Doorgaan naar hoofdcontent

Straatnaamketen, dat is (alfabetisch) keten met straatnamen

Er zijn heel veel straatnamen waar bijzondere verhalen aan kleven. Hoe meer ik me met straatnamen bezighoudt, hoe meer van die verhalen ik ontdek. Soms vind ik het ook gewoon even leuk om op een creatieve manier te spelen met straatnamen. Dat is stiekem ook gewoon een leuke manier om nieuwe, onbekende straatnamen te ontdekken. Vraag me niet hoe het komt, maar onlangs vroeg ik me af of het mogelijk zou zijn om een straatnaamketen te maken.

Een straatnaamketen is een reeks straatnamen van A tot Z. De eerste straatnaam in de keten begint met een A en eindigt op een B. De volgende begint met een B en eindigt op een C. En zo gaan we door tot een naam die begint met een IJ en eindigt op een Z. En dan is de keten rond. Na wat puzzelen kwam ik tot onderstaande straatnaamketen. Bij sommige letters was er keuze in overvloed - daar heb ik gewoon de eerste straatnaam gekozen die me opviel. Een enkele keer heb ik een smokkelroute moeten nemen.
 • Ab: Aan Sint Job (in Thorn) - We beginnen de keten in het straatje bij de Jobkapel.
 • Bc: Burgemeester Kessensingel C (in Maastricht) - De straatnaam is ooit officieel vastgesteld met die C erachter - net als de varianten met een A en een B erachter - maar op de straatnaambordjes in de stad is het gewoon de 'Burgemeester Kessensingel'. Die C kwam nu wel even goed van pas.
 • Cd: Conferencepad (in Tiel) - Niet genoemd naar naar de cabaretvoorstelling, maar natuurlijk naar het perenras.
 • De: Drafnalaantje (in Naarden) - Genoemd naar het landgoed Drafna.
 • Ef: Emmertarwehof (in Alblasserdam) - Bij straatnamen op een -f is er veel keuze uit -dreven en -hoven.
 • Fg: Fokkebroekweg (in Mechelen) - Natuurlijk is er veel keuze uit -wegen die met een F beginnen.
 • Gh: Gaedsbergh (in Hattem) - Dit is er één van de veertien Gh-straten die ik kon vinden.
 • Hi: Heidewei (in Zwagerbosch) - De meeste straten op een -i liggen in Friesland; daar betekent de uitgang -wei gewoon -weg.
 • Ij: Invaltij (in Noordwijk) - Hier heb ik een beetje moeten smokkelen met die -j aan het eind die eigenlijk een -ij is...
 • Jk: Jeweldijk (in Callantsoog)
 • Kl: Knuistenkoepel (in Boxtel) - Voor de Kl-straten had ik keuze uit tientallen straten, waaronder -singels, -wallen en -dalen.
 • Lm: Lambalgerkom (in Leusden) - Het vestingwerk bij het landgoed Lambalgen was onderdeel van de Grebbelinie.
 • Mn: Madameperenlaan (in Vleuten) - Ook hier weer ruim de keus vanwege al die -pleinen, -lanen en -banen.
 • No: Nano (in Zevenaar) - Ik heb maar zeven No-straten kunnen vinden. Behalve Nano ook nog twee keer Nabucco, Napo, Nebo en Noordloo.
 • Op: Onderdiep (in Capelle aan den IJssel) - Ligt in een wijk met allemaal -diepen, waaronder het Hollandsch Diep, Winschoterdiep en het Damsterdiep.
 • Pq: Hier moet ik even pas op de plaats maken, want ik heb geen straatnaam kunnen vinden die met een P begint en op een -q eindigt. Smokkelen dus. We maken een omweg via Pas (in Merselo) en de Straat van Mozambique (in Amstelveen).
 • Qr: Quackelaer (in Eersel) of Quartier (in Oud Vossemeer)
 • Rs: Roomtuintjes (in Amsterdam) - Veel keuze uit al die -plaatsen, -bossen, -mossen en -ganzen. De straat Roomtuintjes ligt op de plaats waar vroeger de herberg 'de Roomtuintjes' was. De uitspanning werd aan het eind van de negentiende eeuw gesloopt.
 • St: Saarloosstraat (in Hoofddorp) - Van alle -straten zijn er ook nogal veel die met een S beginnen. Dit is dus een van de vele, vele opties.
 • Tu: 't Hou (in Langerzwaag) - Maar ik had net zo goed 't Plateau in Spijkenisse of 't Sou in Warns kunnen kiezen.
 • Uv: Er zijn geen Uv-straten, dus ook hier moeten we weer even smokkelen. We gaan via de Uiterste Stuiver (in Dongen) en Ruiten A kanaal Oost IV (in Sellingen). Een mooie omweg langs twee bijzondere straatnamen.
 • Vw: Veenderijgouw (in Broek in Waterland)
 • Wx: Wessex (in Hengelo) - Wessex is een voormalig koninkrijk in het Zuiden van Engeland.
 • Xij: Aan het eind van het alfabet komen de moeilijke letters en moeten we steeds vaker smokkelen. We nemen hier een omweg via de Xylofoonstraat (begint met Xy) in Uden en de Twijnerij (met twee ij's) in Maassluis.
 • IJz: Ook hier moeten we weer een smokkelroute nemen. De bekendste straatnaam die met een IJ begint, is natuurlijk de IJ-tunnel (in Amsterdam). We nemen de IJ-tunnel en komen eruit bij Lorentz (in Middelharnis). Komen we toch nog bij de Z uit.
 • Za: Zinnia (in Dordrecht) - En zo gaan we via Dordrecht weer terug van de Z naar de A. Zinnia ligt in een wijk met allemaal bloemennamen die op een -a eindigen, zoals Salvia, Azalea, Petunia en Gentiana.
Misschien weet je nog wel een mooie Pq-, Uv-, Zij- of IJz-straat die ik niet heb kunnen vinden. Of misschien ligt er wel eentje in het buitenland die we kunnen lenen voor onze keten. Dan hoor ik het graag. En ik hoor het ook graag als er een gemeente is die speciaal voor deze keten een Pq-, Uv-, Zij- of IJz-straatnaam kiest voor een nieuwe straat.

Nou, dat was een mooi tochtje toch? Misschien wil je deze straatnaamketen nog eens rustig in je eigen tempo nafietsen. Dat kan natuurlijk. Je moet dan wel de tijd nemen, want dat is dan precies 4000 kilometer fietsen!

Reacties

Anoniem zei…
Is dit de kortste route via straatnamen van A tot Z?
Hazkan zei…
Ja, dat vraag ik me nu af. Zou er een stad ijn waar je van A tot Z kunt lopen. Dus een A-straat met als zijstraat een B-straat (etc.)
Dinx zei…
Leuke vraag, Hazkan! Begin eens te zoeken in Almere, Nijmegen, Den Haag, Eindhoven, Uden, Amersfoort, Driebergen-Rijsenburg en Utrecht, want dat zijn volgens mij de enige plaatsen waar ze een straatnaam met een X hebben. Daarmee dunt de boel al aardig uit.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje. Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op: Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties) Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens) Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens) Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens) Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens) Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens) Burgemeester Hoytema van