Doorgaan naar hoofdcontent

Ingewikkelde straatnamen... maak er toch geen punt van!

Vrienden van me wonen in de Dokter A.M. van de Poellaan. Ooit is dat in mijn adressenlijst terecht gekomen als de Dr.A.M.v.d.Poellaan, vermoedelijk omdat ik het wel lekker vond al die puntjes achter elkaar te schrijven. In werkelijkheid valt het met de twee punten in die straatnaam nog wel mee. Maar er zijn wel andere straatnamen waarin het werkelijk stikt van de punten.

Er zijn in Nederland negen straatnamen waar officieel vijf punten in zitten: het Dr. H.J.A.M.Schaepmanplein (in Neede), de Ds. H. W. C. A. Visserleane (in Ysbrechtum), de Jhr.Mr.Dr. H.A. van Karnebeeklaan (in Amstelveen), de Mevr. Dr. M.A.M. Klompéstraat (in Gorinchem), de Mr. F.J.W.G. Spieringstraat (in Tiel), de Mr.Dr.C.Ch.A. van Harenstraat (in Pannerden), de Prof.Mr. C.P.M. Rommestraat (in Gorinchem), de Prof. dr. P.J.W. Debijeweg en de Prof. dr. T.M.C. Asserweg (die laatste twee liggen allebei in De Bilt). Met excuses voor het slordige onregelmatige spatiegebruik in deze namen, maar dit is nou eenmaal hoe ze officieel geregistreerd staan.

En met stip op één
Met veel academische titels en voorletters kom je wel aan je punten. In een enkel geval helpt het ook als je jonkheer of vrouw bent. Twee van deze negen vijfpuntsstraatnamen liggen in De Bilt; daar hebben ze blijkbaar als wijkthema gekozen om straten met zo veel mogelijk punten te nemen, want ook de recordhouder ligt in De Bilt. Met zes punten is dat de Prof. dr. J.D. v.d. Waalsweg.

Is het nou werkelijk nodig om straatnamen te kiezen met al die punten erin? Nee, natuurlijk niet. In Gorinchem hebben ze ervoor gekozen om de straat die naar Marga Klompé genoemd werd de Mevr. Dr. M.A.M. Klompéstraat te noemen, maar op 23 andere plaatsen in Nederland hebben ze gewoon een Marga Klompéstraat, en op zes plaatsen zelfs nog eenvoudiger een Klompéstraat. Daar waar ze in Neede hebben gekozen voor de Dr. H.J.A.M.Schaepmanplein, heeft Oisterwijk simpelweg een Dokter Schaepmanplein naar de dokter genoemd en hebben ze in Leiden zelfs gewoon een Schaepmanplein. Zo heeft Rotterdam eenvoudigweg een Debijeweg, zonder 'Prof. dr. P.J.W.' ervoor. In de technieksteden Eindhoven en Delft houden ze wel van prof. dr. J.D. v.d. Waals maar niet van punten, dus daar hebben ze respectievelijk een Johannes van der Waalsweg en een Van der Waalsweg. Dat is wel zo praktisch.

Al die punten. Het lijkt me onnodige stoerdoenerij, die eenvoudig gebruik van de straatnaam ook nog eens in de weg staat. Als je ooit nog eens van plan bent om een straat naar mij te noemen, maak er dan alsjeblieft geen ir. R.C.A.J. Dingsstraat van. Ik heb liever gewoon een René Dingsstraat.

Reacties

Unknown zei…
Helemaal mee eens! Al die punten om gek van te worden! Doe dan maar een lange straatnaam zoals: Duiventorenstraat (Naaldwijk). Vond mijn Engelse vriend heerlijk om aan zijn ouders te moeten vertellen, laat staan spellen ��
Rob Essers zei…
Naar welke arts is het Dokter Schaepmanplein (openbare ruimte ID 0824300000000178) in Oisterwijk genoemd? Het plein grenst aan de Mgr. Poelsstraat (openbare ruimte ID 0824300000000392) en de Mgr. Nolensstraat (openbare ruimte ID0824300000000391). Op het straatnaamborden staat DR. SCHAEPMANPLEIN.
Rob Essers zei…
De gegevens in de BAG bij het Dokter Schaepmanplein (openbare ruimte ID 0824300000000178) zijn op 03-11-2015 gewijzigd. Er staat nu: "In onderzoek   Ja".

Mijn complimenten voor de ambtelijke organisatie van de Gemeente Oisterwijk! Het wachten is nu op de resultaten van dat onderzoek. Binnenkort wordt duidelijk of mijn veronderstelling juist is en in het brondocument van 8 april 1960 de naam Dr. Schaepmanplein staat.
Rob Essers zei…
Het onderzoek is afgerond en de naam Dokter Schaepmanplein in Oisterwijk is in de BAG gewijzigd in: Dr. Schaepmanplein (mutatiedatum: 16-11-2015).

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje. Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op: Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties) Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens) Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens) Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens) Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens) Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens) Burgemeester Hoytema van