Doorgaan naar hoofdcontent

Alfastraat, Bravolaan, Charlieweg, Deltadreef... spellen met straatnamen

Alfa, Bravo, Charlie, Delta... dat zijn de eerste vier woorden uit het spellingalfabet van de NAVO. Het Genootschap Onze Taal kwam gisteren op 'Speelmaandag' op Facebook met een leuke opdracht: wie kan een mooi nieuw alfabet bedenken met een eigen thema? Dat vond ik een mooie aanleiding om het Haags Straatnamenalfabet op te stellen.

Je kunt niet voor iedere plaats een Straatnamenalfabet opstellen. Een belangrijk voorwaarde is natuurlijk dat er in de plaats straatnamen zijn die met moeilijke letters zoals de Q, de X en de Y beginnen. Alleen al vanwege de X is de keuze beperkt tot Uden, Nijmegen, Eindhoven, Utrecht, Amersfoort, Almere, Den Haag of Driebergen-Rijsenburg (zie Wat doe je met je Q en je X bij Straatnamenscrabble?). En Uden, Nijmegen, Amersfoort en Driebergen-Rijsenburg vallen al weer af als je verder zoekt naar een straatnaam met een Y. Ik besloot om een Straatnamenalfabet te maken voor Den Haag.

Dit is het nieuwe Haagse Straatnamenalfabet:
Apendans
Binnenhof
Clingendael
Dophei
Elbe
Fraeylemastraat
Guirlande
Hazenrade
Ipenrodeplantsoen
Javastraat
Koningskade
Lozerlaan
Mient
Noordeinde
Ooievaarstraat
Plein
Quarlesstraat
Raamweg
Spui
Turfmarkt
Uilebomen
Vrederustlaan
Wingerd
Xaverystraat
Ypersestraat
Zieken
"Straatnaam? Kunt u dat spellen?" - "Jazeker, dat is Spui, Turfmarkt, Raamweg, Apendans, Apendans, Turfmarkt, Noordeinde, Apendans, Apendans, Mient."
(Ik moet eerlijk bekennen dat die vraag bij mij ook opkomt bij de Fraeylemastraat, de Quarlesstraat en de Xaverystraat. "Xaverystraat? Kunt u dat spellen?" - "Jazeker, dat is Xaverystraat, Apendans, Vrederustlaan...")


Heb je een andere Haagse straatnaam die een plekje in dit alfabet verdient? Dan hoor ik het graag. En laat het vooral ook weten als je een Straatnamenalfabet hebt samengesteld voor Eindhoven, Utrecht of Almere.

Reacties

Anoniem zei…
Met het officiële alfabet van de NAVO kom je ook nog een heel eind met straatnamen hoor: Alfastraat (Leiden), Betaplein (Leiden), Charlie Chaplinweg (Almere), Delta (o.a. Arnhem), Echolaan (Muiderberg), Foxtrot (Nieuw Vennep), Golf (Wormer), Hotel de Wereldstraat (Almere), Indialaan (Drunen), Juliettestraat (Amersfoort), Kilometerwei (Nijega), Limalaan (Utrecht), [Mike], Novemberstraat (Almere), Oscarlaan (Almere), Papayapad (Assen), Quebecstraat (Rotterdam), Romeolaan (Nieuwegein), Sierra Nevada (Assendelft), Tango (Nieuw Vennep), [Uniform], Victor (Nijmegen), Wiskstraat (Almere), [X-ray], [Yankee], Zoeloestraat (Purmerend)
musiqolog zei…
'Mient' is kort (zeker een voordeel), maar het Malieveld is veel bekender. Had dat niet beter onder de M gekund? Verder had ik bij de K voor de Kneuterdijk gekozen. Tot slot is het jammer dat drie bekende straten in Den Haag onbruikbaar zijn: Lange en Korte Poten en Lange Voorhout.
Anoniem zei…
Als aardigheidje hierbij dan het gevraagde straatnamenalfabet van Eindhoven: Aalsterweg, Botenlaan, Cliviastraat, Demer, Emmasingel, Floralaan, Gagelstraat, Heezerweg, Insulindelaan, Javalaan, Kanaalstraat, Leenderweg, Marconilaan, Nederlandplein, Oirschotsedijk, Paradijslaan, Quinten Matsyslaan, Rechtestraat, Stadhuisplein, Tongelresestraat, Urkhovenseweg, Vestdijk, Wilhelminaplein, Xanthippehof, Yweinstraat, Zwembadweg. Heel duidelijk, denk ik, voor elke Eindhovenaar, maar voor mensen buiten de stad zou ik misschien toch een andere keuze maken. Het NAVO-alfabet is beslist praktischer.
Jan-Albert zei…
In Heerhugowaard worden de straten op het nieuwe bedrijventerrein De Vaandel (in elk geval tot en met Mike) vernoemd naar het NAVO alfabet.
Jan-Albert zei…
http://www.vandaag.nl/heerhugowaard/nieuws/article14127083.ece/Straatnamen-De-Vaandel-volgens-militair-alfabet
Anoniem zei…
Op verzoek Utrecht:
* Amsterdamsestraatweg
* Biltstraat
* Cartesiusweg
* Domplein
* Europalana
* Franciscusdreef
* Gruttersdijk
* Hardebollenstraat
* Isotopenweg
* Janskerkhof
* Kanaalstraat
* Lichtegaard
* Mariaplaats
* Neude
* Oudegracht
* Paardenveld
* Queridostraat
* Rijnlaan
* Steenweg
* Tolsteegsingel
* Universiteitsweg
* Vredenburg
* Waterlinieweg
* Xenophonlaan
* Yalelaan
* Zadelstraat
* IJsselstraat
Dit is voornamelijk een mix van straten in het centrum en de meer bekende doorgaande straten (m.u.v. Q, X, Y en IJ). Voor de H zie ik Hanengeschrei ook als een mooie optie :)

Ik heb ook een lijst gemaakt met zo kort mogelijke namen:
* Alkhof
* Balkan
* Comoren
* Drift
* Etna
* Fuuthof
* Goeree
* Harz
* Iepstraat
* Jura
* Kent
* Lofoten
* Minhof
* Neude
* Oeral
* Pausdam
* Quitodreef
* Rijnlaan
* Samoas (zonder apostrof!)
* Trans
* Uraniumweg
* Viebrug
* Wed
* Xenophonlaan
* Yalelaan
* Zandpad
* IJsvogelhof

Voor sommige namen zijn meerdere mogelijkheden. Wat opvalt zijn de vele geografische namen uit de wijk Lunetten. Voor de T had ik ook de keuze tussen Treek, Texel en Tirol, maar koos voor de straat in het centrum.
Anoniem zei…
Bij nader inzien zou misschien het Zandpad ook in de eerste lijst moeten. Deze straat is bekender in Utrecht en daarbuiten dan de Zadelstraat. De Hardebollenstraat, waar hetzelfde beroep wordt uitgeoefend, staat per slot van rekening ook in de lijst.
Dinx zei…
Dank voor je Utrechtse Straatnamenalfabet, Anoniem. Ik heb er ook nog maar meteen eentje voor Almere gemaakt:

Aalsmeerstraat
Beatrixlaan
Cinemadreef
Dadelklaverstraat
Evenaar
Flevostraat
Gaffel
Hogering
Inktvisplein
Joostlaan
Kakistraat
Ladderbaai
Mickey Mousestraat
Neonweg
Oostvaardersdijk
Pianoweg
Quadrillestraat
Robbenoordbos
Sesamstraat
Tussenring
Urkwal
Vrijdagstraat
Wipmolenweg
Xenonstraat
Youri Egorovweg
Zwolleweg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Over hobo, fagot en piccolo - hobofobie in Zaandam

Deze week kwam in het nieuws dat in de gemeente Zaanstad een paar jaar geleden de straatnaam Hobo is gewijzigd in Piccolo, omdat een toekomstige bewoner het te veel op 'homo' vond lijken. De reden dat dat nu in het nieuws was, is dat de gemeente nu pas bekend heeft gemaakt spijt te hebben van dat besluit. Wat is er nou precies allemaal gebeurd? 

In Zaandam wordt al jaren gewerkt aan het nieuwbouwproject Zaans Hout. De naam van het project verwijst naar de houtindustrie die in de 19e eeuw welig tierde in Zaandam. Langs de Houtveldweg verrezen allerlei nieuwe buurten waarvan de straatnamen allemaal iets met hout te maken hebben. Zo is er een buurt met houtsoorten als straatnaam, zoals Cypressehout, Ebbehout, Grenehout en Teakhout (vreemd genoeg heeft men de tussen-n uit de namen weggelaten). Daaronder ligt een buurt met straatnamen die aan de houtbewerking ontleend zijn: Kapzaag, Blokschaaf, Schrobzaag en Raamzaagpad (vreemd genoeg heeft alleen die laatste een achtervoegsel). En…

Heulen en kneuteren met de koning - over de straatnamen van Prinsjesdag

Op Prinsjesdag rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Hopelijk kijken ze onderweg goed uit het raam naar de straatnaambordjes, want de route leidt ze langs een paar bijzondere straatnamen die allemaal wat vertellen over de geschiedenis van Den Haag.

Nadat de koets het paleis verlaten heeft, rijdt deze eerst een stukje over het Noordeinde. Die straat werd eeuwen geleden al zo genoemd omdat hij aan de noordkant de stad uitliep. Het was toen overigens niet meer dan een modderpad. De bebouwing hield hier op en het was dus echt het noordeind van de stad. In 1533 werd hier een huis gebouwd dat in de loop der eeuwen is verbouwd, verwaarloosd, gerestaureerd en uitgebreid, en uiteindelijk geworden is tot het Paleis Noordeinde zoals wij dat nu kennen. Sinds 1984 is het in gebruik als werkpaleis, eerst voor koningin Beatrix en nu voor Willem-Alexander.

De koets slaat linksaf de Heulstraat in. Langs de oostkant van het Noorde…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…