Doorgaan naar hoofdcontent

Acht bijzondere straten in de wereld, en hun namen

Wall Street en Broadway in New York, The Strip in Las Vegas, de Champs-Élysées in Parijs... sommige straatnamen zijn wereldberoemd. Iedereen kent ook wel de Abbey Road (de straat in het noorden van Londen met het zebrapad dat dankzij de Beatles wereldberoemd werd), de Via Appia (de oude Romeinse weg van Rome naar Brindisi uit 312 voor Christus) en de Lombard Street (dat supersteile weggetje midden in San Francisco met al die haarspeldbochten). Maar weinig mensen kennen ook de Baldwin Street in Dunedin, Ebenezer Place in Wick en de Spreuerhofstraße in Reutlingen, terwijl dat toch best bijzondere straten zijn.


Baldwin Street (Dunedin, Nieuw-Zeeland)
Baldwin Street is de steilste straat van de wereld. De straat is 350 meter lang en heeft een stijgingspercentage van 35%: iedere 2,86 meter stijgt de straat een meter. Men zegt dat de straat is aangelegd in beton, omdat het er te steil is om asfalt te kunnen gebruiken. De straat is genoemd naar William Baldwin, een 19e-eeuws parlementslid die in Dunedin woonde.

Ebenezer Place (Wick, Schotland)
De kortste straat ter wereld ligt in Schotland: Ebenezer Place. De straat is 2,06 meter lang, ehh... kort. Dat is net genoeg voor een deur, en daarbij hoort natuurlijk huisnummer 1. De straat ligt op de plek waar de River Street en de Union Street in een punt bij elkaar komen. Toen er in 1883 een hotel werd gebouwd, kwam de entree op de punt van het gebouw. De gemeente kon niet kiezen aan welke van de twee straten die deur geadresseerd moest worden, en men kwam dus maar met een nieuwe naam. Die straatnaam is later officieel vastgesteld. De straatnaam ontbreekt op veel kaarten, om de eenvoudige reden dat de tekst niet past. Het ligt voor de hand dat de straat naar iemand is genoemd die Ebenezer als voornaam had, maar het is onbekend wie dat dan geweest kan zijn.

Avenida 9 de Julio (Buenos Aires, Argentinië)
De Avenida 9 de Julio is de breedste weg ter wereld. De weg past met de breedte van één huizenblok mooi in het stratenpatroon van Buenos Aires, en is daardoor in totaal meer dan honderd meter breed. De hoofdrijbaan bestaat uit zeven rijstroken en de parallelweg ook nog eens uit twee - en dat dan in twee richtingen. Stel je eens voor dat je de weg te voet moet oversteken... De naam van de straat verwijst naar de dag dat Argentinië onafhankelijk werd verklaard: 9 juli 1816.

Highway One (Australië)
Highway One in Australië is de langste doorlopende weg ter wereld. Je zou het kunnen zien als de rondweg van Australië: de weg loopt rond langs de kust van het hele Australische continent en komt daarbij door alle staten en verbindt al hun hoofdsteden. In totaal is de weg 14.522 kilometer lang. Daarmee is het ook de langste nationale weg in de wereld, langer bijvoorbeeld dan de Trans-Siberische weg. Het is denk ik wel duidelijk hoe de straat aan zijn naam komt.

Tibbitt to Contwoyto Winter Road (Canada)
De Tibbitt to Contwoyto Winter Road is de langste ijsweg ter wereld. De weg wordt sinds 1982 ieder jaar opnieuw aangelegd als transportroute naar de mijnen in het noorden van Canada. Het aanleggen duurt ongeveer zes weken. De weg is eind januari gereed en is dan twee maanden lang open voor vrachtverkeer. De lengte van de weg wisselt per jaar, maar is meestal ongeveer 570 kilometer. Daarvan loopt bijna 500 kilometer over dichtgevoren meren. De weg loopt van Tibbitt Lake in het westen naar Contwoyto Lake in het oosten. En hoe noem je een winterse weg van Tibbitt naar Contwoyto? Precies: dat is gewoon de Tibbitt to Contwoyto Winter Road.

Savoy Court (Londen, Engeland)
In Engeland rijdt iedereen links van de weg, maar Savoy Court is de enige straat in het land waar je rechts moet rijden. Het is een korte straat naar de ingang van het Savoy Hotel en het Savoy Theatre - vandaar ook de straatnaam. De gewoonte om juist in deze straat wel 'gewoon' rechts te rijden, heeft te maken met de paardenwagens (en later de taxi's) die hun passagiers kwamen afleveren. Traditioneel zat de passagier achter de koetsier of chauffeur. Door rechts van de weg naar de ingang te rijden, kon de deur voor de passagier worden geopend zonder helemaal om de auto heen te moeten lopen en de passagier kon direct voor de hotelingang uitstappen. Bovendien hadden bezoekers van het hotel zo ook geen last van eventuele drukte voor het theater.

Spreuerhofstraße - Reutlingen (Duitsland)
In Reutlingen ligt een steegje dat gezien wordt als de smalste straat ter wereld: de Spreuerhofstraße. Op het smalste punt is de straat maar 31 centimeter breed. Het huis naast de steeg is een bouwval die langzaam scheefzakt, waardoor het steegje zelfs nog smaller wordt. De gemeente heeft het huis daarom in 2013 gekocht; zo zijn ze er zeker van dat deze toeristische attractie behouden blijft. 'Spreu' is het Duitse woord voor 'kaf', het omhulsel van graan. De Spreuerhofstraße heet dus eigenlijk Kafhofstraat. De Spreuerhof werd oorspronkelijk gebruikt als graanopslag voor het ziekenhuis. Na de stadsbrand van 1726 kwamen er nieuwe gebouwen en bleef er een heel smal steegje over dat als vluchtweg gebruikt kon worden.

Persiaran Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Street (Putrajaya, Maleisië)
De Persiaran Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Street in Putrajaya is met een lengte van 3,4 kilometer de langste rotonde in de wereld. Zo'n lange rotonde verdient natuurlijk een lange naam, maar hij wordt om praktische redenen ook wel gewoon Putrajaya-rotonde genoemd. De rotonde heeft vijftien zijwegen, waarvan er drie naar de binnenkant van rotonde leiden. De rotonde is genoemd naar Salehuddin Abdul Aziz. Hij was vanaf 1960 de achtste sultan van Selangor en van 1999 tot 2001 ook de koning van Maleisië.

Reacties

Greet zei…
zebrapad Abbey Road met webcam.
http://abbeyroad.com/crossing
Anoniem zei…
Is de langste weg ter wereld niet die weg die helemaal van Noord- naar het puntje van Zuid-Amerika loopt?
Dinx zei…
@ Anoniem:
Je bedoelt vast de Pan-American Highway. Dat is niet één doorlopende weg maar een netwerk van verschillende wegen.
Rob Essers zei…
De Champs-Élysées heet Avenue des Champs-Élysées of AVENUE DES CHAMPS-ÉLYSÉES. Op de afbeeldingen van straatnaamborden ben ik tot nu toe alleen AVENUE DES CHAMPS-ÉLYSÉES tegengekomen, waarbij soms het koppelteken en/of de diakritische tekens ontbreken.
Anoniem zei…
Salahuddin vs Salehuddin

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Wat zijn de regels voor nieuwe straatnamen?

Dorstige Smid , Mickey Mousestraat , Kerstomaatplantsoen . Tussen alle vragen die mensen me stellen over straatnamen, komen twee vragen iedere keer weer terug: wie bedenkt toch al die nieuwe straatnamen en wat voor regels gelden daarbij? Het vaststellen van straatnamen is een taak van de gemeente - het gebeurt in het algemeen door het College van B&W. Veel gemeentes hebben een speciale straatnaamcommissie, die advies uitbrengt aan het College. In de commissie zitten deskundigen met verschillende achtergronden, zoals een stadshistoricus en een stedenbouwkundige. De manier waarop in een gemeente de straatnamen worden vastgesteld, is vastgelegd in een 'Verordening Straatnaamgeving en huisnummering'. In die verordening kan een gemeente ook richtlijnen voor de straatnamen opnemen, maar dat is niet verplicht. Het kan ook zijn dat de straatnaamcommissie ongeschreven regels hanteert. Er is dus niet één vaste lijst met regels waar alle straatnamen in Nederland aan moeten vol