Doorgaan naar hoofdcontent

Straten zonder einde? Die lopen vaak dood.

Iedere straat eindigt wel ergens een keer, zou je denken. Veel straten komen immers op andere straten uit, en anders lopen ze waarschijnlijk dood. Maar er zijn ook straatnamen die doen vermoeden dat straten eindeloos door kunnen lopen. Het Straatje-zonder-einde in Mechelen bijvoorbeeld, of het Laantje zonder Eind in Zeist. Wat zijn dat voor eindeloze straten?

Zo heel veel van die eindeloze straten zijn er niet in Nederland en België. Behalve de twee die ik al noemde, vond ik nog het Straatje Zonder Einde in Gent, de Straat zonder einde in Oostende en Laan Eindeloos in Heiloo. Als je deze straten op de kaart bekijkt, valt meteen op dat twee ervan alles behalve eindeloos zijn: de twee straatjes in Mechelen en Gent zijn doodlopend. Ook de straten in Oostende en Heiloo hebben een onbeduidende lengte van hooguit een paar honderd meter. Alleen het Laantje zonder Eind in Zeist geeft enigszins de schijn van eindeloosheid: het loopt ten oosten van Zeist de bossen in en is wel enkele kilometers lang, helemaal tot aan Soesterberg!

Als die straatjes zo kort of zelfs doodlopende zijn, waarom hebben ze dan zo'n 'eindeloze' naam? Ik weet het niet. Misschien danken ze hun naam juist wel aan het feit dat ze zo onbeduidend zijn, en is het pure ironie. Het zou ook iets te maken kunnen hebben met de uitdrukking 'een straatje zonder eind', wat gezegd wordt van processen of dingen die nooit ophouden. (De website Taalhelden is trouwens op zoek naar foto's van straatnaamborden van eindeloze straten. Als je in één van de straten uit dit artikel woont, kun je ze vast blij maken met een foto van het bord bij jou in de straat.)

Ook in andere landen bestaan eindeloze straten. Zo is er de Endless Street in Salisbury (in het Verenigd Koninkrijk), de Endless Road in Collinsville en de Infinite Drive in Louisville (beide in de Verenigde Staten. Die laatste twee zijn trouwens allebei ook weer doodlopend. De beroemdste eindeloze straat ter wereld is ongetwijfeld die waar het hoofdkantoor van Apple aan gevestigd is: de Infinite Loop. Die straat loopt rond en daar kun je dus écht eindeloos rondjes op blijven rijden.

Het Einde
Ben je op zoek naar straten die werkelijk Het Einde zijn? Dan moet je in Nederland naar Elsloo en in België naar Arendonk. Eindes hebben we trouwens in alle soorten en maten: Kort Eind (in Steenbergen), Het Korte Eind en Het Lange Eind (in De Kwakel), 't-Lage Eind (in Rottum) en 't Hoge Eind (in Westervoort), het Bovenste Eind (in Echt), het Gulden Eind (in Grathem), het Smalle Einde (in Ouddorp), en het Open Einde (in Musselkanaal). Open Einde... dat klinkt ook wel eindeloos.

Reacties

Kees zei…
En zouden we het eeuwig laantje in Breda ook tot deze categorie moeten rekenen? Zie bijvoorbeeld: http://erfgoed.breda.nl/erfgoed/eeuwig-laantje-mastbos
Dinx zei…
Ja, die mag er zeker bij Kees. Dank voor je aanvulling!
Rob Essers zei…
Een straat zonder einde is vergelijkbaar met een halve weg of een blinde steeg. Op de wegenlegger uit 1859 stond bij de doodlopende staten in Nijmegen de omschrijving straat zonder uitgang. Een doodlopende gas werd hier halve gas genoemd. Elders worden doodlopende stegen aangeduid als blinde steeg. Namen die afgeleid zijn van zulke omschrijvingen moet je niet al te letterlijk nemen, maar de kans is groot dat er aan het begin van de openbare ruimte een verkeersbord L8 staat.
Anoniem zei…
In Amsterdam heb je het Gebed zonder End, dat na een meter of 20 eindigt. Dat is genoemd naar de veertien kloosters die eraan lagen.
Anoniem zei…
Tussen Hilversum en Laren ligt ook een pad over de hei dat Gebed zonder Eind heet.
Anoniem zei…
In Beusichem is een straat die simpelweg Einde heet.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…