Doorgaan naar hoofdcontent

Wat moet je doen om een zo lang mogelijke straatnaam naar je genoemd te krijgen? Zeven tips.

Geloof het of niet, maar ik krijg wel eens de vraag van mensen wat ze moeten doen om een zo lang mogelijke straatnaam naar zich vernoemd te krijgen. En ik leg dat dan natuurlijk graag even aan ze uit. Het antwoord valt in twee delen uiteen: hoe zorg je dat er een straatnaam naar je genoemd wordt en hoe zorg je dat die straatnaam zo lang mogelijk wordt? Ik geef je zeven tips.

1. Zet je in en blink uit. 
Een straatnaam krijg je niet zo maar. Om ervoor in aanmerking te komen moet je goed je best doen. Personen waar een straatnaam naar is genoemd, hebben in het algemeen één ding gemeen: ze worden herinnerd omdat ze op een positieve manier zijn opgevallen. Dat geldt voor helden (sporthelden, verzetshelden). Dat geldt voor mensen die uitblinken op het gebied van kunst en cultuur (schrijvers, dichters, schilders). Dat geldt ook voor uitblinkers in de wetenschap (professoren, onderzoekers, uitvinders). Dat geldt voor mensen die zich hebben ingezet voor de lokale gemeenschap (bestuurders, dokters, pastoors, schoolmeesters). Het eerste advies is dus: zet je in en blink uit.

2. Ga dood (of trouw een prinses)
Uitblinken dus. Maar er is één maar: de meeste gemeentes hanteren de regel dat er alleen straatnamen worden genoemd naar personen die al een tijdje dood zijn. Het is misschien een raar advies maar om je kansen op een eigen straatnaam te vergroten, moet je dus eigenlijk eerst dood. Doe dat wel in de goede volgorde: eerst uitblinken en dan pas doodgaan. Er worden overigens wel uitzonderingen op die regel gemaakt voor leden van het koningshuis en voor sporters die een gouden medaille winnen op de Olympische Spelen. Als je niet kunt wachten tot je dood bent, kun je het beste trouwen met een prinses of flink gaan trainen voor een olympische sport. Als je goed werk doet als burgemeester of twintig jaar wethouder bent, is er trouwens ook nog een klein kansje dat je al bij leven een eigen straatnaam krijgt.

3. Heb een duidelijke naam
Een straatnaam moet eenvoudig te schrijven en makkelijk uit te spreken zijn. Dat geldt dan dus ook voor jouw naam. Als je een ingewikkelde naam hebt, zoals Hacquart, Houellebecq of Wttewaall, is de kans dat je naam gebruikt wordt voor een straatnaam een stuk kleiner. Je bent dus in het voordeel als je gewoon Koenders of Jaspers heet. Merk je dat mensen moeite hebben om je achternaam uit te spreken of te schrijven, dan is dit het moment om die naam te laten wijzigen in iets eenvoudigers. Je kunt er ook voor kiezen om onder een pseudoniem beroemd te worden, liefst een lekker lange.

4. Zoek een goede plaats
Je hebt de meeste kans op een vernoeming in je geboorteplaats of woonplaats. Als er in die plaats al een straat is die lijkt op jouw naam, dan kun je het beste snel verhuizen. Gemeentes houden er namelijk helemaal niet van als straatnamen te veel op elkaar lijken. Dafne Schippers heeft dus geluk dat er in haar geboorteplaats Utrecht nog geen Schippersstraat of -plein is; daarmee is de weg vrij voor een straatnaamvernoeming als ze een gouden olympische medaille haalt.

Met deze tips kun je de kans op een eigen straatnaam vergroten. Maar de vraag was ook nog hoe die straatnaam zo lang mogelijk kan worden.

5. Heb een lange naam
Als je het leuk vindt als er een zo lang mogelijke straatnaam naar je genoemd wordt, dan is het wel handig als je zelf een lange naam hebt. Stel dat een gemeente in een nieuwe wijk straten gaat noemen naar Nederlandse minister-presidenten, dan krijgen Wim Kok en Jo Cals waarschijnlijk een veel kortere straatnaam dan Jan Peter Balkenende. En die legt het op zijn beurt weer af tegen Charles Ruys de Beerenbrouck. Heb je een korte naam? Dan kun je overwegen om te trouwen met iemand die wel een lange achternaam heeft. Bij straten die naar vrouwen genoemd zijn, is er in het verleden vaak voor gekozen om daar ook in de meisjesnaam te gebruiken. Dat helpt natuurlijk ook voor de lengte.

6. Vergaar functies en titels 
Alles wat je voor je naam kunt zetten aan functies of titels maakt de naam ook langer. Ik schreef hierboven al dat burgemeesters het voordeel hebben dat de kans wat groter is dat ze tijdens hun leven al vernoemd worden. Daar komt nog eens bij dat straatnamen die naar burgemeesters genoemd worden vaak ook 'Burgemeester' in de straatnaam krijgen. Dat zijn zo weer twaalf letters extra. In de top-10 van langste straatnamen van Nederland staan zeven burgemeesters en een wethouder, en dat zegt eigenlijk al genoeg. Ook een adellijke titel zoals baron of freule kan bijdragen aan de lengte van je straatnaam, en dat geldt ook voor wetenschappelijke titels zoals professor, doctor of ingenieur. Het mooist is natuurlijk om te proberen een aantal functies en titels te combineren. En laat ook duidelijk merken dat je veel waarde hecht aan al die titels, want anders zul je zien dat men na je dood een straatnaam bedenkt zonder al je titels en dan heb je er nog niks aan.

7. Verdien een boulevard
Voorvoegsels kunnen je straatnaam dus langer maken, maar hetzelfde geldt voor achtervoegsels. Het is leuk als men een pad of weg naar je noemt, maar voor de lengte van je straatnaam is het veel fijner als je een plantsoen of boulevard krijgt. Dat zijn namen met iets meer allure, dus daarvoor zul je ook iets meer je best moeten doen. Een kleinere straat is overigens niet altijd slechter, want als het om de lengte van de straatnaam gaat kan er beter een paadje dan een pad naar je genoemd worden. En een dwarsstraat is beter dan een straat. Het is lastig om op een bepaald achtervoegsel te sturen; je moet er maar gewoon het beste van hopen.

Zo, zeven praktische tips om een zo lang mogelijke straatnaam te krijgen. Daar moet het wel mee lukken, lijkt me. Succes! Stuur je me een berichtje als het gelukt is?

Reacties

Joost zei…
Het helpt ook als je een vrouw bent en een nichtje het voor ju opneemt:

In het boek 'De naam van onze straat' over Amsterdamse straatnamen van J.A. Wiersma, 3e druk 1987, Stadsdrukkerij op blz. 209:
'Thérèse Schwartzeplein ... Thérèse Schwartzestraat (Oud-Zuid) Raadsbesluit 22-9-1921; ... Op verzoek van de schilderes Lizzy Ansingh is de voornaam voluit in de naam opgenomen, om te laten uitkomen dat het een vrouw is geweest.'
Kees Crone zei…
En natuurlijk moet je van onbesproken gedrag zijn. Een crimineel verleden doet het vernoemen van een straat naar je geen goed. Lijkt me duidelijk. Maar Nelson Mandela mag een held zijn voor velen, zoiets kan veranderen in de loop deer tijd. Het Bothaplein in Arnhem zou anno 2015 niet meer zo genoemd worden. Botha speelde een bepaalde rol in de voormalige Boerenoorlogen in Zuid-Afrika. Tsja, het kan verkeren. Zie: Arnhem dubbelstad, Straatnamen in wijken en buurten, Arnhem, 2013. Ook sedert 2015 als e-book te koop.
Dinx zei…
@Joost: Het helpt sowieso als je een vrouw bent, want de laatste jaren hebben steeds meer gemeentes een (ongeschreven) regel bij het benoemen van een straat dat bij gelijke geschiktheid de voorkeur gaat naar een vrouw. Ik heb zelfs even overwogen om dat als achtste regel toe te voegen: "Ben een vrouw". ;-)
Dinx zei…
@Kees: Natuurlijk, maar dat vond ik bij tip 1 horen. Ik schrijf daar ook dat je op een positieve manier moet opvallen. Dat dat in de loop der tijd kan veranderen, is weer een heel ander punt...
Anoniem zei…
Krijgen seriemoordenaren dan geen straatnaam naar hen vernoemd? Denk aan de Jack de ripper straat of iets dergelijks
Anoniem zei…
Die hebben ook hun pagina's in de geschiedenisboeken bemachtigd. Anders Breivik bijvoorbeeld
Anoniem zei…
Admiraal de ruyter was een massamoordenaar. Atilla de hun ook (die straatnamen bestaan echt in almere)
Anoniem zei…
Persoonlijk hou ik niet van lange namen tenzij het om iemand gaat die echt belangrijk is. Als iemand een lange naam neemt met veel beschrijvingen zonder dat hij belangrijk is dan is hij maar een uitslover.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Wat zijn de regels voor nieuwe straatnamen?

Dorstige Smid , Mickey Mousestraat , Kerstomaatplantsoen . Tussen alle vragen die mensen me stellen over straatnamen, komen twee vragen iedere keer weer terug: wie bedenkt toch al die nieuwe straatnamen en wat voor regels gelden daarbij? Het vaststellen van straatnamen is een taak van de gemeente - het gebeurt in het algemeen door het College van B&W. Veel gemeentes hebben een speciale straatnaamcommissie, die advies uitbrengt aan het College. In de commissie zitten deskundigen met verschillende achtergronden, zoals een stadshistoricus en een stedenbouwkundige. De manier waarop in een gemeente de straatnamen worden vastgesteld, is vastgelegd in een 'Verordening Straatnaamgeving en huisnummering'. In die verordening kan een gemeente ook richtlijnen voor de straatnamen opnemen, maar dat is niet verplicht. Het kan ook zijn dat de straatnaamcommissie ongeschreven regels hanteert. Er is dus niet één vaste lijst met regels waar alle straatnamen in Nederland aan moeten vol