Doorgaan naar hoofdcontent

In Vrouwenpolder zijn de vrouwen koningin en de mannen prins. En iedereen woont in een rijke buurt.

Op 1 januari viel de hoofdprijs van de Postcodeloterij op de postcode van het Zeeuwse dorp Vrouwenpolder. Omdat alle adressen in Vrouwenpolder dezelfde vier postcodecijfers gebruiken, werd de hoofdprijs deze keer verdeeld over alle meespelende inwoners uit het hele dorp. Dat was voor het eerst, want tot nu toe ging de hoofdprijs altijd naar een buurt of wijk. De helft van de hoofdprijs van 42,9 miljoen euro ging naar negen huishoudens in de Koningin Beatrixlaan. Dat is een mooie manier om het jaar af te sluiten waarin Beatrix aftrad al koningin.

Als het hele dorp één postcode heeft, dan hebben ze zeker ook niet veel verschillende straatnamen? Nou, dat valt eigenlijk wel mee. De 1100 inwoners van het dorp wonen verspreid over iets meer dan veertig straatnamen. Ruim de helft van die straatnamen ligt in het dorp zelf, er liggen er nog een stuk of tien in het vakantiepark Breezand en de rest ligt in het buitengebied met boerderijen en campings. Voor de geschiedenis van Vrouwenpolder moeten we zevenhonderd jaar terug in de tijd.

Ergens rond 1300 ontstond er door de drooglegging van de schorren een polder die 'Nieuwpolder' of gewoon 'Polder' genoemd werd. In 1314 werd er een kapel gesticht en tien jaar later werd dat een parochiekerk. De kerk kwam in 1340 op wonderbaarlijke wijze in het bezit van een schilderij van Maria, waardoor het uitgroeide tot een bedevaartsoord. Pelgrims kwamen van heinde en verre om het schilderij van 'Onze Lieve Vrouwe' te zien. Naar deze 'Vrouwe van de Polder' is het dorp ook genoemd. Na de inpoldering ontstond de eerste (lint)bebouwing op de dijk langs de polder; dat werd natuurlijk de Dorpsdijk. Later ontstond er ook bebouwing langs de Schoolstraat, waar ongetwijfeld een school stond. Ten noorden van de Dorpsdijk ligt nog een dijk: de Noorddijk. Allemaal heel logisch.

Pelgrims en het koningshuis
In veel van de straatnamen in het oude dorp zie je de geschiedenis terug van de pelgrims, de oude kerk en het klooster dat er ooit stond: de Pelgrimstraat, de Palsterstraat (palster is een oud woord voor een pelgrimsstaf), de Kloosterstraat, de Monnikendijk en het Regulierenpad. Vreemd genoeg is er in Vrouwenpolder geen Kerkstraat te vinden, terwijl dat toch de populairste straatnaam van het land is. Zoals veel steden en dorpen heeft Vrouwenpolder ook een buurt waar de straten zijn genoemd naar leden van het koninklijk huis. Ze hebben niet alleen een Koningin Beatrixlaan - waar dankzij de Postcodeloterij nu enkele miljonairs wonen - maar ook een Koningin Julianalaan, een Koningin Wilhelminalaan en een Koningin Emmaweg. Al onze koninginnen van de afgelopen honderd jaar zijn er dus vernoemd. Onze huidige koning heeft er ook een eigen straat: de Prins Willem-Alexanderlaan. Hij krijgt daar gezelschap van de Prins Bernhardlaan en de Prins Clauslaan. Het is duidelijk: in Vrouwenpolder worden de vrouwen herinnerd als koningin en de mannen als prins.

Een vakantiepark, een fort en een rijke buurt
In het gebied rondom Vrouwenpolder liggen nog een paar straten met namen met een bijzonder verhaal.
  • Vanuit het dorp loopt een weg naar het noorden richting vakantiepark Breezand en het strand. Dat is de Fort den Haakweg, genoemd naar Fort den Haak. Dat fort werd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog gebouwd om het Veerse Gat te verdedigen. Het fort werd in 1809 door de Engelsen verwoest. Er is weinig meer van over, maar je kunt nog wel zien waar het heeft gelegen.
  • In het vakantiepark Breezand verwijzen bijna alle straatnamen (zoals de Vuurbakenstraat, Het Veerse Bree, het Brouwershoofd en de Schorrestraat) naar de ligging aan zee. Een mooie uitzondering is de Hopman de Rijklaan. Deze laan is genoemd naar Jacob Simonsz. de Rijk, een watergeus, held uit de Tachtigjarige oorlog en door Willem van Oranje benoemd tot admiraal van Veere. Er zijn ook straten naar hem genoemd in Amsterdam (in het Geuzenkwartier) en Utrecht.
  • Ten zuiden van het dorp aan de overkant van de Vrouwenpolderseweg ligt de Snouck Hurgronjeweg. Snouck Hurgronje is de naam van een eeuwenoud geslacht. De Snouck Hurgronjes vervulden vanaf de zeventiende eeuw een aantal belangrijke functies in Zeeland, en het schijnt dat een ervan hier ooit een polder heeft laten bedijken.Er zijn in Nederland ook straten naar Snouck Hurgronjes genoemd in Leiden, Rijswijk, Hardenberg en Amsterdam.
  • Dwars op de Snouck Hurgronjeweg staat de Rijkebuurtweg, waar freule Snouck Hurgronje ooit boerderij De Eendracht stichtte. Een freule met een dubbele naam... als er meer van dat soort mensen aan deze weg woonden, dan is ook meteen duidelijk waarom men dat de Rijkebuurtweg ging noemen. Varianten op deze straatnaam komen ook voor in Bergen op Zoom, Oude Vossemeer en Stavenisse. De Rijkebuurtweg - dat zou trouwens ook een toepasselijke naam zijn voor een weg waar de inwoners dankzij een loterij miljonair zijn geworden!

Reacties

Anoniem zei…
Aan de zuidkant van Vrouwenpolder ligt nog de 'Zoekweg'. Die naam komt wel vaker voor voor weggetjes die ooit doodlopend waren. Ze werden aangelegd om één boerderij of landerij te bereiken.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…