Doorgaan naar hoofdcontent

Ajax-Feyenoord: 4-0 - voetballen in straatnamenland

Deze week kwam de Ajaxstraat in Rotterdam in het nieuws. Een Feyenoord-fan uit Rotterdam had ontdekt dat er in haar stad een straat naar de voetbalclub in Amsterdam was genoemd. Ze begon meteen een actie met als doel om de straatnaam te laten veranderen.

De Rotterdams Ajaxstraat ligt in de wijk 110 Morgen. De straten in die wijk zijn genoemd naar figuren uit de Griekse mythologie. In de directe omgeving van de Ajaxstraat liggen straten zoals de Minervalaan, de Hectorstraat, de Agamemnonstraat en de Achillesstraat. De Ajaxstraat bestaat in Rotterdam al sinds de jaren vijftig. Er is wel vaker ophef over ontstaan; er gaan verhalen over Rotterdamse postbodes die weigerden om post in de Ajaxstraat te bezorgen.

De vrouw die vorige week de oproep deed om de straatnaam te veranderen, woont zelf overigens niet de in de Ajaxstraat. Een rondgang onder de mensen die wél in de Ajaxstraat wonen, leert dat die gewoon met veel plezier in de straat wonen en geen moeite hebben met de naam. De Ajaxstraat is dus helemaal niet naar de Amsterdamse voetbalclub genoemd. Het is misschien wel begrijpelijk dat echte Feyenoord-fans het wat moeilijk hebben met die naam, maar dat hoeft nog niet direct reden te zijn om de naam aan te passen. Zo oordeelde de Rotterdamse straatnaamcommissie vorige week ook naar aanleiding van het protest: "Er zijn geen zwaarwegende redenen om het te veranderen. Het is niet zo dat alle bewoners en bedrijven tegen zijn."

Straatvoetbal
Behalve Rotterdam hebben ook Eindhoven, Utrecht en Hengelo nog straten die naar Ajax zijn genoemd; daar hebben ze respectievelijk een laan, een dreef en een straat. Vreemd genoeg heeft Amsterdam zelf geen Ajaxstraat. We hebben in Nederland ook een Feijenoorddijk, een Feijenoordhaven, een Feijenoordkade en een Feijenoordstraat, maar die liggen allemaal in Rotterdam. Aan de 'ij' in de namen kun je ook al zien dat deze straten niet naar de club Feyenoord zijn genoemd, want die schrijf je officieel met een 'y'.

Er zijn in Nederland best nog wat straten te vinden die naar een voetbalclub genoemd lijken te zijn. Ik zeg niet voor niks 'lijken', want in werkelijk zijn die straten vaak genoemd naar iets anders waar toevallig ook een voetbalclub naar genoemd is. In de wijk 110 Morgen waar de beruchte Ajaxstraat ligt, is bijvoorbeeld ook een Fortunastraat - maar die is natuurlijk niet naar de voetbalclub uit Sittard genoemd. Zo zijn er ook allerlei straten die naar Willem II, Excelsior, Graafschap, Heracles en Sparta genoemd, maar dat heeft in het algemeen niks met voetbal te maken. Enige uitzondering is de Spartastraat - ook weer in Rotterdam. De Spartastraat is de straat die langs het Kasteel loopt, het stadion van voetbalclub Sparta. Dat kan geen toeval zijn.

In Rotterdam ligt trouwens ook een Arenastraat, op ongeveer vijfhonderd meter van de Kuip! Maar daar hoor je dan weer zelden protesten over.

Reacties

Frank zei…
Twentestraten zijn er vast ook ;-). Leuke blog weer! De Feijenoordstraten kunnen best naar de voetbalclub genoemd zijn, in de tijd dat die nog gewoon Feijenoord heette.
Rob Essers zei…
En dan is er natuurlijk nog de PSV-laan in Eindhoven, hoewel openbare ruimte ID 0772300000003011 volgens de BAG op 29 augustus 2013 de naam PSVlaan (zonder streepje) heeft gekregen. Het zou gaan om het laatste deel van de Mathildelaan, maar de meest actuele registratie van openbare ruimte ID 0772300000001535 is van 22 oktober 2007.

Er is wel een aantal adressen gewijzigd. Blijkbaar is dit gebeurd zonder de betrokken bedrijven hierover te informeren; zie http://www.ed.nl/regio/eindhoven/bedrijven-verrast-door-psv-laan-in-eindhoven-1.3993784#.

Het straatnaambordje met de naam PSV-laan was na enkele dagen reeds spoorloos verdwenen.
Dinx zei…
De laan voor PSV had ik helemaal gemist, maar dat is niet zo vreemd want ik zie dat die nog helemaal nieuw is!
Anoniem zei…
Om te vieren dat PSV 100 jaar bestaat werd het stukje Mathildelaan dat langs het stadion loopt, waar al 100 jaar het sportveld ligt, onlangs omgedoopt tot PSV-laan. Dat was het voorstel, maar het schijnt dat een wethouder het streepje heeft geschrapt en zo heeft de raad de foute spelling "PSVlaan" vastgesteld. Ik heb de straatnamencommissie erop geattendeerd en ze zouden kijken of er niet al te veel onherroepelijke dingen moeten worden teruggedraaid zodat de goede schrijfwijze alsnog vastgesteld kan worden.
Jesse zei…
Frank: al deze vier straten liggen op het voormalige eiland Feijenoord dus het ligt voor de hand dat ze naar het eiland zijn genoemd.
Unknown zei…
Waarom noemen ze in Amsterdam de Speerstraat in de Stadionbuurt niet de Ajax-straat? De omliggende straten zijn naar figuren uit de Griekse mythologie genoemd, behalve de Van der Veen-straat, genoemd naar een verzetsstrijder; dat was vroeger de Euterpestraat, waar tijdens de bezetting de Gestapo zat. Albert Speer was een zeer foute Duitse architect. En nee, de omliggende straten heten ook niet naar sportartikelen.
Dinx zei…
@André:
De straatnamen in die wijk vormen een vreemde mengelmoes waarin men heeft doorgeassocieerd op 'Olympisch stadion' en 'Olympia'. Vandaar dat er allerlei namen uit de Griekse mythologie voorkomen, maar ook wat sportnamen. De Speerstraat moet je zien in het rijtje met de Discusstraat, de Turnerstraat en de Sportstraat. Albert Speer heeft daar dus niks mee te maken. Van de Marathonweg kun je je afvragen of die naam aan de Griekse mythologie of aan de sportterm is ontleend... ;-)
Dinx zei…
Het stadion van Roda JC in Kerkrade heeft als adres 'Roda J.C. Ring 1'. De weg loopt rondom het stadion.
Dinx zei…
Ziggo, de nieuwe hoofdsponsor van Ajax, heeft een mooi adres in Eindhoven: de PSV-laan.

(In Eindhoven vinden ze dat wel grappig.)

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje. Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op: Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties) Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens) Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens) Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens) Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens) Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens) Burgemeester Hoytema van