De Bilt; daar hebben ze blijkbaar als wijkthema gekozen om straten met zo veel mogelijk punten te nemen, want ook de recordhouder ligt in De Bilt. Met zes punten is dat de Prof. dr. J.D. v.d. Waalsweg.

Is het nou werkelijk nodig om straatnamen te kiezen met al die punten erin? Nee, natuurlijk niet. In Gorinchem hebben ze ervoor gekozen om de straat die naar Marga Klompé genoemd werd de Mevr. Dr. M.A.M. Klompéstraat te noemen, maar op 23 andere plaatsen in Nederland hebben ze gewoon een Marga Klompéstraat, en op zes plaatsen zelfs nog eenvoudiger een Klompéstraat. Daar waar ze in Neede hebben gekozen voor de Dr. H.J.A.M.Schaepmanplein, heeft Oisterwijk simpelweg een Dokter Schaepmanplein naar de dokter genoemd en hebben ze in Leiden zelfs gewoon een Schaepmanplein. Zo heeft Rotterdam eenvoudigweg een Debijeweg, zonder 'Prof. dr. P.J.W.' ervoor. In de technieksteden Eindhoven en Delft houden ze wel van prof. dr. J.D. v.d. Waals maar niet van punten, dus daar hebben ze respectievelijk een Johannes van der Waalsweg en een Van der Waalsweg. Dat is wel zo praktisch.

Al die punten. Het lijkt me onnodige stoerdoenerij, die eenvoudig gebruik van de straatnaam ook nog eens in de weg staat. Als je ooit nog eens van plan bent om een straat naar mij te noemen, maak er dan alsjeblieft geen ir. R.C.A.J. Dingsstraat van. Ik heb liever gewoon een René Dingsstraat.

Reacties

Unknown zei…
Helemaal mee eens! Al die punten om gek van te worden! Doe dan maar een lange straatnaam zoals: Duiventorenstraat (Naaldwijk). Vond mijn Engelse vriend heerlijk om aan zijn ouders te moeten vertellen, laat staan spellen ��
Rob Essers zei…
Naar welke arts is het Dokter Schaepmanplein (openbare ruimte ID 0824300000000178) in Oisterwijk genoemd? Het plein grenst aan de Mgr. Poelsstraat (openbare ruimte ID 0824300000000392) en de Mgr. Nolensstraat (openbare ruimte ID0824300000000391). Op het straatnaamborden staat DR. SCHAEPMANPLEIN.
Rob Essers zei…
De gegevens in de BAG bij het Dokter Schaepmanplein (openbare ruimte ID 0824300000000178) zijn op 03-11-2015 gewijzigd. Er staat nu: "In onderzoek   Ja".

Mijn complimenten voor de ambtelijke organisatie van de Gemeente Oisterwijk! Het wachten is nu op de resultaten van dat onderzoek. Binnenkort wordt duidelijk of mijn veronderstelling juist is en in het brondocument van 8 april 1960 de naam Dr. Schaepmanplein staat.
Rob Essers zei…
Het onderzoek is afgerond en de naam Dokter Schaepmanplein in Oisterwijk is in de BAG gewijzigd in: Dr. Schaepmanplein (mutatiedatum: 16-11-2015).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…