Doorgaan naar hoofdcontent

Eindelijk een bord voor de langste straatnaam van Nederland - een reconstructie

Afgelopen vrijdag werd in Duiven het straatnaambord onthuld van de Laan van de landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort. Een feestelijke onthulling die aandacht kreeg in de landelijke pers. Het is namelijk de langste straatnaam van Nederland. De naam bestond echter al sinds 2010 - waarom komt er dan nu pas een straatnaambord? Daar weet ik toevallig alles van.

2010: de commissie
Na een succesvolle periode van herinrichting van het grondgebied tussen Duiven en Westervoort leek het een goed idee om de landinrichtingscommissie te eren met een eigen straatnaam in dat gebied. In een park dat als onderdeel van de herinrichting werd aangelegd, kreeg een fietspad in 2010 de naam Laan van de landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort. Er werd geen straatnaambord bij het pad geplaatst en in de praktijk werd er weinig of geen gebruikgemaakt van die naam. Mensen hadden het gewoon over 'het pad in het Horsterpark' of 'het pad naar het theepaviljoen'. Het was ongetwijfeld iemand opgevallen dat het een lange straatnaam was, maar blijkbaar had niemand door dat het de langste straatnaam van Nederland was.

2015: de ranglijst
In 2015 was ik voor een artikel op zoek naar de langste straatnamen van Nederland. Ik ging daarbij uit van de schrijfwijze van de namen zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat is de database waarin alle gemeentes hun straatnamen officieel moeten vastleggen. Ik vond allerlei lange straatnamen die genoemd waren naar notabelen met dubbele achternamen, zoals de Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg, de Burgemeester Strick van Linschotenstraat in Maarssen en de Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen. In de ranglijst stonden alleen straten waar adressen aan gevestigd waren, dus de Laan van de landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort kwam niet voor op de lijst.

2016: de bron
In 2016 begon ik met het schrijven van mijn boek over straatnamen. Daarin moest ook iets komen over de langste straatnamen. En zo stuitte ik in de BAG weer op de Laan van de landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort. Het kostte me moeite om meer over die straat te vinden en ik vond ook niet meteen waar die straat dan lag. Ik legde mijn vraag voor aan Rob Essers en hij vroeg het aan de gemeente Duiven. Een paar uur later kreeg hij al antwoord met daarbij het brondocument van 9 februari 2010. In het begeleidend bericht stond onder meer: "De straat/naam is dus wel officieel toegekend/benoemd, maar in de dagelijkse praktijk wordt er weinig of geen gebruik van gemaakt. Met alle kennis van nu, zouden we het wellicht anders gedaan/anders opgelost hebben." De straatnaam bestond dus echt, maar in de praktijk werd er niks mee gedaan.

2017: het boek
In 2017 verscheen mijn boek Over straatnamen met name, een vrolijk en informatief boek waarin ik vertel hoe straatnamen tot stand komen en wat daar allemaal bij komt kijken. In hoofdstuk 6 schrijf ik over de voor- en nadelen van lange straatnamen. Daarbij staat ook weer de top-10 die ik eerder al voor het artikel op de website had samengesteld. In de toelichting schrijf ik dat er eigenlijk een nóg langere straatnaam is, maar dat die in de praktijk helemaal niet gebruikt wordt. "Het lijkt erop dat de gemeente een beetje spijt heeft van het besluit om dat fietspad zo’n bijzondere lange naam te geven", was mijn conclusie.

2017: het Klokhuis
Na het verschijnen van het boek werd ik benaderd door de makers van het kinderprogramma Het Klokhuis. Ze wilden me graag interviewen voor een nieuwe rubriek over straatnamen. Ik heb de leukste feitjes met ze gedeeld en ze daarbij ook verteld over de allerlangste straatnaam van Nederland. En zo kwam de Laan van de landinrichtingscommissie Duiven-Westervoort in de uitzending van het Klokhuis van 7 maart 2018.

2019: het bord
Een paar weken geleden werd ik gebeld door iemand van de gemeente Duiven. Ze hadden mijn boek gelezen en op internet de uitzending van Het Klokhuis gevonden, en zo hadden ze ontdekt dat in Duiven de langste straatnaam van Nederland ligt. Nee, natuurlijk waren ze die straatnaam nog niet vergeten. Maar ze hadden zich nooit gerealiseerd dat het de langste van Nederland was. Ze wilden graag weten hoe ik ontdekt had dat dit de langste straatnaam is, en ook graag een bevestiging dat het écht de langste is.

En nu hebben ze na bijna tien jaar dus eindeljk een bord bij het fietspad gezet. En bij de langste straatnaam hoort natuurlijk het langste straatnaambord: dit bord is 2,6 meter lang en op drie palen bevestigd. Met die lengte is het bord zelfs langer dan het fietspad breed is.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje. Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op: Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties) Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens) Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens) Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens) Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens) Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens) Burgemeester Hoytema van