Doorgaan naar hoofdcontent

Delftenaren ontdekken tientallen nieuwe paddensoorten!

De biologische wereld staat op zijn kop. Er zijn in Delft namelijk ruim zestig nieuwe paddensoorten ontdekt. Een revolutionaire vondst. De padden hebben allemaal ook al namen gekregen. De namen zijn afgeleid van de uiterlijke kenmerken of van de locatie waar de padden zich het liefst bevinden.

In het zuiden van Delft is bijvoorbeeld de kreekrugpad gevonden, een diertje dat zich bij voorkeur op kreekruggen bevindt. Iets dergelijks geldt ook voor de oeverloperpad, die niet ver van de kreekrugpad gevonden werd. De salamanderpad heet waarschijnlijk zo, omdat hij zo op een salamander lijkt. Een bijzondere ontdekking is die van de pijlstaartpad, omdat er nog helemaal geen padden met staarten bekend waren. Padden hebben als larve wel een staartje, maar die verliezen ze binnen een paar weken weer. Verrassend is ook de ontdekking van de scholeksterpad, de lepelaarpad, de tureluurpad en de ijsvogelpad - want zouden deze padden werkelijk lijken op de vogels waar ze naar genoemd zijn? Op andere plekken in Delft werden ook nog de oceaanpad, de polderpad, de houtpad en de diamantpad ontdekt. Bij ieder pad kun je je wel bedenken waarom hij zo genoemd is. Het schijnt dat de verzetspad dapper weerstand bood bij zijn ontdekking.

Gaat het hier werkelijk om allemaal nieuwe soorten padden, in de familie van de Bufonidae? Nee, natuurlijk niet. Het zijn geen padden, maar paden! Maar je kunt ze wel allemaal vinden in Delft, net als nog ongeveer vijftig andere padden, ehh.. paden.

In de wijk Tanthof-Oost - in het zuiden van Delft - zijn alle straten naar dieren genoemd. Tussen de Vlinderweg, de Otterlaan, de Wezelstraat en de Kikkerweg kronkelt een fietspad: het Kreekrugpad. Met zo veel dieren om je heen is het helemaal niet vreemd om aan te nemen dat de kreekrugpad ook een dier is. En als het een eigen straatnaam heeft gekregen, moet het wel een bijzonder beestje zijn. Wat juist wél vreemd lijkt, is dat deze straatnaam als enige in de buurt geen achtervoegsel zoals -weg, -laan of -straat heeft gekregen. Waarom zou dat zijn? Waarom is het niet de Kreekrugpadweg? Het antwoord laat zich gemakkelijk raden: de kreekrugpad bestaat helemaal niet. Maar hét Kreekrugpad wel. In de wijk zijn bijna alle straten naar dieren genoemd, maar het Kreekrugpad ontleent gewoon zijn naam aan het feit dat het een heel oude kreekrug volgt. De naamgeving is niet heel consistent, maar historisch is het wel weer interessant. Misschien is het wel een heel oud pad, dat je heel vroeger al over een verhoging door het drassige landschap leidde. Iets verderop ligt trouwens het Salamanderpad, tussen de Reeweg en de Hazenlaan. Het is gewoon een pad dat naar een salamander is genoemd. Jammer eigenlijk.

Er is in Delft ook een Linnaeuspad, genoemd naar Carolus Linnaeus. Linnaeus was de zoöloog die aan de basis stond van de zoölogische nomenclatuur, het systeem voor de wetenschappelijke naamgeving van dieren. Je kunt je afvragen wat hij voor wetenschappelijke naam bedacht zou hebben voor de kreekrugpad. Bufo ripa misschien?

Foto: Delgrosso

Reacties

Jesse Kuiper zei…
De Reeweg is inderdaad naar het dier "Ree" is vernoemd. In Dordrecht heb je een Reeweg Oost en een Reeweg Zuid en volgens de verklaring op de straatnaamborden daar betekent "ree" grenslijn. In Groningen betekent "ree" dan weer "oprijlaan". Dat komt voor zover ik weet niet terug in straatnamen maar mijn opa en oma hadden wel een "ree" van een kilometer lang van de openbare weg naar hun boerderij.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje. Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op: Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties) Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens) Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens) Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens) Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens) Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens) Burgemeester Hoytema van

Waar ligt het geografisch middelpunt van Nederland?

Mijn zoon vroeg me waar precies het middelpunt van Nederland, want daar wil hij dan graag een keer met me naartoe. Nederland heeft aardig wat geografische middelpunten. Het is maar net hoe je definieert wat het middelpunt van een land is. Ik zet in dit verhaal een paar van die middelpunten op een rijtje - voor mijn zoon, maar natuurlijk ook voor jullie. (Voor dit verhaal kijk ik alleen naar het Europese deel van Nederland, zonder de Caribische eilanden; met die eilanden erbij ligt alles weer anders.) Uiterste punten Voordat ik een aantal middelpunten langsloop, noem ik hier eerst de geografische extremen van Nederland. Rottumerplaat - Het noordelijkst gelegen punt van Nederland ligt op Rottumerplaat. Locatie: 53.556485, 6.492520 Bad Nieuweschans - Het oostelijkste punt van Nederland ligt bij Bad Nieuweschans (Groningen). Om precies te zijn bij grenspaal 196, bij de grensovergang naar Duitsland. Locatie: 53.180299, 7.227509 Klein-Kuttingen - Het zuidelijkste punt van Nederland ligt