Doorgaan naar hoofdcontent

Delftenaren ontdekken tientallen nieuwe paddensoorten!

De biologische wereld staat op zijn kop. Er zijn in Delft namelijk ruim zestig nieuwe paddensoorten ontdekt. Een revolutionaire vondst. De padden hebben allemaal ook al namen gekregen. De namen zijn afgeleid van de uiterlijke kenmerken of van de locatie waar de padden zich het liefst bevinden.

In het zuiden van Delft is bijvoorbeeld de kreekrugpad gevonden, een diertje dat zich bij voorkeur op kreekruggen bevindt. Iets dergelijks geldt ook voor de oeverloperpad, die niet ver van de kreekrugpad gevonden werd. De salamanderpad heet waarschijnlijk zo, omdat hij zo op een salamander lijkt. Een bijzondere ontdekking is die van de pijlstaartpad, omdat er nog helemaal geen padden met staarten bekend waren. Padden hebben als larve wel een staartje, maar die verliezen ze binnen een paar weken weer. Verrassend is ook de ontdekking van de scholeksterpad, de lepelaarpad, de tureluurpad en de ijsvogelpad - want zouden deze padden werkelijk lijken op de vogels waar ze naar genoemd zijn? Op andere plekken in Delft werden ook nog de oceaanpad, de polderpad, de houtpad en de diamantpad ontdekt. Bij ieder pad kun je je wel bedenken waarom hij zo genoemd is. Het schijnt dat de verzetspad dapper weerstand bood bij zijn ontdekking.

Gaat het hier werkelijk om allemaal nieuwe soorten padden, in de familie van de Bufonidae? Nee, natuurlijk niet. Het zijn geen padden, maar paden! Maar je kunt ze wel allemaal vinden in Delft, net als nog ongeveer vijftig andere padden, ehh.. paden.

In de wijk Tanthof-Oost - in het zuiden van Delft - zijn alle straten naar dieren genoemd. Tussen de Vlinderweg, de Otterlaan, de Wezelstraat en de Kikkerweg kronkelt een fietspad: het Kreekrugpad. Met zo veel dieren om je heen is het helemaal niet vreemd om aan te nemen dat de kreekrugpad ook een dier is. En als het een eigen straatnaam heeft gekregen, moet het wel een bijzonder beestje zijn. Wat juist wél vreemd lijkt, is dat deze straatnaam als enige in de buurt geen achtervoegsel zoals -weg, -laan of -straat heeft gekregen. Waarom zou dat zijn? Waarom is het niet de Kreekrugpadweg? Het antwoord laat zich gemakkelijk raden: de kreekrugpad bestaat helemaal niet. Maar hét Kreekrugpad wel. In de wijk zijn bijna alle straten naar dieren genoemd, maar het Kreekrugpad ontleent gewoon zijn naam aan het feit dat het een heel oude kreekrug volgt. De naamgeving is niet heel consistent, maar historisch is het wel weer interessant. Misschien is het wel een heel oud pad, dat je heel vroeger al over een verhoging door het drassige landschap leidde. Iets verderop ligt trouwens het Salamanderpad, tussen de Reeweg en de Hazenlaan. Het is gewoon een pad dat naar een salamander is genoemd. Jammer eigenlijk.

Er is in Delft ook een Linnaeuspad, genoemd naar Carolus Linnaeus. Linnaeus was de zoöloog die aan de basis stond van de zoölogische nomenclatuur, het systeem voor de wetenschappelijke naamgeving van dieren. Je kunt je afvragen wat hij voor wetenschappelijke naam bedacht zou hebben voor de kreekrugpad. Bufo ripa misschien?

Foto: Delgrosso

Reacties

Jesse Kuiper zei…
De Reeweg is inderdaad naar het dier "Ree" is vernoemd. In Dordrecht heb je een Reeweg Oost en een Reeweg Zuid en volgens de verklaring op de straatnaamborden daar betekent "ree" grenslijn. In Groningen betekent "ree" dan weer "oprijlaan". Dat komt voor zover ik weet niet terug in straatnamen maar mijn opa en oma hadden wel een "ree" van een kilometer lang van de openbare weg naar hun boerderij.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…