Doorgaan naar hoofdcontent

De Prietstraat en de Boldermarkt - over de straatnamen die Marten Toonder bedacht voor zijn verhalen

Deze week werd het nieuws bekend dat men in Rotterdam een plein naar Marten Toonder gaat noemen. Rotterdam is daarmee de achtste plaats in Nederland waar een straat naar hem wordt genoemd. Toonder was de schepper van Tom Poes en Olivier B. Bommel, en het verbaast me eigenlijk dat er niet meer straten naar hen zijn genoemd. 

Er is maar één plaats in Nederland waar enkele straten zijn genoemd naar figuren uit de verhalen van Toonder en dat is de Stripheldenbuurt in Almere. Tom Poes heeft er een straat en Olivier B. Bommel een hof, en ook Wal Rus, Joost, Dorknoper en burgemeester Dirk Dickerdack zijn er vernoemd. Ze hadden ook nog Terpen Tijn, Bul Super, Wammes Waggel Okke Zielknijper, Simon Slagslager, Pastuiven Verkwil of Pee Pastinakel kunnen kiezen. En ook nog professor Zbygniew Prlwytzkofsky, maar die naam is misschien wat minder handig voor een straatnaam. Er zijn meerdere plekken in het land waar straten zijn genoemd naar figuren uit de verhalen van Annie M.G. Schmidt (zoals Floddertje en het Schaap Veronica) en in Geldrop is een hele wijk met straten die genoemd zijn naar figuren uit de verhalen van Tolkien. Wat mij betreft zouden de figuren van Toonder ook best vaker gebruikt mogen worden voor straatnamen.

Leuk. Maar misschien nog wel leuker is het om de straatnamen te gebruiken die Toonder zelf bedacht voor in zijn verhalen, de straatnamen van de stad Rommeldam en omgeving. Jenno Witsen heeft voor zijn Bommel Reisgids alle topografische namen verzameld die Toonder voor zijn verhalen bedacht. Op basis daarvan heeft hij de plattegrond van Rommeldam gereconstrueerd. Hij vond in totaal ook 25 straatnamen in de verhalen, genoeg om ergens in Nederland een wijk mee te vullen. Dat wordt dan een hele wijk met een Prietstraat, Gakkelstraat, Boldermarkt, Stadhuisplein, Museumplein, Gerard Ribbelstraat, Ellebooglaan, Koolplein, Gasdrift, Gierdreef en Halsstraat. Er zou een buurtje kunnen komen met enkele stegen, zoals de Sokkelsteeg, Ajuinsteeg, Sofsteeg, Slingersteeg, Vaaltsteeg, Teutsteeg. En wat mij betreft mogen er ook best nog wat andere geografische namen uit de verhalen bij zoals Bommelstein, Rommeldam, Gloombergen, Reigersbek, Steenheuvel, Poelbol, Heksterzwaag en Krabbezijl. Volgens mij wordt dat wel een leuke wijk!

Marten Toonder heeft genoeg mooie namen bedacht. Nu nog een geschikte plek vinden voor een wijk met Toonder-straatnamen.

Reacties

Sander zei…
De gemeente Zoeterwoude heeft weliswaar geen straat, maar wel een "kunstwerk" vernoemd: de Olivier B. Bommelbrug. Deze ligt, niet geheel ontoevallig, naast het enige echte Maarten Toonder museum aan de Weipoortseweg in Zoeterwoude: http://www.bommelzolder.nl/ander
Willem zei…
Lammermoer, Ooikooi, Waaizander Stuifduinen, de Zwarte Drens. Er kan weer gebouwd worden. Straatnamen zat.
Rob Essers zei…
@Sander In mei 2011 is waarschijnlijk 'per ongeluk' een openbare ruimte van het type 'Weg' met de naam Olivier B. Bommelbrug (openbare ruimte ID 0638300000376513) in de woonplaats Zoeterwoude ingeschreven in de Basisregistratie(s) Adressen en Gebouwen (BAG). De naamgeving is met ingang van dezelfde datum ingetrokken.
Zie https://bagviewer.kadaster.nl/lvbag/bag-viewer/#?searchQuery=0638300000376513

Ruim een maand later is alsnog een openbare ruimte van het type 'Kunstwerk' met de naam Olivier B. Bommelbrug (openbare ruimte ID 0638300000376622) geregistreerd. Deze naamgeving met ingang van 10 november 2015 weer ingetrokken.
Zie https://bagviewer.kadaster.nl/lvbag/bag-viewer/#?searchQuery=0638300000376622

Met ingang van dezelfde datum heeft een openbare ruimte van het type 'Kunstwerk' de naam Lagerberg- en Olivier B. Bommelbrug (openbare ruimte ID 0638300000378086; Verkorte schrijfwijze Lagerberg- en Olivier B) gekregen. De nieuwe identificatiecode suggereert dat het om een andere brug gaat. Bij alleen een naamswijziging kan de 16-cijferige identificatiecode gehandhaafd worden. Dan is duidelijk dat het om hetzelfde object gaat.
Zie https://bagviewer.kadaster.nl/lvbag/bag-viewer/#?searchQuery=0638300000378086

Is het bord met de naam Olivier B. Bommelbrug geplaatst voor- of nadat de naamgeving is ingetrokken?
Zie https://goo.gl/maps/3nsmuFkhiRS2 (Street View - aug. 2015)
Zie https://goo.gl/maps/zdCiC3snAJ22 (Street View - jul. 2016)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Over hobo, fagot en piccolo - hobofobie in Zaandam

Deze week kwam in het nieuws dat in de gemeente Zaanstad een paar jaar geleden de straatnaam Hobo is gewijzigd in Piccolo, omdat een toekomstige bewoner het te veel op 'homo' vond lijken. De reden dat dat nu in het nieuws was, is dat de gemeente nu pas bekend heeft gemaakt spijt te hebben van dat besluit. Wat is er nou precies allemaal gebeurd? 

In Zaandam wordt al jaren gewerkt aan het nieuwbouwproject Zaans Hout. De naam van het project verwijst naar de houtindustrie die in de 19e eeuw welig tierde in Zaandam. Langs de Houtveldweg verrezen allerlei nieuwe buurten waarvan de straatnamen allemaal iets met hout te maken hebben. Zo is er een buurt met houtsoorten als straatnaam, zoals Cypressehout, Ebbehout, Grenehout en Teakhout (vreemd genoeg heeft men de tussen-n uit de namen weggelaten). Daaronder ligt een buurt met straatnamen die aan de houtbewerking ontleend zijn: Kapzaag, Blokschaaf, Schrobzaag en Raamzaagpad (vreemd genoeg heeft alleen die laatste een achtervoegsel). En…

Heulen en kneuteren met de koning - over de straatnamen van Prinsjesdag

Op Prinsjesdag rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Hopelijk kijken ze onderweg goed uit het raam naar de straatnaambordjes, want de route leidt ze langs een paar bijzondere straatnamen die allemaal wat vertellen over de geschiedenis van Den Haag.

Nadat de koets het paleis verlaten heeft, rijdt deze eerst een stukje over het Noordeinde. Die straat werd eeuwen geleden al zo genoemd omdat hij aan de noordkant de stad uitliep. Het was toen overigens niet meer dan een modderpad. De bebouwing hield hier op en het was dus echt het noordeind van de stad. In 1533 werd hier een huis gebouwd dat in de loop der eeuwen is verbouwd, verwaarloosd, gerestaureerd en uitgebreid, en uiteindelijk geworden is tot het Paleis Noordeinde zoals wij dat nu kennen. Sinds 1984 is het in gebruik als werkpaleis, eerst voor koningin Beatrix en nu voor Willem-Alexander.

De koets slaat linksaf de Heulstraat in. Langs de oostkant van het Noorde…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…