Doorgaan naar hoofdcontent

Oneindig rondjes rijden op de Infinite Loop

Het is fijn als je straat een mooie naam heeft. De meeste mensen zullen liever een adres hebben aan de Kastanjelaan dan aan het Drekpaadje. Zou het niet helemaal mooi zijn als je zelf een naam voor je eigen straat mocht bedenken? Dat geldt natuurlijk ook voor bedrijven. Die hebben soms net wat meer invloed, en dus ook wat meer kans dat ze echt een eigen straatnaam krijgen. En een eigen straatnaam... daar kun je mee aankomen.

Zo'n eigen straatnaam krijg je natuurlijk niet zo maar. Er zijn verhalen bekend van bedrijven die flink hebben moeten lobbyen om een mooie naam te krijgen voor de straat waar het hoofdkantoor gevestigd is. Soms is een gemeente ook gewoon blij dat een bedrijf binnen de gemeentegrenzen is gevestigd; dan kan het zijn dat de gemeente zelf vindt dat het bedrijf wel een toepasselijke straatnaam verdient, om zo de goede relatie te bestendigen. Als men een nieuw hoofdkantoor laat bouwen en er daarvoor een nieuwe straat moet worden aangelegd, gaat dat wat makkelijker dan wanneer een bestaande straatnaam moet worden gewijzigd.

Onlangs schreef ik hier al wat over de straatnaam ABC Westland in Poeldijk, waar het Agri Business Centrum Westland gevestigd is. Daar is een duidelijke relatie zichtbaar tussen de straatnaam en de naam van de organisatie. Siemens Nederland N.V. zit in Zoetermeer aan de Werner von Siemensstraat op nummer 1; dat zal toch geen toeval zijn. De weg langs de autofabriek in Born waar al twintig jaar Mitsubishi's gemaakt worden, heet - heel Nederlands - de Mitsubishi Avenue. Vanaf volgend jaar zullen daar in plaats van Mitsubishi's voortaan BMW Mini's gemaakt worden; de vraag is natuurlijk of dat reden is om de straatnaam aan te passen. Het voormalige Mariahoeveplein in Den Haag waar het hoofkantoor van Aegon gevestigd is, heet sinds 2002 officieel het AEGONplein. Aegon heeft daarvoor wel de herinrichting van het plein betaald en aan de gemeente moeten beloven om langdurig voor het onderhoud te zorgen.

De Infinite Loop van Apple
Ik vind het wel mooi als een straatnamen naar de eraan gevestigde bedrijvigheid verwijst, maar het moet ook weer niet te commercieel worden. Een mooi voorbeeld vind ik de straatnaam van de Apple Campus in Cupertino: Infinite Loop. De straatnaam verwijst naar de computerterm 'infinite loop', oftewel een 'oneindige lus'. Dit is een lus in een computerprogramma die ervoor zorgt dat er een oneindige herhaling optreedt, waardoor het programma vastloopt. De Infinite Loop in Cuptertino loopt globaal in de vorm van een ellips. Als je de straat in de richting van de klok rondrijdt, komt je achtereenvolgens langs de nummer 1 tot en met 6 en dan begin je weer van vooraf aan. Je kunt er dus oneindig rond blijven rijden als je wilt; het is echt een infinite loop. Net zoals je een vastgelopen programma kunt onderbreken, is er ook bij deze infinite loop wel een uitweg: de Mariani Avenue. Die gebruikte Apple ook als adres voordat ze zich aan de Infinite Loop vestigden.

Heb je een iPad of iPhone? Dan kun je de Infinite Loop terugzien in het icoon dat Apple heeft ontworpen voor de Maps-applicatie. Je ziet daar de ellips van de Infinite Loop liggen onder de Interstate 280. Opmerkelijk detail is dat de blauwe lijn die de route aangeeft je adviseert om zo van het viaduct af de Interstate 280 op te rijden. Daar komen ongelukken van. Misschien is het wel daarom dat Apple het icoon voor iOS7 heeft aangepast...


Geschiedenis van de toekomst
Onze straatnamen vertellen wat over de geschiedenis. In veel historische binnensteden zijn vaak wel straatnamen te vinden die ons herinneren aan de bierbrouwers, smederijen of herbergen die er ooit zaten. Misschien dat de straatnamen ons over een paar honderd jaar herinneren aan Mitsubishi's, Aegon en Apple.

Reacties

Anoniem zei…
Ik vond Sun's oude adres ook wel mooi: 1 Network Drive
Unknown zei…
Microsoft zit aan "One Microsoft Way". Geeft ook duidelijk de bedrijfscultuur aan.
Jesse Kuiper zei…
In Oud-Beijerland zijn straatnamen in de buurt van de schokdemperfabrikant Koni vernoemd naar automerken waaraan Koni levert (of in elk geval ooit heeft geleverd): Maseratilaan, Spykerlaan etc. Ze hebben wel bedongen dat ze zelf een meer neutrale straatnaam kregen, want alle klanten zijn natuurlijk even belangrijk. Dat werd de Korteweg.
Maarten zei…
Ook mooi vind ik mijn middelbare school, het Keizer Karel College, gevestigd aan de Elegast 5 in Amstelveen.
Anoniem zei…
De bekende Van Nellefabriek kwam in 1930 gereed. De weg die naar en langs de gebouwen werd aangelegd, ontving in 1931 de naam Van Nelleweg.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…