Doorgaan naar hoofdcontent

Eendenkots... dat is toch niks om een straat naar te noemen?!

In lijstjes met rare straatnamen wordt ook regelmatig de Eendekotsweg genoemd. Dat klinkt als een straat waar een luchtje aan zit. Hoe komt zo'n weg aan zo'n opmerkelijke straatnaam?

De Eendekotsweg ligt ten zuiden van Gapinge, een klein Zeeuws dorpje in de buurt van Serooskerke en Veere. Het is een rustig weggetje van iets meer dan een kilometer lang, met een handvol boerderijen eraan. Noem zo'n weg de Gapingseweg, de Zuidweg of de Kreekweg, en er is geen haan die er naar kraait. Maar nu wil natuurlijk iedereen weten waar die vreemde naam Eendekotsweg vandaan komt.

Natuurlijk zou ik nu graag een prachtig verhaal vertellen over de Baron van Schellach die in 1748 in een duel doodgeschoten zou zijn als hij niet precies op het juiste moment was uitgegleden in een plas eendenkots op de weg, en die vervolgens bepaalde dat die weg niet langer naar zijn knappe barones genoemd zou worden maar de naam van het levensreddende plasje braaksel zou gaan dragen. Die eend had natuurlijk te veel gedronken van het vat bier dat de baron net de dag ervoor in de vijver had laten lopen omdat het niet meer te drinken was en daarmee had de baron op onverwachte wijze zijn eigen leven gered. Onnodig om te vertellen dat de baron sindsdien een eend in zijn familiewapen voert. Maar helaas... de werkelijkheid is een stuk saaier. Een 'kot' is een 'hok'. En een eendenkot is dus een eendenhok of een eendenkooi. Waarschijnlijk was er hier vroeger gewoon ergens een eendenhok en kreeg de weg dus in de volksmond de naam 'Eendenhoksweg'.

De Eendekotsweg in Gapinge is niet de enige weg op Walcheren die zo op het eerste oog naar kotsende dieren is genoemd. In Oostkapelle ligt de Hoge Duvekotseweg en in Domburg hebben ze een Bijenkotsweg. Elders in het land liggen ook nog de Duijvekotstraat (in Moergestel), de Meerkotsedijk (in Heinkenszand), de Oldenkotsedijk (in Haaksbergen) en de Oldenkotseweg (in Rekken). De vieze verhalen moet je daar zelf maar bij verzinnen.

In Gorinchem hebben ze een straat met de naam Eendenplas. Waarschijnlijk denkt niemand daarbij aan plassende eenden die te veel bier hebben gedronken... Aan de Eendenplas staat een rijtje huizen. En er is een grote plas... met eenden.

Reacties

musiqolog zei…
Ik heb jaren op Walcheren gewoond en ben daar best vaak langs dan wel over gereden. En ja, het bordje werd wel eens gestolen...
De werkelijkheid is nog veel mooier : een eendenkooi is geen hok voor eenden maar een vangkooi waarin met tamme eenden de wilde eenden worden gelokt en gevangen. Het recht om een eendenkooi te hebben was voorbehouden aan de adel.
zie o.a. http://www.kooikersvereniging.nl/index.php?pagina=eendenkooien_in_nederland
waarschijnlijk is er dus zo'n vangkooi geweest
Henk Bakker zei…
Zou er ergens in Vlaanderen ook een Frietkotsweg of, nog erger, een Studentenkotsweg zijn?
Anoniem zei…
De Oldenkotseweg en Oldenkotsedijk heeft geen vies verhaal, maar is slechts de weg naar het buurtschap Oldenkotte.

Wat wel vies 'klinkt' is een restaurant met de naam 'Erve Kots', wat tevens in de Achterhoek ligt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…