Doorgaan naar hoofdcontent

De Bredaseweg naar Breda - niet alle wegen leiden naar Rome (en ook niet naar Breda)

Vroeger was het helemaal niet ingewikkeld om straatnamen te bedenken. De straat waar de kerk stond, werd de Kerkstraat genoemd. Het plein waar in paarden werd gehandeld, werd de Paardenmarkt. En de weg naar Rotterdam werd gewoon de Rotterdamseweg genoemd. Wel zo makkelijk, want dan weet meteen iedereen waar je het over hebt.

Dergelijke plaatsnaamstraatnamen kom je in het hele land tegen. Meestal gaat het dan inderdaad om straten die van de ene naar de andere plaats leiden. Maar als je van de andere kant komt, moet de straat natuurlijk net andersom heten. Zo loopt de Enschedesestraat van Hengelo naar Enschede en de Hengelosestraat van Enschede naar Hengelo. Ergens halverwege gaat de ene straat over in de andere. Zo worden er op veel plaatsen in het land straatnamen 'geruild'.

Breda blinkt uit in deze plaatsnaamstraatnaamruil. Om dat te laten zien, neem ik je mee op een rondje om Breda. We beginnen met de weg tussen Breda en Tilburg en gaan dan linksom om Breda heen:
  • De weg van Breda naar Tilburg heet de Tilburgseweg. In Tilburg heet die heel netjes de Bredaseweg. Handig voor de mensen die vanuit Tilburg de weg naar Breda moeten vinden. Tussendoor heet de weg trouwens heel saai Rijksweg; dat zal vroeger wel anders zijn geweest.
  • De weg van Breda naar Oosterhout heet de Oosterhoutseweg. Halverwege gaat die weg over in de Bredaseweg. Een nette ruil.
  • Vanuit Breda loopt de Terheijdenseweg richting Terheijden. Even verderop heet de weg Nieuwe Bredase Baan. In Terheijden gaat het over in de Bredaseweg, want daar is dezelfde weg natuurlijk de weg naar Breda.
  • Etten-Leur is ontstaan door het samengroeien van de dorpjes Etten en Leur. Er lopen vanuit Breda dan ook twee wegen die kant op: de Ettensebaan en de Leursebaan. Duidelijk voor als je naar Etten óf naar Leur moet. De eerste gaat halverwege over in de Bredaseweg. De tweede gaat over in de Liesbosweg - dat is de weg die vanuit Leur leidt naar het Liesbos, nabij Breda.
  • Ook vanuit Roosendaal loopt een Bredaseweg richting Breda, maar die straat wordt vanuit Breda helaas niet beantwoord met een Roosendaalseweg. In Sint Willebrord - dat ongeveer halverweg tussen Roosendaal en Breda ligt - hebben ze dan weer wel een Roosendaalseweg én een Bredaseweg.
  • Gaan we verder naar Rijsbergen. Daarvoor nemen we natuurlijk de Rijsbergenselaan. En als je van Rijsbergen naar Breda gaat, moet je daar gewoon de Bredaseweg hebben. Een stuk voorbij Rijsbergen en daar heet de weg richting Breda ook Bredaseweg. Het was wel zo aardig geweest als ze in Rijsbergen de weg richting Zundert de Zundertseweg hadden genoemd, maar daar keken ze wat verder dan dat: de straat heet Antwerpseweg.
  • Wil je vanuit Breda naar Ulvenhout? Neem dan de Ulvenhoutselaan. Maar nu moet je even opletten, want als je van Ulvenhout terug wilt naar Breda moet je niet de Bredaseweg hebben maar de Dorpsstraat. Blijkbaar werd dat vroeger meer gezien als de belangrijkste straat van het dorp dan als de weg naar Breda.
  • De weg naar Chaam is in Breda wat lastiger te vinden. Daarvoor moet je eerst naar Ulvenhout (via de Ulvenhoutselaan) en daar begint vervolgens de Chaamseweg die je naar Chaam leidt. Vanuit Chaam kun je wel weer gewoon de Bredaseweg nemen om terug naar Breda te gaan. Vanuit Chaam kun je trouwens ook de andere kant op: via de Baarleseweg richting Baarle-Nassau. Vanuit Baarle-Nassau begint deze zelfde ook als Bredaseweg.
  • De weg van Breda naar Bavel heet de Bavelselaan, maar dat is logisch. In de nieuwbouwwijk Nieuw Wolfslaar gaat de laan verder als de Nieuw Wolfslaarlaan. De straat komt uit bij de A27. Aan de andere kant van de snelweg zitten we in Bavel en daar heet de weg Oude Bredaseweg. Toen de A27 er nog niet lag kon je via die weg naar Breda.

Dat is dus netjes geregeld daar in de omgeving van Breda: er liggen behoorlijk wat wegen met de naam Bredaseweg en die leiden je allemaal naar Breda. En de weg terug is vanuit Breda vaak ook makkelijk te vinden. Wat verderop in Noord-Brabant liggen ook nog wel wat straatnamen die naar Breda verwijzen. Daarvan is me echter niet altijd duidelijk of ze vroeger ook echt als 'de weg naar Breda' werden gezien.

Ook elders in het land liggen nog namen die naar Breda verwijzen. Zo hebben ze in Heerlen een Bredastraat, in Almere een Bredaweg, in Arnhem een Bredasingel en in Stadskanaal Bredalaan. Die straten zullen je niet naar Breda leiden, want de straatnamen liggen allemaal in nieuwbouwwijken en zijn gekozen omdat ze binnen het straatnaamthema van de wijk passen: 'steden', 'Brabantse plaatsnamen', 'plaatsnamen met een B' of gewoon 'Brabant'. Je bent dus gewaarschuwd: niet alle Breda-wegen leiden naar Breda. En ook niet naar Rome, trouwens.

Reacties

Frank zei…
Worden die straatnamen naar Breda tijdens carnaval aangepast naar bijvoorbeeld "Kielegatsestraat"? ;-)
Anoniem zei…
In het stukje over Bavel staat:
"Je straat komt uit bij de A27."
Ik neem aan dat dat moet zijn "De straat ..."
Anoniem zei…
Zijn er in Nederland ook wegen naar Rome genoemd?
Rob Essers zei…
@anoniem: De volgende wegen zijn met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid naar Rome genoemd:

- Romelaan (openbare ruimte ID 0796300000201098) in 's-Hertogenbosch;
- Romelaan (openbare ruimte ID 1655300000487592) in Oudenbosch;
- Romestraat (openbare ruimte ID 0106300000018470) in Assen;
- Romestraat (openbare ruimte ID 0299300000396863) in Zevenaar;
- Romestraat (openbare ruimte ID 0392300000011340) in Haarlem;
- Romeweg (openbare ruimte ID 0772300000002608) in Eindhoven;
- Romeflat (openbare ruimte ID 0451300000000135) in Uithoorn;
- Romehof (openbare ruimte ID 0518300000201041) in 's-Gravenhage.

Mogelijk zijn er nog meer, maar ik vrees dat geen van deze openbare ruimten van het type 'weg' naar Rome leidt.
Jesse Kuiper zei…
@ Rob Essers: Indirect ook de straten, pleinen en wegen etc. met het voorvoegsel Romeinen- of Romeinse-. Tevens heb je in Rotterdam het Roomselaantje, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid genoemd naar de "kerk van Rome".

Populaire posts van deze blog

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Van Nummer naar Klokhúsdyk - over Nederlandse plaatsen die maar één straatnaam hebben

In een stad waar regelmatig nieuwe buurten en wijken worden gebouwd, kun je af en toe helemaal los gaan bij het vaststellen van nieuwe straatnamen. Maar stel dat je een plaats hebt met maar één straat, wat voor naam geef je die dan? Noem je die straat gewoon naar de plaats zelf, naar iets uit de omgeving of misschien naar iemand die je leuk vindt? Denk goed na, want je mag dus maar één ding kiezen... Dat soort dingen vraag ik me dus soms af. Het is makkelijk om er antwoorden bij te vinden, want in de BAG staan maar 24 woonplaatsen waarvoor officieel niet meer dan één straatnaam is geregistreerd. Daarvan liggen er vijftien in Friesland, zes in Drenthe en ook eentje in Groningen, Noord-Holland en Utrecht. Ik vond in deze plaatsen zes verschillende soorten straatnamen. Vererving - In 1e Exloërmond, Balloërveld, Eleveld, Geelbroek, Oranje, Húns, Leons, Oudezijl, Noordeinde en Ossenwaard heet de enige straat gewoon precies net zoals de plaats. Daar heten de straten dus ook 1e Exloërmond, B

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

De hoge heren van Hoogerheide - op zoek naar de grootste plaats in Nederland waar niet één straat naar een vrouw genoemd is

De laatste jaren wordt er veel gesproken over de man/vrouw-verdeling in straatnamenland. Van alle straten die naar personen genoemd zijn, is een grote meerderheid naar mannen genoemd en dat is natuurlijk niet eerlijk. Met moties en petities krijgen gemeentes de opdracht om meer straten naar vrouwen te noemen. Dat riep bij mij de vraag op: wat is de grootste plaats in Nederland waar nog steeds niet één straat naar een vrouw genoemd is? Zoektocht Nederland heeft ruim 2.000 plaatsen met in totaal ongeveer 250.000 straatnamen. Het is ondoenlijk om die plaatsen stuk voor stuk langs te gaan om te kijken of er ergens toch in ieder geval één straat naar een vrouw genoemd is. Om te beginnen heb ik alle plaatsen met minder dan 150 straatnamen van de lijst verwijderd - je moet ergens een streep trekken. Zo hield ik nog 398 plaatsen over. Vervolgens heb ik alle plaatsen uit te lijst verwijderd waar een straat naar Wilhelmina, Juliana of Beatrix genoemd is. Dat zijn de meest vernoemde vrouwen in Ne