Doorgaan naar hoofdcontent

Alfastraat, Bravolaan, Charlieweg, Deltadreef... spellen met straatnamen

Alfa, Bravo, Charlie, Delta... dat zijn de eerste vier woorden uit het spellingalfabet van de NAVO. Het Genootschap Onze Taal kwam gisteren op 'Speelmaandag' op Facebook met een leuke opdracht: wie kan een mooi nieuw alfabet bedenken met een eigen thema? Dat vond ik een mooie aanleiding om het Haags Straatnamenalfabet op te stellen.

Je kunt niet voor iedere plaats een Straatnamenalfabet opstellen. Een belangrijk voorwaarde is natuurlijk dat er in de plaats straatnamen zijn die met moeilijke letters zoals de Q, de X en de Y beginnen. Alleen al vanwege de X is de keuze beperkt tot Uden, Nijmegen, Eindhoven, Utrecht, Amersfoort, Almere, Den Haag of Driebergen-Rijsenburg (zie Wat doe je met je Q en je X bij Straatnamenscrabble?). En Uden, Nijmegen, Amersfoort en Driebergen-Rijsenburg vallen al weer af als je verder zoekt naar een straatnaam met een Y. Ik besloot om een Straatnamenalfabet te maken voor Den Haag.

Dit is het nieuwe Haagse Straatnamenalfabet:
Apendans
Binnenhof
Clingendael
Dophei
Elbe
Fraeylemastraat
Guirlande
Hazenrade
Ipenrodeplantsoen
Javastraat
Koningskade
Lozerlaan
Mient
Noordeinde
Ooievaarstraat
Plein
Quarlesstraat
Raamweg
Spui
Turfmarkt
Uilebomen
Vrederustlaan
Wingerd
Xaverystraat
Ypersestraat
Zieken
"Straatnaam? Kunt u dat spellen?" - "Jazeker, dat is Spui, Turfmarkt, Raamweg, Apendans, Apendans, Turfmarkt, Noordeinde, Apendans, Apendans, Mient."
(Ik moet eerlijk bekennen dat die vraag bij mij ook opkomt bij de Fraeylemastraat, de Quarlesstraat en de Xaverystraat. "Xaverystraat? Kunt u dat spellen?" - "Jazeker, dat is Xaverystraat, Apendans, Vrederustlaan...")


Heb je een andere Haagse straatnaam die een plekje in dit alfabet verdient? Dan hoor ik het graag. En laat het vooral ook weten als je een Straatnamenalfabet hebt samengesteld voor Eindhoven, Utrecht of Almere.

Reacties

Anoniem zei…
Met het officiële alfabet van de NAVO kom je ook nog een heel eind met straatnamen hoor: Alfastraat (Leiden), Betaplein (Leiden), Charlie Chaplinweg (Almere), Delta (o.a. Arnhem), Echolaan (Muiderberg), Foxtrot (Nieuw Vennep), Golf (Wormer), Hotel de Wereldstraat (Almere), Indialaan (Drunen), Juliettestraat (Amersfoort), Kilometerwei (Nijega), Limalaan (Utrecht), [Mike], Novemberstraat (Almere), Oscarlaan (Almere), Papayapad (Assen), Quebecstraat (Rotterdam), Romeolaan (Nieuwegein), Sierra Nevada (Assendelft), Tango (Nieuw Vennep), [Uniform], Victor (Nijmegen), Wiskstraat (Almere), [X-ray], [Yankee], Zoeloestraat (Purmerend)
musiqolog zei…
'Mient' is kort (zeker een voordeel), maar het Malieveld is veel bekender. Had dat niet beter onder de M gekund? Verder had ik bij de K voor de Kneuterdijk gekozen. Tot slot is het jammer dat drie bekende straten in Den Haag onbruikbaar zijn: Lange en Korte Poten en Lange Voorhout.
Anoniem zei…
Als aardigheidje hierbij dan het gevraagde straatnamenalfabet van Eindhoven: Aalsterweg, Botenlaan, Cliviastraat, Demer, Emmasingel, Floralaan, Gagelstraat, Heezerweg, Insulindelaan, Javalaan, Kanaalstraat, Leenderweg, Marconilaan, Nederlandplein, Oirschotsedijk, Paradijslaan, Quinten Matsyslaan, Rechtestraat, Stadhuisplein, Tongelresestraat, Urkhovenseweg, Vestdijk, Wilhelminaplein, Xanthippehof, Yweinstraat, Zwembadweg. Heel duidelijk, denk ik, voor elke Eindhovenaar, maar voor mensen buiten de stad zou ik misschien toch een andere keuze maken. Het NAVO-alfabet is beslist praktischer.
Jan-Albert zei…
In Heerhugowaard worden de straten op het nieuwe bedrijventerrein De Vaandel (in elk geval tot en met Mike) vernoemd naar het NAVO alfabet.
Jan-Albert zei…
http://www.vandaag.nl/heerhugowaard/nieuws/article14127083.ece/Straatnamen-De-Vaandel-volgens-militair-alfabet
Anoniem zei…
Op verzoek Utrecht:
* Amsterdamsestraatweg
* Biltstraat
* Cartesiusweg
* Domplein
* Europalana
* Franciscusdreef
* Gruttersdijk
* Hardebollenstraat
* Isotopenweg
* Janskerkhof
* Kanaalstraat
* Lichtegaard
* Mariaplaats
* Neude
* Oudegracht
* Paardenveld
* Queridostraat
* Rijnlaan
* Steenweg
* Tolsteegsingel
* Universiteitsweg
* Vredenburg
* Waterlinieweg
* Xenophonlaan
* Yalelaan
* Zadelstraat
* IJsselstraat
Dit is voornamelijk een mix van straten in het centrum en de meer bekende doorgaande straten (m.u.v. Q, X, Y en IJ). Voor de H zie ik Hanengeschrei ook als een mooie optie :)

Ik heb ook een lijst gemaakt met zo kort mogelijke namen:
* Alkhof
* Balkan
* Comoren
* Drift
* Etna
* Fuuthof
* Goeree
* Harz
* Iepstraat
* Jura
* Kent
* Lofoten
* Minhof
* Neude
* Oeral
* Pausdam
* Quitodreef
* Rijnlaan
* Samoas (zonder apostrof!)
* Trans
* Uraniumweg
* Viebrug
* Wed
* Xenophonlaan
* Yalelaan
* Zandpad
* IJsvogelhof

Voor sommige namen zijn meerdere mogelijkheden. Wat opvalt zijn de vele geografische namen uit de wijk Lunetten. Voor de T had ik ook de keuze tussen Treek, Texel en Tirol, maar koos voor de straat in het centrum.
Anoniem zei…
Bij nader inzien zou misschien het Zandpad ook in de eerste lijst moeten. Deze straat is bekender in Utrecht en daarbuiten dan de Zadelstraat. De Hardebollenstraat, waar hetzelfde beroep wordt uitgeoefend, staat per slot van rekening ook in de lijst.
Dinx zei…
Dank voor je Utrechtse Straatnamenalfabet, Anoniem. Ik heb er ook nog maar meteen eentje voor Almere gemaakt:

Aalsmeerstraat
Beatrixlaan
Cinemadreef
Dadelklaverstraat
Evenaar
Flevostraat
Gaffel
Hogering
Inktvisplein
Joostlaan
Kakistraat
Ladderbaai
Mickey Mousestraat
Neonweg
Oostvaardersdijk
Pianoweg
Quadrillestraat
Robbenoordbos
Sesamstraat
Tussenring
Urkwal
Vrijdagstraat
Wipmolenweg
Xenonstraat
Youri Egorovweg
Zwolleweg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…