Doorgaan naar hoofdcontent

Van Churchilllaan tot Straussstraat en Zundapppad - drie op een rij!

Ik zag gisteren een tweet van Tom Egbers met een foto van de Rudi Carrelllaan in Hilversum. Hij schrijft daarbij: "Altijd gedacht dat Churchilllaan het enige Nederlandse adres/woord is met drie l-en achter elkaar." Maar er zijn er natuurlijk meer. In de reacties op die tweet werden direct een aantal andere straatnamen met drie l'en genoemd, zoals de Marshalllaan en de Baden Powelllaan. Hoog tijd om eens uit te zoeken bij welke letters dit nog meer voorkomt en een complete lijst te maken.

Er blijken maar vier letters te zijn waarvan je er drie dezelfde achter elkaar in een straatnaam kunt tegenkomen: de e, de i, de l en de s. Bij de e gaat het eigenlijk altijd om een straat die naar een meervoud op -eeën genoemd is: orchideeën, reeën, Pyreneeën of de Hooge Wheeën (in Oldemarkt). Aanvullingen daarop zijn nog de Rheeërweg in Zeijen en de Wijk aan Zeeërweg in IJmuiden. Bij de i gaat het altijd om een volgnummer in Romeinse cijfers. Op een enkele uitzondering na zijn het straten die naar een persoon zijn genoemd: koning Willem III, graaf Hendrik III, Dirk III, Reinoud III, Leo XIII, Johannes XXIII en Leo XIII. Bij de e en de i maakt het dus eigenlijk niet uit wat voor achtervoegsel er gebruikt wordt, want die drie op een rij haalt men sowieso wel.

Dat is anders bij de s en de l, want daarvan kom je er in namen maximaal twee op een rij tegen. Om aan de derde te komen moet daar nog de eerste letter van het straatnaamachtervoegsel bij. Voor de l is dat altijd een -laan.

Wat een l-l-laan
Er zijn in Nederland bijna negentig straten, wegen en lanen naar Churchill genoemd, en daarvan hebben er 24 drie l'en op een rij. In de andere gevallen gaat het om een -straat, -weg, -park of -plein, of men heeft wel voor -laan gekozen maar schrijft de straatnaam met een streepje na de tweede l: Churchill-laan. Jammer eigenlijk.

Dit is de hele l-l-l-lijst:
  • Churchilllaan, Winston Churchilllaan of Sir Winston Churchilllaan (Raalte, Staphorst, Coevorden, Eygelshoven, Maastricht, Meijel, Rosmalen, 's-Hertogenbosch, Tilburg, Bergen op Zoom, Terneuzen, Goes, Utrecht, Delft, Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, Leiden, Voorhout, Haarlem, Bergen, Rijswijk, Sittard, Eindhoven, Spijkenisse)
  • Baden Powelllaan (Tilburg, Driebergen-Rijsenburg en Rotterdam) of Baden-Powelllaan (Dordrecht)
  • Marshalllaan (Utrecht, Woerden, Hellevoetsluis, Delft en Voorhout)
  • Jhr C RoĂ«lllaan (Eemnes) of Röelllaan (Naarden)
  • van Halllaan (Nieuwegein)
  • Walraven van Halllaan (Gouda)
  • Baron van Brakelllaan (Doorwerth)
  • Baron van Hövelllaan (Melick)
  • Christoffel van Swolllaan (Haarlem)
  • d'Aulnis de Bourouilllaan (Baarn)
  • George Orwelllaan (Eindhoven)
  • Gouverneur van Hövelllaan (Reuver)
  • Rudi Carelllaan (Hilversum)
  • Van der Helllaan (Arnhem)
  • Wessel van Eylllaan (Borculo)
En dan de s-s-s-stapeling
Er zijn aardig wat achternamen die op twee s'en eindigen, maar de componist Johan Strauss is met afstand de populairste. Om aan drie s'en moet daar nog -straat achter, hoewel het ook met een -singel of -steeg zou kunnen maar dat komt in de praktijk niet voor. Dit zijn ze:
  • Straussstraat of Johan Straussstraat (Borculo, Drunen, Waalwijk, Nijverdal, Lichtenvoorde, Zevenaar, Geleen, Dongen en Hulst)
  • Heerma van Vossstraat (Etten-Leur en Roosendaal)
  • Messstraat en de 2e Messstraat (Den Haag)
  • Burg. LĂ¼nenschlossstraat (Sittard)
  • Cornelis Mertenssstraat (Utrecht)
  • Edelweissstraat (Son en Breugel)
  • Gaussstraat (Nijmegen)
  • James Rossstraat (Enschede)
  • Jonkers van Ossstraat (Oss)
  • van Ossstraat (Hulst)
  • S. F. van Ossstraat (Amsterdam)
  • Rijssstraat (Steenwijk)
  • Semmelweissstraat (Hoogerheide)
  • Zuster Bossstraat ('s-Hertogenbosch)
Om de sss-stapeling te voorkomen, schrijft men edelweiss ook wel met Ă©Ă©n s (zoals bij het Edelweispad in Spijkenisse), met sz (zoals in de Edelweiszstraat in Doesburg) of men benoemt iets anders dan een straat (zoals de Edelweisslaan in Papendrecht). Blijkbaar is er nog nergens een Zeissstraat naar Carl Zeiss genoemd.

Bij andere letters dan de e, de i, de l en de s komt de drie op een rij dus niet voor. Terwijl ik me best een Brommerbuurt kan voorstellen met een Zundapppad, een scheidsrechtersbuurt met de Howard Webbboulevard, de sauzenbuurt met het Stroganofffort of de sprookjesschrijversbuurt met de Gebroeders Grimmmarkt. Gewoon omdat het kan.


Reacties

Rutger zei…
Wat ook leuk zou zijn: de Ashley Judddijk. En de Dr. F.A. Stoetttraverse.
Dinx zei…
Het artikel prikkelde een aantal twitteraars om nog wat leuke aanvullingen te bedenken: Johnny Depppassage, Fam. Von Trappplein, David Hasselhoffforum, Randall Flagggang, John Lobbboulevard, Gibbboulevard, Kellogggracht, Rauppplein, Jack Gadellaaavenue, Jean-Marie Pfafffietspad, Nausikaäaansluitweg, ...
Anoniem zei…
In de beroepenbuurt kan men een straat noemen naar een zangeres die vooral jazz zingt: de jazzzangeresstraat, met driemaal z en dubbel s.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch Ă©Ă©n stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat Ă©Ă©n straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wat is in Nederland de langste straat met Ă©Ă©n naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste lĂ¡Ă¡n van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. GeĂ¯nspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Waar ligt het geografisch middelpunt van Nederland?

Mijn zoon vroeg me waar precies het middelpunt van Nederland, want daar wil hij dan graag een keer met me naartoe. Nederland heeft aardig wat geografische middelpunten. Het is maar net hoe je definieert wat het middelpunt van een land is. Ik zet in dit verhaal een paar van die middelpunten op een rijtje - voor mijn zoon, maar natuurlijk ook voor jullie. (Voor dit verhaal kijk ik alleen naar het Europese deel van Nederland, zonder de Caribische eilanden; met die eilanden erbij ligt alles weer anders.) Uiterste punten Voordat ik een aantal middelpunten langsloop, noem ik hier eerst de geografische extremen van Nederland. Rottumerplaat - Het noordelijkst gelegen punt van Nederland ligt op Rottumerplaat. Locatie: 53.556485, 6.492520 Bad Nieuweschans - Het oostelijkste punt van Nederland ligt bij Bad Nieuweschans (Groningen). Om precies te zijn bij grenspaal 196, bij de grensovergang naar Duitsland. Locatie: 53.180299, 7.227509 Klein-Kuttingen - Het zuidelijkste punt van Nederland ligt