Doorgaan naar hoofdcontent

Straatnamen voor kampioenen - alsof een olympische medaille nog niet voldoende is! (2)

De Nederlandse sporters doen het bijzonder goed tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. Hebben we wel genoeg straatnamen beschikbaar voor al onze olympische helden?

Er zijn 23 Nederlandse deelnemers aan de Olympische Zomerspelen waar een straat naar is genoemd. Twee jaar geleden heb ik ze allemaal op een rij gezet in het stuk 'Straatnamen voor kampioenen'. Ik beloofde toen dat ik tijdens de Olympische Winterspelen van Sotsji eens uit zou zoeken hoeveel deelnemers aan de Winterspelen een eigen straatnaam hebben. Dat is een véél korter lijstje...
  • Sjoukje Dijkstra was kunstrijdster. Ze werd vijf keer Europees kampioen, drie keer wereldkampioen en nam vooral ook drie keer deel aan de Olympische Winterspelen. Ze debuteerde bij de Winterspelen van 1956 in Cortina d'Ampezzo, ze won zilver bij de Winterspelen van 1960 in Squaw Valley, en ze eindigde met een gouden medaille bij de Winterspelen van 1964 in Innsbruck. Ook heel bijzonder: ze was de eerste Nederlander die een gouden medaille won bij de Winterspelen. Daarmee verdient ze wel een straatnaam, zou je zeggen. En inderdaad: in Hoofddorp ligt in een wijk met allemaal straten die naar Olympiërs zijn genoemd ook de Sjoukje Dijkstralaan.
  • Na Sjoukje Dijkstra kwam de periode van 'Ard en Keessie'. Tussen 1964 en 1972 hebben Ard Schenk en Kees Verkerk behoorlijk wat wedstrijden tegen elkaar - en tegen de rest van de wereld - geschaatst. Ze werden in die periode allebei Europees kampioen en wereldkampioen. Verkerk won de gouden medaille op de 1.500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Grenoble van 1968 - Schenk won toen zilver op die afstand. Bij de Olympische Spelen van 1972 in Sapporo ging Schenk onderuit op de 500 meter, maar hij won vervolgens gouden medailles op de 1.500, de 5.000 én de 10.000 meter - Verkerk won op die laatste afstand zilver. We gaan weer naar Hoofddorp: haaks op de Sjoukje Dijkstralaan liggen daar de Ard Schenkstraat en de Kees Verkerkstraat.
  • Jochem Uytdehaage schaatste op de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City twee wereldrecords, en won daarmee twee gouden medailles (op de 5.000 en de 10.000 meter). Hij won ook nog een zilveren medaille op de 1.500 meter. In datzelfde jaar werd hij ook Europees en Wereldkampioen allround - dat laatste met een wereldrecord puntentotaal. Logisch dat men in zijn geboortestad Utrecht direct na de Olympische Spelen een plantsoen in zijn geboortewijk tot Jochem Uytdehaageplantsoen doopte.

Er zijn een heleboel olympische helden die nog op een straatnaam wachten, zoals Yvonne van Gennip (drie gouden medailles bij de Winterspelen van 1988), Marianne Timmer (drie gouden medailles, in 1998 en 2006) en Gianni Romme (twee keer goud in 1998 en ook nog zilver in 2002). En dan hebben we ook nog de gouden medailles van Piet Kleine, Bob de Jong, Carry Geijssen, Ids Postma, Mark Tuitert, Bart Veldkamp, Ans Schut, Annie Borckink, Gerard van Velde, Nicolien Sauerbreij, Sven Kramer en Ireen Wüst. Dat is toch genoeg om een hele Winterspelen-woonwijk mee aan te leggen!

Tijdens de Winterspelen van Sotsji wonnen Sven Kramer, Ireen Wüst, Michel Mulder, Stefan Groothuis en Jorien ter Mors een gouden medaille. De meeste kans op een snelle straatnaam hebben ze in hun eigen geboorteplaats. Misschien komt er in Heerenveen later dit jaar een Sven Kramerplein, komt Goirle met een Ireen Wüstlaan, Zwolle met een Michel Mulderstraat, Empe met een Stefan Groothuispad of Enschede met een Jorien ter Morsplantsoen. Of zouden de kampioenen van dit jaar netjes op hun beurt moeten wachten?

Reacties

Anoniem zei…
Wat heeft Hoofddorp toch met de olympische spelen?
Steef zei…
Komt er nou een Jorrit Bergsmastraat in Oldeboorn?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…