Doorgaan naar hoofdcontent

Oneindig rondjes rijden op de Infinite Loop

Het is fijn als je straat een mooie naam heeft. De meeste mensen zullen liever een adres hebben aan de Kastanjelaan dan aan het Drekpaadje. Zou het niet helemaal mooi zijn als je zelf een naam voor je eigen straat mocht bedenken? Dat geldt natuurlijk ook voor bedrijven. Die hebben soms net wat meer invloed, en dus ook wat meer kans dat ze echt een eigen straatnaam krijgen. En een eigen straatnaam... daar kun je mee aankomen.

Zo'n eigen straatnaam krijg je natuurlijk niet zo maar. Er zijn verhalen bekend van bedrijven die flink hebben moeten lobbyen om een mooie naam te krijgen voor de straat waar het hoofdkantoor gevestigd is. Soms is een gemeente ook gewoon blij dat een bedrijf binnen de gemeentegrenzen is gevestigd; dan kan het zijn dat de gemeente zelf vindt dat het bedrijf wel een toepasselijke straatnaam verdient, om zo de goede relatie te bestendigen. Als men een nieuw hoofdkantoor laat bouwen en er daarvoor een nieuwe straat moet worden aangelegd, gaat dat wat makkelijker dan wanneer een bestaande straatnaam moet worden gewijzigd.

Onlangs schreef ik hier al wat over de straatnaam ABC Westland in Poeldijk, waar het Agri Business Centrum Westland gevestigd is. Daar is een duidelijke relatie zichtbaar tussen de straatnaam en de naam van de organisatie. Siemens Nederland N.V. zit in Zoetermeer aan de Werner von Siemensstraat op nummer 1; dat zal toch geen toeval zijn. De weg langs de autofabriek in Born waar al twintig jaar Mitsubishi's gemaakt worden, heet - heel Nederlands - de Mitsubishi Avenue. Vanaf volgend jaar zullen daar in plaats van Mitsubishi's voortaan BMW Mini's gemaakt worden; de vraag is natuurlijk of dat reden is om de straatnaam aan te passen. Het voormalige Mariahoeveplein in Den Haag waar het hoofkantoor van Aegon gevestigd is, heet sinds 2002 officieel het AEGONplein. Aegon heeft daarvoor wel de herinrichting van het plein betaald en aan de gemeente moeten beloven om langdurig voor het onderhoud te zorgen.

De Infinite Loop van Apple
Ik vind het wel mooi als een straatnamen naar de eraan gevestigde bedrijvigheid verwijst, maar het moet ook weer niet te commercieel worden. Een mooi voorbeeld vind ik de straatnaam van de Apple Campus in Cupertino: Infinite Loop. De straatnaam verwijst naar de computerterm 'infinite loop', oftewel een 'oneindige lus'. Dit is een lus in een computerprogramma die ervoor zorgt dat er een oneindige herhaling optreedt, waardoor het programma vastloopt. De Infinite Loop in Cuptertino loopt globaal in de vorm van een ellips. Als je de straat in de richting van de klok rondrijdt, komt je achtereenvolgens langs de nummer 1 tot en met 6 en dan begin je weer van vooraf aan. Je kunt er dus oneindig rond blijven rijden als je wilt; het is echt een infinite loop. Net zoals je een vastgelopen programma kunt onderbreken, is er ook bij deze infinite loop wel een uitweg: de Mariani Avenue. Die gebruikte Apple ook als adres voordat ze zich aan de Infinite Loop vestigden.

Heb je een iPad of iPhone? Dan kun je de Infinite Loop terugzien in het icoon dat Apple heeft ontworpen voor de Maps-applicatie. Je ziet daar de ellips van de Infinite Loop liggen onder de Interstate 280. Opmerkelijk detail is dat de blauwe lijn die de route aangeeft je adviseert om zo van het viaduct af de Interstate 280 op te rijden. Daar komen ongelukken van. Misschien is het wel daarom dat Apple het icoon voor iOS7 heeft aangepast...


Geschiedenis van de toekomst
Onze straatnamen vertellen wat over de geschiedenis. In veel historische binnensteden zijn vaak wel straatnamen te vinden die ons herinneren aan de bierbrouwers, smederijen of herbergen die er ooit zaten. Misschien dat de straatnamen ons over een paar honderd jaar herinneren aan Mitsubishi's, Aegon en Apple.

Reacties

Anoniem zei…
Ik vond Sun's oude adres ook wel mooi: 1 Network Drive
Microsoft zit aan "One Microsoft Way". Geeft ook duidelijk de bedrijfscultuur aan.
Jesse Kuiper zei…
In Oud-Beijerland zijn straatnamen in de buurt van de schokdemperfabrikant Koni vernoemd naar automerken waaraan Koni levert (of in elk geval ooit heeft geleverd): Maseratilaan, Spykerlaan etc. Ze hebben wel bedongen dat ze zelf een meer neutrale straatnaam kregen, want alle klanten zijn natuurlijk even belangrijk. Dat werd de Korteweg.
Maarten zei…
Ook mooi vind ik mijn middelbare school, het Keizer Karel College, gevestigd aan de Elegast 5 in Amstelveen.
Anoniem zei…
De bekende Van Nellefabriek kwam in 1930 gereed. De weg die naar en langs de gebouwen werd aangelegd, ontving in 1931 de naam Van Nelleweg.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Is het nou Dorpstraat of Dorpsstraat - over de tussen-s in straatnamen

Onlangs stelde iemand me de vraag waarom in Rotterdam de Heemraadssingel en het Heemraadsplein een tussen-s hebben, maar de nabijgelegen Heemraadstraat niet. Komt dat door willekeur van de naamgevers of is er iets anders aan de hand? 

Hoe zit het ook al weer met het gebruik van de tussen-s in de Nederlandse taal? In het Taalportaal wordt uitgelegd wanneer er een tussen-s wordt gebruikt in een samenstelling. Die s komt bijvoorbeeld altijd voor als het eerste deel een verkleinwoord is ('meisjesjurk') of een persoonsaanduiding die in het meervoud een s krijgt ('vissersboot'). En een tussen-s kan ook voorkomen wanneer het eerste deel een meervoud op -en heeft ('dorpsplein') of als het eerste deel helemaal geen meervoud heeft ('eeuwigheidswaarde'). Snap je het nog? Vergeet het dan toch maar weer snel, want er zijn ook nog allemaal uitzonderingen op deze regels. De geleerden weten ook niet precies wat nou de functie van die tussen-s is en in welke gevallen di…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…

Van Arnhem tot San Francisco - iedere stad zijn eigen Lombardstraat. Maar waarom eigenlijk?

Een Lombardsteeg in Alkmaar, een Lombardstraat in Goes, een Lombardkade in Rotterdam en een Lange en Korte Lombardstraat in Den Haag. Een Lombardenstraat en Lombardenvest in Antwerpen, en een Lombardstraat in Brussel. En dan ook nog Lombard Street in Londen, een in Philadelphia en een in San Francisco. Waar komen al die Lombard-straten toch vandaan? Was er misschien ooit een meneer Lombard, en waar heeft hij het dan aan verdiend dat er in de hele wereld straatnamen naar hem zijn genoemd? Nee, de straten zijn niet naar een meneer genoemd, maar naar een heel volk: de Lombarden. Maar waarom zou je daar een straat naar noemen?

De Lombarden zijn de inwoners van Lombardije, de streek rondom Milaan in het noorden van Italië. De naam gaat terug op de 'Longobarden' (de 'Langbaarden'), een Germaanse volksstam waarvan de mannen blijkbaar opvallend lange baarden hadden. Tijdens de Germaanse volksverhuizing in de vijfde eeuw trokken ze naar Noord-Italië en richtten daar een eigen r…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…