Waren Michiel de Ruyter en Maarten Tromp zeehelden die vochten voor volk en vaderland, of waren het moordenaars en piraten? Die vraag wordt de laatste jaren veelvuldig gesteld. We noemen graag straten naar helden, maar liever niet naar moordenaars. Met die gedachte in je achterhoofd is het wel interessant om eens rond te lopen door Ter Heijde, want daar is meer dan twee derde van alle straten naar een zeeheld genoemd!
Ter Heijde is een dorp in het Westland, tussen Monster en de Zee. Dat er in het dorp zo veel straten naar zeehelden genoemd zijn is niet zo vreemd, want het dorp is vooral bekend van de Slag bij Ter Heijde. In augustus 1653 vond daar voor de kust een zeeslag plaats tussen de Nederlandse en de Engelse vloot. Bekende namen zoals Maarten Tromp, Michiel de Ruyter en Witte de With waren bij de slag betrokken. Tromp overleed zelfs in de strijd. De Nederlandse vloot leed stevige verliezen maar het doel werd wel bereikt: de Engelse blokkade van de Nederlandse havens werd opgeheven.Het dorp bestond al in de middeleeuwen, maar is in de loop der tijd een aantal keer verzwolgen door de zee. In de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van het dorp verwoest door de Duitsers bij de aanleg van de Atlantikwall. Na de oorlog werd het dorp voor de zoveelste keer herbouwd. Voor de straatnamen had men natuurlijk zoiets als dichters, bomen of inheemse vlinders als thema kunnen kiezen, maar gezien de geschiedenis van het dorp is het niet zo vreemd dat men bij de zeehelden uitkwam.
De meeste van de vernoemde zeehelden leefden in de Gouden Eeuw: Tromp, De Ruyter, Kortenaer, Pieterson, Evertsen, Hein, Heemskerk en Van Galen. Jan van Speijk kwam om het leven in 1831 tijdens de Belgische Opstand en Karel Doorman overleed tijdens de Slag in de Javazee in 1942. En dan ligt er nog de Arie Tukstraat. Arie Tuk was kapitein van een reddingsboot onder wiens leiding in 1911 de opvarenden van een Rotterdams stoomschip in veiligheid werden bracht. Een lokale zeeheld dus - en zeker geen piraat.
Daarmee hebben we elf van de zestien straten gehad. De andere vijf zijn genoemd naar prins Willem III, burgemeester van Luik, het strand, de duinen en de wurft (een oud woord voor werf). Die straten hadden ze natuurlijk best nog naar bijvoorbeeld Pieter Florisse, Witte de With, Abraham van der Hulst, Willem van der Zaen en Adriaan Brunsveldt kunnen noemen, want die vochten ook allemaal mee bij Ter Heijde. Dan was het hele dorp Ă©Ă©n zeeheldenbuurt geweest.
Reacties