Doorgaan naar hoofdcontent

Boshoven of Boschoven? Verwarring over straatnamen kan levens kosten.

Als straatnamen te veel op elkaar lijken, kan het zo maar gebeuren dat de post steeds op het verkeerde adres bezorgd wordt of dat de pizzabezorger met een koude pizza komt omdat hij eerst voor de verkeerde deur stond. Maar verwarring over straatnamen kan nog veel grotere gevolgen hebben. Het is al vaker voorgekomen dat hulpdiensten te laat kwamen doordat men eerst naar het verkeerde adres was gereden.

Gemeentes proberen er wel rekening mee te houden als ze straten een naam geven, maar toch gaat het af en toe fout. In 2006 was er bijvoorbeeld brand in een woning aan de Van Durenstraat in Deventer. Een getuige belde de brandweer en die rukte meteen uit... naar de Graaf van Burenstraat, vijf kilometer verderop. Toen ze daar de fout ontdekten, reden ze weliswaar meteen door naar de Van Durenstraat maar daar kwamen ze te laat om de woning nog te kunnen redden. Van Duren en Van Buren, wie bedenkt zoiets? 'Van Duren' is een bekend oud burgemeestersgeslacht uit Deventer, dus het is begrijpelijk dat ze daar een straat naar wilden noemen in een buurt met oude families. De Graaf van Burenstraat is genoemd naar Maurits van Oranje die inderdaad graaf van Buren was, maar ook nog een heleboel andere adellijke titels had. Die straat hadden ze dus best anders kunnen noemen, maar toen die straat zijn naam kreeg bestond de Van Durenstraat nog helemaal niet...

In 2008 was er een grote brand in een boerderij in Tienen, in België. De boerderij staat aan de Grijpenwegstraat, maar de brandweer kreeg de melding dat de brand aan de Grijpenveldweg was. Dat lijkt er best op. Het kostte de brandweer in dit geval een half uur extra om bij de brand aan te komen. Volgens GoogleMaps heeft Tienen overigens een Grijpenveldstraat en ze hebben er ook nog een Grijpenlaan! Eigenlijk vreemd dat het daar niet vaker fout gaat.

In Alphen (een dorp onder Tilburg) overleed in 2008 een man na een hartaanval nadat een ambulancebroeder het verkeerde adres op het navigatiesysteem had ingetoetst; de meldkamer stuurde de ambulance naar de straat Boshoven in Alphen, maar door de navigatiefout reed de ambulance naar Boschoven in het naburige Baarle-Nassau. Uiteindelijk kwam men 22 minuten na de melding alsnog op het goede adres terecht, maar toen was het al te laat. Het gaat ook al wel eens fout bij de alarmcentrale waar de melding binnenkomt, maar men de verkeerde naam doorgeeft. Zo werd in 2012 een ambulance niet naar de Grutto in Ouderkerk aan den IJssel gestuurd, maar naar de Gruttolaan in Koudekerk aan den Rijn. Allebei plaatsen die naar een kerk aan een rivier zijn genoemd en een straat hebben die naar een grutto is genoemd, en dan kan het blijkbaar fout gaan. Het personeel van de meldkamer ontdekte de fout zelf en stuurde snel een tweede ambulance naar het goede adres, maar door de vertraging kwam de hulp te laat. Vorig jaar overleed een man in Luik doordat de ziekenwagen niet op tijd kwam. De vader van de man had de hulpdiensten gebeld en het adres doorgegeven: de Ernest Solvaylaan in Thier (Luik). De ziekenwagen reed echter naar de Ernest Solvaystraat in Sclessin; dat is ook Luik, maar dan tien kilometer verderop. Ook hier was het slachtoffer bij aankomst van de ziekenwagen al overleden.

Maar als gemeentes zich ervan bewust zijn dat het beter is om die verwarring te voorkomen, hoe kan het dan dat die verwarring toch nog veel voorkomt? Soms heeft de gemeente er simpelweg niet bij stilgestaan, of besloten dat het met de verwarring waarschijnlijk wel mee zal vallen. Soms gaat het om verwarring met straten in nabijgelegen plaatsen die lastig was te voorzien. De situatie kan ook het gevolg zijn van een gemeentelijke herindeling, waardoor in een plaats ineens twee straten liggen die erg op elkaar lijken. Vaak gaat het om oude straatnamen die dateren uit vroeger tijden, toen het leven nog niet zo jachtig was en de verwarring dus niet zo erg. In Middelburg liggen bijvoorbeeld in één buurt meer dan tien straatnamen die allemaal met 'Seis' beginnen, en in Amsterdam hebben ze vlak bij elkaar tien straatnamen die allemaal zijn genoemd naar Filips van Marnix van Sint-Aldegonde. Je zou verwachten dat er daar ook wel eens wat fout gaat met post, pizza, ambulance of brandweer. Maar dan is er bij deze namen wel één voordeel: als de hulpdiensten zich daar vergissen, zijn ze in ieder geval al in de goede buurt.

Reacties

Rob Essers zei…
Een 'fraai' voorbeeld van verwarrende namen zijn de Hallseweg (openbare ruimte ID 0213300000000226) in de woonplaats Hall en de Halseweg (openbare ruimte ID 1876300000000371) in de woonplaats Halle.
Zie http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/1337011/Brandweer-laat-door-naamsverwarring?forum=273071
Dinx zei…
@Rob: Ja, in dat geval kan ik me de verwarring ook wel voorstellen!
Irina zei…
Over Deventer gesproken, wij wonen daar in de Korte Assenstraat, het verlengde van de Assenstraat zonder meer. En hetzelfde huisnummer in de Assenstraat is een studentenhuis. Wij moeten gemiddeld twee pizza's per week afslaan. Ons huis is veel zichbaarder omdat het aan een pleintje ligt, in het zicht van het bordje "Assenstraat".
Anoniem zei…
Cypruslaan en Cipreslaan, beide in Rotterdam. Je spreekt ze ongeveer het zelfde uit, maar ze liggen hemelsbreed ruim 10 kilometer bij elkaar vandaan.
Anoniem zei…
De Slagenweg in Almelo en de Slagenweg in Harbrinkhoek (gemeente Tubbergen) liggen hemelsbreed 1,2 km uit elkaar...


https://www.google.nl/maps/dir/52.3841769,6.6875858/52.3894554,6.7030014/@52.3864093,6.6949645,15.5z/data=!4m2!4m1!3e0

Anoniem zei…
Geen idee of iemand dit nog gaat lezen, maar wat dacht je van Adrianalaan en Adrianastraat in Rotterdam? Ook niet echt handig dat die vele kilometers van elkaar vandaan gelegen zijn...
Dinx zei…
@Anoniem:
Adrianalaan en Adrianastraat... dat is inderdaad ook verwarrend! Toch zeker een half uurtje fietsen van de een naar de ander.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…