Doorgaan naar hoofdcontent

Ajax-Feyenoord: 4-0 - voetballen in straatnamenland

Deze week kwam de Ajaxstraat in Rotterdam in het nieuws. Een Feyenoord-fan uit Rotterdam had ontdekt dat er in haar stad een straat naar de voetbalclub in Amsterdam was genoemd. Ze begon meteen een actie met als doel om de straatnaam te laten veranderen.

De Rotterdams Ajaxstraat ligt in de wijk 110 Morgen. De straten in die wijk zijn genoemd naar figuren uit de Griekse mythologie. In de directe omgeving van de Ajaxstraat liggen straten zoals de Minervalaan, de Hectorstraat, de Agamemnonstraat en de Achillesstraat. De Ajaxstraat bestaat in Rotterdam al sinds de jaren vijftig. Er is wel vaker ophef over ontstaan; er gaan verhalen over Rotterdamse postbodes die weigerden om post in de Ajaxstraat te bezorgen.

De vrouw die vorige week de oproep deed om de straatnaam te veranderen, woont zelf overigens niet de in de Ajaxstraat. Een rondgang onder de mensen die wél in de Ajaxstraat wonen, leert dat die gewoon met veel plezier in de straat wonen en geen moeite hebben met de naam. De Ajaxstraat is dus helemaal niet naar de Amsterdamse voetbalclub genoemd. Het is misschien wel begrijpelijk dat echte Feyenoord-fans het wat moeilijk hebben met die naam, maar dat hoeft nog niet direct reden te zijn om de naam aan te passen. Zo oordeelde de Rotterdamse straatnaamcommissie vorige week ook naar aanleiding van het protest: "Er zijn geen zwaarwegende redenen om het te veranderen. Het is niet zo dat alle bewoners en bedrijven tegen zijn."

Straatvoetbal
Behalve Rotterdam hebben ook Eindhoven, Utrecht en Hengelo nog straten die naar Ajax zijn genoemd; daar hebben ze respectievelijk een laan, een dreef en een straat. Vreemd genoeg heeft Amsterdam zelf geen Ajaxstraat. We hebben in Nederland ook een Feijenoorddijk, een Feijenoordhaven, een Feijenoordkade en een Feijenoordstraat, maar die liggen allemaal in Rotterdam. Aan de 'ij' in de namen kun je ook al zien dat deze straten niet naar de club Feyenoord zijn genoemd, want die schrijf je officieel met een 'y'.

Er zijn in Nederland best nog wat straten te vinden die naar een voetbalclub genoemd lijken te zijn. Ik zeg niet voor niks 'lijken', want in werkelijk zijn die straten vaak genoemd naar iets anders waar toevallig ook een voetbalclub naar genoemd is. In de wijk 110 Morgen waar de beruchte Ajaxstraat ligt, is bijvoorbeeld ook een Fortunastraat - maar die is natuurlijk niet naar de voetbalclub uit Sittard genoemd. Zo zijn er ook allerlei straten die naar Willem II, Excelsior, Graafschap, Heracles en Sparta genoemd, maar dat heeft in het algemeen niks met voetbal te maken. Enige uitzondering is de Spartastraat - ook weer in Rotterdam. De Spartastraat is de straat die langs het Kasteel loopt, het stadion van voetbalclub Sparta. Dat kan geen toeval zijn.

In Rotterdam ligt trouwens ook een Arenastraat, op ongeveer vijfhonderd meter van de Kuip! Maar daar hoor je dan weer zelden protesten over.

Reacties

Frank zei…
Twentestraten zijn er vast ook ;-). Leuke blog weer! De Feijenoordstraten kunnen best naar de voetbalclub genoemd zijn, in de tijd dat die nog gewoon Feijenoord heette.
Rob Essers zei…
En dan is er natuurlijk nog de PSV-laan in Eindhoven, hoewel openbare ruimte ID 0772300000003011 volgens de BAG op 29 augustus 2013 de naam PSVlaan (zonder streepje) heeft gekregen. Het zou gaan om het laatste deel van de Mathildelaan, maar de meest actuele registratie van openbare ruimte ID 0772300000001535 is van 22 oktober 2007.

Er is wel een aantal adressen gewijzigd. Blijkbaar is dit gebeurd zonder de betrokken bedrijven hierover te informeren; zie http://www.ed.nl/regio/eindhoven/bedrijven-verrast-door-psv-laan-in-eindhoven-1.3993784#.

Het straatnaambordje met de naam PSV-laan was na enkele dagen reeds spoorloos verdwenen.
Dinx zei…
De laan voor PSV had ik helemaal gemist, maar dat is niet zo vreemd want ik zie dat die nog helemaal nieuw is!
Anoniem zei…
Om te vieren dat PSV 100 jaar bestaat werd het stukje Mathildelaan dat langs het stadion loopt, waar al 100 jaar het sportveld ligt, onlangs omgedoopt tot PSV-laan. Dat was het voorstel, maar het schijnt dat een wethouder het streepje heeft geschrapt en zo heeft de raad de foute spelling "PSVlaan" vastgesteld. Ik heb de straatnamencommissie erop geattendeerd en ze zouden kijken of er niet al te veel onherroepelijke dingen moeten worden teruggedraaid zodat de goede schrijfwijze alsnog vastgesteld kan worden.
Jesse zei…
Frank: al deze vier straten liggen op het voormalige eiland Feijenoord dus het ligt voor de hand dat ze naar het eiland zijn genoemd.
Unknown zei…
Waarom noemen ze in Amsterdam de Speerstraat in de Stadionbuurt niet de Ajax-straat? De omliggende straten zijn naar figuren uit de Griekse mythologie genoemd, behalve de Van der Veen-straat, genoemd naar een verzetsstrijder; dat was vroeger de Euterpestraat, waar tijdens de bezetting de Gestapo zat. Albert Speer was een zeer foute Duitse architect. En nee, de omliggende straten heten ook niet naar sportartikelen.
Dinx zei…
@André:
De straatnamen in die wijk vormen een vreemde mengelmoes waarin men heeft doorgeassocieerd op 'Olympisch stadion' en 'Olympia'. Vandaar dat er allerlei namen uit de Griekse mythologie voorkomen, maar ook wat sportnamen. De Speerstraat moet je zien in het rijtje met de Discusstraat, de Turnerstraat en de Sportstraat. Albert Speer heeft daar dus niks mee te maken. Van de Marathonweg kun je je afvragen of die naam aan de Griekse mythologie of aan de sportterm is ontleend... ;-)
Dinx zei…
Het stadion van Roda JC in Kerkrade heeft als adres 'Roda J.C. Ring 1'. De weg loopt rondom het stadion.
Dinx zei…
Ziggo, de nieuwe hoofdsponsor van Ajax, heeft een mooi adres in Eindhoven: de PSV-laan.

(In Eindhoven vinden ze dat wel grappig.)

Populaire posts van deze blog

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wat zijn de regels voor nieuwe straatnamen?

Dorstige Smid , Mickey Mousestraat , Kerstomaatplantsoen . Tussen alle vragen die mensen me stellen over straatnamen, komen twee vragen iedere keer weer terug: wie bedenkt toch al die nieuwe straatnamen en wat voor regels gelden daarbij? Het vaststellen van straatnamen is een taak van de gemeente - het gebeurt in het algemeen door het College van B&W. Veel gemeentes hebben een speciale straatnaamcommissie, die advies uitbrengt aan het College. In de commissie zitten deskundigen met verschillende achtergronden, zoals een stadshistoricus en een stedenbouwkundige. De manier waarop in een gemeente de straatnamen worden vastgesteld, is vastgelegd in een 'Verordening Straatnaamgeving en huisnummering'. In die verordening kan een gemeente ook richtlijnen voor de straatnamen opnemen, maar dat is niet verplicht. Het kan ook zijn dat de straatnaamcommissie ongeschreven regels hanteert. Er is dus niet één vaste lijst met regels waar alle straatnamen in Nederland aan moeten vol

Van Nummer naar Klokhúsdyk - over Nederlandse plaatsen die maar één straatnaam hebben

In een stad waar regelmatig nieuwe buurten en wijken worden gebouwd, kun je af en toe helemaal los gaan bij het vaststellen van nieuwe straatnamen. Maar stel dat je een plaats hebt met maar één straat, wat voor naam geef je die dan? Noem je die straat gewoon naar de plaats zelf, naar iets uit de omgeving of misschien naar iemand die je leuk vindt? Denk goed na, want je mag dus maar één ding kiezen... Dat soort dingen vraag ik me dus soms af. Het is makkelijk om er antwoorden bij te vinden, want in de BAG staan maar 24 woonplaatsen waarvoor officieel niet meer dan één straatnaam is geregistreerd. Daarvan liggen er vijftien in Friesland, zes in Drenthe en ook eentje in Groningen, Noord-Holland en Utrecht. Ik vond in deze plaatsen zes verschillende soorten straatnamen. Vererving - In 1e Exloërmond, Balloërveld, Eleveld, Geelbroek, Oranje, Húns, Leons, Oudezijl, Noordeinde en Ossenwaard heet de enige straat gewoon precies net zoals de plaats. Daar heten de straten dus ook 1e Exloërmond, B