Doorgaan naar hoofdcontent

Over straatnamen voor Suze Groeneweg - wat zou ze daar zelf van gevonden hebben?

Het is vandaag precies 100 jaar geleden dat Suze Groeneweg als eerste vrouw werd gekozen in de Tweede Kamer. Groeneweg was onderwijzeres, feministe en lid van de SDAP. In de Tweede Kamer hield ze zich vooral bezig met onderwijs, drankbestrijding, zuigelingen- en moederschapszorg, en ontwapening. Behalve lid van de Tweede Kamer was ze trouwens ook de eerste vrouw in de gemeenteraad van Rotterdam en daarnaast ook nog eens lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. 

Zo'n vrouw verdient wel een straatnaam. Er zijn in heel Nederland dertig straten naar haar genoemd. Er is een Suze Groenewegstraat in Strijensas, de plaats waar ze in 1875 geboren is. En Rotterdam - waar ze dus in de gemeenteraad zat - heeft een Suze Groeneweglaan. En verder zijn er nog straten naar haar genoemd in bijvoorbeeld Franeker, Purmerend, Emmeloord, Weert, Leiden, Pijnacker en Amsterdam.

Het grootste deel van alle straten die naar haar genoemd zijn, ligt in een zogenaamde 'vergetenvrouwenbuurt' waar verder ook alle straten naar prominente en pionierende vrouwen genoemd zijn. Vaak liggen daar straten in de buurt die genoemd zijn naar Aletta Jacobs, Wilhelmina Drucker, Joke Smit en Betsy Perk, maar je kunt er bijvoorbeeld ook Cleopatra en Florence Nightingale tegenkomen. Het is wel ironisch dat Suze Groeneweg juist in dat soort wijken vernoemd is, want ze was weliswaar feministe maar ook een fel tegenstander van speciale vrouwenorganisaties. Een leuke anekdote is dat ze wel zelf een vrouwenclub binnen haar partij oprichtte omdat ze vond dat er te weinig vrouwen actief waren, maar een tijd later tegenstemde toen op het partijcongres de bond van vrouwenclubs officieel erkend werd.

Pijnlijk is ook dat er bij de straten die naar haar genoemd zijn ook twee zijn waar haar naam fout is geschreven. In Coevorden hebben ze een Suzanne Groeneweglaan, maar haar officiële naam is Susanna en haar roepnaam Suze. Daar heeft vast een ambtenaar niet goed opgelet. En in Vianen hebben ze sinds 1987 een Suze Groenewegenstraat, waarbij men abusievelijk -en achter haar naam heeft toegevoegd. Toch slordig. Toen ik de gemeente Vianen daarop wees, kreeg ik de reactie dat ze zich helemaal niet bewust waren van deze fout. En voorlopig maken ze er ook geen werk van om het te corrigeren. Ook in Coevorden gaf men toe dat het slordig is dat deze fout is gemaakt, maar "aangezien hernoemen van de straat gevolgen kan hebben voor de bewoners, kunnen wij er als gemeente helaas niet in mee gaan om tot hernoeming over te gaan."

Suze Groeneweg was 'geen katje om zonder handschoenen aan te pakken', zo heb ik op meerdere plekken gelezen. Ik ben wel benieuwd wat ze zelf van deze straatnamen gevonden zou hebben.

Bron foto: IISG

Reacties

Anoniem zei…
Is er ook ergens een Suze Groenewegweg?
Noud Maas zei…
Misschien ook wel pijnlijk (of slordig), het was niet vandaag (4 juli) maar gisteren (3 juli) precies honderd jaar geleden.
Dinx zei…
@Anoniem: Nee. De combinatie 'wegweg' komt in Nederlandse straatnamen helemaal niet voor.

@Noud: Klopt!
'geen katje om zonder handschoenen aan te pakken' klinkt als een typische reactie van mannen die nog geen vrouwen gewend zijn die ook hun woordje klaar hebben. Ik zou dat niet al te serieus nemen.
Albert zei…
@Anoniem: Ik wacht ook met spanning op de Eberhard van der Laanlaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Over hobo, fagot en piccolo - hobofobie in Zaandam

Deze week kwam in het nieuws dat in de gemeente Zaanstad een paar jaar geleden de straatnaam Hobo is gewijzigd in Piccolo, omdat een toekomstige bewoner het te veel op 'homo' vond lijken. De reden dat dat nu in het nieuws was, is dat de gemeente nu pas bekend heeft gemaakt spijt te hebben van dat besluit. Wat is er nou precies allemaal gebeurd? 

In Zaandam wordt al jaren gewerkt aan het nieuwbouwproject Zaans Hout. De naam van het project verwijst naar de houtindustrie die in de 19e eeuw welig tierde in Zaandam. Langs de Houtveldweg verrezen allerlei nieuwe buurten waarvan de straatnamen allemaal iets met hout te maken hebben. Zo is er een buurt met houtsoorten als straatnaam, zoals Cypressehout, Ebbehout, Grenehout en Teakhout (vreemd genoeg heeft men de tussen-n uit de namen weggelaten). Daaronder ligt een buurt met straatnamen die aan de houtbewerking ontleend zijn: Kapzaag, Blokschaaf, Schrobzaag en Raamzaagpad (vreemd genoeg heeft alleen die laatste een achtervoegsel). En…

Heulen en kneuteren met de koning - over de straatnamen van Prinsjesdag

Op Prinsjesdag rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Hopelijk kijken ze onderweg goed uit het raam naar de straatnaambordjes, want de route leidt ze langs een paar bijzondere straatnamen die allemaal wat vertellen over de geschiedenis van Den Haag.

Nadat de koets het paleis verlaten heeft, rijdt deze eerst een stukje over het Noordeinde. Die straat werd eeuwen geleden al zo genoemd omdat hij aan de noordkant de stad uitliep. Het was toen overigens niet meer dan een modderpad. De bebouwing hield hier op en het was dus echt het noordeind van de stad. In 1533 werd hier een huis gebouwd dat in de loop der eeuwen is verbouwd, verwaarloosd, gerestaureerd en uitgebreid, en uiteindelijk geworden is tot het Paleis Noordeinde zoals wij dat nu kennen. Sinds 1984 is het in gebruik als werkpaleis, eerst voor koningin Beatrix en nu voor Willem-Alexander.

De koets slaat linksaf de Heulstraat in. Langs de oostkant van het Noorde…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…