Doorgaan naar hoofdcontent

In Vrouwenpolder zijn de vrouwen koningin en de mannen prins. En iedereen woont in een rijke buurt.

Op 1 januari viel de hoofdprijs van de Postcodeloterij op de postcode van het Zeeuwse dorp Vrouwenpolder. Omdat alle adressen in Vrouwenpolder dezelfde vier postcodecijfers gebruiken, werd de hoofdprijs deze keer verdeeld over alle meespelende inwoners uit het hele dorp. Dat was voor het eerst, want tot nu toe ging de hoofdprijs altijd naar een buurt of wijk. De helft van de hoofdprijs van 42,9 miljoen euro ging naar negen huishoudens in de Koningin Beatrixlaan. Dat is een mooie manier om het jaar af te sluiten waarin Beatrix aftrad al koningin.

Als het hele dorp één postcode heeft, dan hebben ze zeker ook niet veel verschillende straatnamen? Nou, dat valt eigenlijk wel mee. De 1100 inwoners van het dorp wonen verspreid over iets meer dan veertig straatnamen. Ruim de helft van die straatnamen ligt in het dorp zelf, er liggen er nog een stuk of tien in het vakantiepark Breezand en de rest ligt in het buitengebied met boerderijen en campings. Voor de geschiedenis van Vrouwenpolder moeten we zevenhonderd jaar terug in de tijd.

Ergens rond 1300 ontstond er door de drooglegging van de schorren een polder die 'Nieuwpolder' of gewoon 'Polder' genoemd werd. In 1314 werd er een kapel gesticht en tien jaar later werd dat een parochiekerk. De kerk kwam in 1340 op wonderbaarlijke wijze in het bezit van een schilderij van Maria, waardoor het uitgroeide tot een bedevaartsoord. Pelgrims kwamen van heinde en verre om het schilderij van 'Onze Lieve Vrouwe' te zien. Naar deze 'Vrouwe van de Polder' is het dorp ook genoemd. Na de inpoldering ontstond de eerste (lint)bebouwing op de dijk langs de polder; dat werd natuurlijk de Dorpsdijk. Later ontstond er ook bebouwing langs de Schoolstraat, waar ongetwijfeld een school stond. Ten noorden van de Dorpsdijk ligt nog een dijk: de Noorddijk. Allemaal heel logisch.

Pelgrims en het koningshuis
In veel van de straatnamen in het oude dorp zie je de geschiedenis terug van de pelgrims, de oude kerk en het klooster dat er ooit stond: de Pelgrimstraat, de Palsterstraat (palster is een oud woord voor een pelgrimsstaf), de Kloosterstraat, de Monnikendijk en het Regulierenpad. Vreemd genoeg is er in Vrouwenpolder geen Kerkstraat te vinden, terwijl dat toch de populairste straatnaam van het land is. Zoals veel steden en dorpen heeft Vrouwenpolder ook een buurt waar de straten zijn genoemd naar leden van het koninklijk huis. Ze hebben niet alleen een Koningin Beatrixlaan - waar dankzij de Postcodeloterij nu enkele miljonairs wonen - maar ook een Koningin Julianalaan, een Koningin Wilhelminalaan en een Koningin Emmaweg. Al onze koninginnen van de afgelopen honderd jaar zijn er dus vernoemd. Onze huidige koning heeft er ook een eigen straat: de Prins Willem-Alexanderlaan. Hij krijgt daar gezelschap van de Prins Bernhardlaan en de Prins Clauslaan. Het is duidelijk: in Vrouwenpolder worden de vrouwen herinnerd als koningin en de mannen als prins.

Een vakantiepark, een fort en een rijke buurt
In het gebied rondom Vrouwenpolder liggen nog een paar straten met namen met een bijzonder verhaal.
  • Vanuit het dorp loopt een weg naar het noorden richting vakantiepark Breezand en het strand. Dat is de Fort den Haakweg, genoemd naar Fort den Haak. Dat fort werd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog gebouwd om het Veerse Gat te verdedigen. Het fort werd in 1809 door de Engelsen verwoest. Er is weinig meer van over, maar je kunt nog wel zien waar het heeft gelegen.
  • In het vakantiepark Breezand verwijzen bijna alle straatnamen (zoals de Vuurbakenstraat, Het Veerse Bree, het Brouwershoofd en de Schorrestraat) naar de ligging aan zee. Een mooie uitzondering is de Hopman de Rijklaan. Deze laan is genoemd naar Jacob Simonsz. de Rijk, een watergeus, held uit de Tachtigjarige oorlog en door Willem van Oranje benoemd tot admiraal van Veere. Er zijn ook straten naar hem genoemd in Amsterdam (in het Geuzenkwartier) en Utrecht.
  • Ten zuiden van het dorp aan de overkant van de Vrouwenpolderseweg ligt de Snouck Hurgronjeweg. Snouck Hurgronje is de naam van een eeuwenoud geslacht. De Snouck Hurgronjes vervulden vanaf de zeventiende eeuw een aantal belangrijke functies in Zeeland, en het schijnt dat een ervan hier ooit een polder heeft laten bedijken.Er zijn in Nederland ook straten naar Snouck Hurgronjes genoemd in Leiden, Rijswijk, Hardenberg en Amsterdam.
  • Dwars op de Snouck Hurgronjeweg staat de Rijkebuurtweg, waar freule Snouck Hurgronje ooit boerderij De Eendracht stichtte. Een freule met een dubbele naam... als er meer van dat soort mensen aan deze weg woonden, dan is ook meteen duidelijk waarom men dat de Rijkebuurtweg ging noemen. Varianten op deze straatnaam komen ook voor in Bergen op Zoom, Oude Vossemeer en Stavenisse. De Rijkebuurtweg - dat zou trouwens ook een toepasselijke naam zijn voor een weg waar de inwoners dankzij een loterij miljonair zijn geworden!

Reacties

Anoniem zei…
Aan de zuidkant van Vrouwenpolder ligt nog de 'Zoekweg'. Die naam komt wel vaker voor voor weggetjes die ooit doodlopend waren. Ze werden aangelegd om één boerderij of landerij te bereiken.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Op hoerenjacht met drie groene eikels en een vette knol - de bijzondere straatnamen van Enkhuizen

In lijstjes met bijzondere of vreemde straatnamen kom je vaak dezelfde namen tegen. De Dubbeleworststeeg in Amsterdam bijvoorbeeld, of de Eendekotsweg in Gapinge. Opvallend is dat er in die lijstjes altijd wel één of meer straatnamen uit Enkhuizen staan, zoals de Hoerejacht of Tussen Hel en Vagevuur . Hoe komt Enkhuizen aan die bijzondere straatnamen? Enkhuizen is een eeuwenoud stadje. Zeshonderd jaar geleden was het een haven- en vissersdorp aan de Zuiderzee. In 1356 kreeg het stadsrechten. Aan het eind van de middeleeuwen werden er havens gegraven en men legde vestingwerken aan. Dat leidde tot een bloeitijd in de zeventiende eeuw: Enkhuizen had toen een eigen kamer van de VOC en het had de grootste haringvloot van de Nederlanden. In die tijd ontstonden straatnamen nog in de volksmond; straten werden genoemd naar een opvallend kenmerk zoals een groot gebouw, de handel die er werd gedreven of een afbeelding op een uithangbord. De Breedstraat was gewoon een opvallend 'breede&#