Doorgaan naar hoofdcontent

Een laan voor Wubbo Ockels. Of liever een planetoïde?

Zondag is Wubbo Ockels overleden. In 1985 was hij ruim zeven dagen in de ruimte aan boord van het ruimteveer Challenger. Daarmee was hij de eerste Nederlandse ruimtevaarder. Zo'n held verdient een straatnaam, zou je zeggen.

Er is op dit moment in Nederland maar één straat naar Wubbo Ockels genoemd. Op een bedrijventerrein in Kolham (een dorp in Groningen met ongeveer 1500 inwoners) ligt sinds een paar jaar de W.J. Ockelslaan. De laan verbindt de A.B. Nobellaan met de A. Einsteinlaan. Met Alfred Nobel en Albert Einstein bevindt Wubbo Ockels zich in goed gezelschap. In Kolham houden ze blijkbaar meer van initialen dan van voornamen, want iets verderop ligt bijvoorbeeld ook nog de A.H.G. Fokkerlaan, genoemd naar Anthony Fokker.

De eerste Nederlander in de ruimte moet het dus vooralsnog doen met één straatnaam op een Gronings bedrijventerrein. Neil Armstrong heeft er meer! Hoe komt het dat deze held nog niet meer straten op zijn naam heeft? Misschien dat veel gemeentes zich gewoon netjes aan de regel houden dat een persoon minimaal tien jaar dood moet zijn, voordat er een straat naar genoemd wordt. Voor helden wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt, maar alleen Kolham durfde dat tot nu toe bij Wubbo Ockels aan. Daar werden ze overigens voor beloond, want hij kwam zelf langs om het straatnaambord te onthullen.

Maar nu is Ockels dus overleden. Zouden er in de komende jaren alsnog extra straatnamen naar hem worden genoemd? Zijn naam leent zich er in ieder geval prima voor, want zijn voornaam en zijn achternaam zijn ieder op zich al heel herkenbaar; als je over 'Wubbo' of 'Ockels' spreekt, weet iedereen over wie je het hebt. Aan de andere kant is het natuurlijk niet handig dat er maar zo weinig Nederlandse astronauten zijn. Straatnaamgevers werken graag met thema's (zoals verzetshelden of sporthelden) zodat de straatnamen in één wijk duidelijk bij elkaar horen. Maar met André Kuipers en Lodewijk van den Berg erbij komen we op drie astronauten en dat is niet genoeg voor een hele wijk. Het is niet voor niks dat Ockels in Kolham tussen Einstein en Nobel ligt.

Misschien is het voor een astronaut wel helemaal niet interessant om een straat naar je vernoemd te krijgen. Dat is veel te aards. De Internationale Astronomische Unie heeft in 2000 een planetoïde naar Wubbo Ockels vernoemd: 9496 Ockels. Deze planetoïde draait tussen de planeten Mars en Jupiter in een baan om de zon. Daar draait Wubbo voor eeuwig zijn rondjes door de ruimte.

Reacties

Joost zei…
In Seaford, Delaware is ook al een Ockels Road, maar het is inderdaad dun gezaaid.
Anoniem zei…
Uit de Tubantia van vanmiddag:
Na de Wubbo Ockels bank moet er in Almelo ook een straat worden vernoemd naar de zondag overleden wetenschapper en astronaut. Lokaal Almelo Samen dient dinsdagavond een motie in met dit voorstel in de raadsvergadering. Wubbo Ockels is geboren in Almelo en was de eerste Nederlandse astronaut.

Wellicht komt er dus nog een straatnaam bij.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vr

De Hudsonstraat - over een straat die helemaal niet bestaat. Of toch..?

Er is in Nederland een straat die niet bestaat, maar wel al vijftig jaar op allerlei kaarten staat. De straat is te zien op stadsplattegronden van Falk, stratenatlassen van de ANWB en bijvoorbeeld ook in Google Maps. Je kunt met die laatste zelfs de route naar die straat bepalen, terwijl de straat dus helemaal niet bestaat! Het gaat hier over de Hudsonstraat in Vlaardingen. In dit verhaal zal ik je uitleggen hoe deze wonderlijke situatie ontstaan is. Hoe het begon Eind jaren vijftig van de vorige eeuw werd in Vlaardingen nagedacht over een uitbreidingsplan in het gebied dat globaal tussen het treinstation Vlaardingen Centrum, de Buitenhaven en het Scheur ligt. In de raadsvergadering van 2 november 1962 stond de naamgeving van de straten in dit plan op de agenda. Het voorstel van burgemeester en wethouders begint als volgt: "Nu met de straataanleg en bebouwing van het uitbreidingsplan Maasboulevard is begonnen, dient ook de straatnaamgeving aldaar ter hand te worden genomen. Hoewel

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la