Doorgaan naar hoofdcontent

Vlinders met een dikke kop?

In Tiel wordt een nieuwe woonwijk aangelegd. De straten zullen allemaal worden genoemd naar vlinders. Ik vind vlinders wel leuk. Ze kunnen zo heerlijk fladderen, ze steken niet, en ze hebben allemaal leuke kleuren. Een sympathiek thema dus. Ga je mee op een rondje door de vlinderwijk?

Via de Citroenvlinder komen we op de Aardbeivlinder. Ik zie me daar wel rondrijden. (Citroen en aardbei... dat doet me aan ijs denken!) Verderop liggen de Iepenpage en de Eikenpage. Twee pages, dicht bij elkaar. Logisch. Aan het eind van de Grote Vos ligt de Kleine Vos. Groot en klein bij elkaar, dat doen ze wel meer in Tiel, want ook het Groot Koolwitje en het Klein Koolwitje, Groot Parelmoervlinder en Klein Parelmoervlinder, en Grote Vuurvlinder en Kleine Vuurvlinder liggen naast elkaar. Tijdens de rondgang door de wijk blijkt er ook een Kommavlinder te bestaan - zijn er ook andere leestekens waar een vlinder naar genoemd is, vraag ik me ineens af? Een eind verderop komen achtereenvolgens Heideblauwtje, Gentiaanblauwtje, Veenbesblauwtje en Pimpernelblauwtje. Ja, de nieuwe wijk zit zo te zien logisch in elkaar met al die vlinders.

Maar toen werd ik ineens verrast. Want tegenover het Gentiaanblauwtje ligt een straat met de naam Bruin Dikkopje. En verderop liggen ook nog Bont Dikkopje en Groot Dikkopje. Dikkopje? Zo noemde wij vroeger de kikkervisjes. Van die frêle vlinders naar de kleffe kikkervisjes, dat is een hele overgang. Wat hebben dikkopjes met vlinders te maken? Nou, ik heb het meteen even opgezocht. Het blijkt dat er ook een hele vlinderfamilie is die 'dikkopjes' heten, met allemaal mooie namen. Kaasjeskruiddikkopje, Aambeeldspikkeldikkopje, Geelsprietdikkopje, Kalkgraslanddikkopje... en ook de Kommavlinder en de Aardbeivlinder waar ze in Tiel straten naar genoemd hebben, blijken familie van de dikkopjes te zijn. Weer wat geleerd, met dank aan de straatnamen in Tiel!

Aambeeldspikkeldikkopje, Kaasjeskruiddikkopje, Kalkgraslanddikkopje... wie bedenkt dat soort namen voor vlinders? Het zijn helaas niet echt makkelijk uit te spreken namen die zich heel goed voor een straatnaam lenen. Maar Bruin Dikkopje, Bont Dikkopje en Groot Dikkopje zijn door de straatnamencommissie van Tiel blijkbaar wel geschikt bevonden. Makkelijk uit te spreken inderdaad. Maar zou je dat als adres willen: Bruin Dikkopje 12? Of Groot Dikkopje 32? Hmm. Ik twijfel nog.

Als ik moet kiezen, dan ga ik voor de Citroenvlinder. Daar heb ik goede herinneringen aan, want die hadden we vroeger veel in onze tuin. En het klinkt op een of andere manier ook wel fris. Nu maar hopen dat de Citroenvlinder een leuke straat wordt.

(Bekijk de vlinders op Google Maps.)

Reacties

Carl Buijs zei…
Er zijn wel wat vlinders met 'streep' in de naam, maar die zijn natuurlijk niet echt naar een koppelteken genoemd. In plaats van leestekens zien vlinderaars liever letters: de Gamma-uil (Autographa gamma), de Psi-uil (Acronicta psi), de Tauvlinder (Aglia tau) en de Zwarte l-vlinder (Arctornis L-nigrum).

En Araschnia levana lijkt mij toch jouw favoriete vlinder! ;)
Dinx zei…
@Carl: Ah, het Landkaartje! Die is mooi inderdaad. Staan daar ook straten op? ;-)
Carl Buijs zei…
Ja, daarom heet het beestje zo, maar er staan vanwege de schaal helaas geen namen bij. ;)
Dinx zei…
Hebben ze allemaal dezelfde straten? Of verschilt dat per vlinder?
Interessant verhaal! Ik ken ook zo’n wijk in Leidsche Rijn met grappige vlindernamen. En ik heb wel eens een dikkopje voor de lens gehad en ja, ze hebben een dik kopje :-)

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd...

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la...

Van Agt, Dragt, Egger, Dijkstra en Carter - over overledenen waar al een straat naar genoemd was

Veel Nederlandse gemeentes hanteren de regel dat er pas pas na iemands overlijden een straat naar vernoemd mag worden. Voor belangrijke personen en grote helden wordt er nog weleens een uitzondering op die regel gemaakt, maar de rest moet netjes wachten tot na zijn dood. Het is dus op zich wel bijzonder dat er dit jaar vijf mensen overleden zijn waar al ergens in Nederland een straat naar genoemd is. Het gaat om twee presidenten, een schaatsster, een ondergedoken meisje en een schrijfster: Op 4 februari 2024 overleed Hélène Petter-Egger. Ze was 10 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en ontsnapte daar aan transport naar een concentratiekamp. Ze zat bijna een jaar ondergedoken in Vorstenbosch. In 1964 werd daar de Eggerlaan naar haar genoemd, met respect voor de familie waar ze ondergedoken zat en en de dorpsbewoners 'die wel wisten maar zwegen'. Op 5 februari 2024 overleed Dries van Agt. Hij was minister van Justitie en vervolgens van 1977 tot 1982 premier van Nederland. I...

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o...