Doorgaan naar hoofdcontent

Over straatnamen voor Suze Groeneweg - wat zou ze daar zelf van gevonden hebben?

Het is vandaag precies 100 jaar geleden dat Suze Groeneweg als eerste vrouw werd gekozen in de Tweede Kamer. Groeneweg was onderwijzeres, feministe en lid van de SDAP. In de Tweede Kamer hield ze zich vooral bezig met onderwijs, drankbestrijding, zuigelingen- en moederschapszorg, en ontwapening. Behalve lid van de Tweede Kamer was ze trouwens ook de eerste vrouw in de gemeenteraad van Rotterdam en daarnaast ook nog eens lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. 

Zo'n vrouw verdient wel een straatnaam. Er zijn in heel Nederland dertig straten naar haar genoemd. Er is een Suze Groenewegstraat in Strijensas, de plaats waar ze in 1875 geboren is. En Rotterdam - waar ze dus in de gemeenteraad zat - heeft een Suze Groeneweglaan. En verder zijn er nog straten naar haar genoemd in bijvoorbeeld Franeker, Purmerend, Emmeloord, Weert, Leiden, Pijnacker en Amsterdam.

Het grootste deel van alle straten die naar haar genoemd zijn, ligt in een zogenaamde 'vergetenvrouwenbuurt' waar verder ook alle straten naar prominente en pionierende vrouwen genoemd zijn. Vaak liggen daar straten in de buurt die genoemd zijn naar Aletta Jacobs, Wilhelmina Drucker, Joke Smit en Betsy Perk, maar je kunt er bijvoorbeeld ook Cleopatra en Florence Nightingale tegenkomen. Het is wel ironisch dat Suze Groeneweg juist in dat soort wijken vernoemd is, want ze was weliswaar feministe maar ook een fel tegenstander van speciale vrouwenorganisaties. Een leuke anekdote is dat ze wel zelf een vrouwenclub binnen haar partij oprichtte omdat ze vond dat er te weinig vrouwen actief waren, maar een tijd later tegenstemde toen op het partijcongres de bond van vrouwenclubs officieel erkend werd.

Pijnlijk is ook dat er bij de straten die naar haar genoemd zijn ook twee zijn waar haar naam fout is geschreven. In Coevorden hebben ze een Suzanne Groeneweglaan, maar haar officiële naam is Susanna en haar roepnaam Suze. Daar heeft vast een ambtenaar niet goed opgelet. En in Vianen hebben ze sinds 1987 een Suze Groenewegenstraat, waarbij men abusievelijk -en achter haar naam heeft toegevoegd. Toch slordig. Toen ik de gemeente Vianen daarop wees, kreeg ik de reactie dat ze zich helemaal niet bewust waren van deze fout. En voorlopig maken ze er ook geen werk van om het te corrigeren. Ook in Coevorden gaf men toe dat het slordig is dat deze fout is gemaakt, maar "aangezien hernoemen van de straat gevolgen kan hebben voor de bewoners, kunnen wij er als gemeente helaas niet in mee gaan om tot hernoeming over te gaan."

Suze Groeneweg was 'geen katje om zonder handschoenen aan te pakken', zo heb ik op meerdere plekken gelezen. Ik ben wel benieuwd wat ze zelf van deze straatnamen gevonden zou hebben.

Bron foto: IISG

Reacties

Anoniem zei…
Is er ook ergens een Suze Groenewegweg?
Noud Maas zei…
Misschien ook wel pijnlijk (of slordig), het was niet vandaag (4 juli) maar gisteren (3 juli) precies honderd jaar geleden.
Dinx zei…
@Anoniem: Nee. De combinatie 'wegweg' komt in Nederlandse straatnamen helemaal niet voor.

@Noud: Klopt!
Unknown zei…
'geen katje om zonder handschoenen aan te pakken' klinkt als een typische reactie van mannen die nog geen vrouwen gewend zijn die ook hun woordje klaar hebben. Ik zou dat niet al te serieus nemen.
Albert zei…
@Anoniem: Ik wacht ook met spanning op de Eberhard van der Laanlaan.
Bart Saly zei…
Ik ben dan toch ook wel benieuwd wat ze gevonden zou hebben van de Suze Groenewegenstraat in Vianen Ut?? En o
ik vind het eigenlijk ook wel vreemd dat dat ook zo gehandhaafd blijft. Je zou toch denken dat een straatnamencommissie hier heeft zitten slapen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…