Doorgaan naar hoofdcontent

Een straatnaam voor Ranomi Kromowidjojo?

Er worden zelden straatnamen vernoemd naar personen die nog in leven zijn. Straatnamen geef je immers voor de eeuwigheid - zo is de gedachte - en daarom is de regel dat een te vernoemen persoon ten minste tien jaar dood moet zijn. Deze regel moet voorkomen dat te veel naar de waan van de dag wordt geleefd, en bovendien geeft dat even de tijd om af te wachten of na iemands overlijden geen nieuwe feiten boven tafel komen waardoor de overledene ineens minder geschikt is om vernoemd te worden. Leden van het koninklijk huis vormen een uitzondering op deze regel. Zo waren er al direct na de geboorte van prinses Amalia her en der gemeentes die een Prinses Amaliastraat kregen. Maar ook onze Olympische helden vormen een uitzondering op deze regel.

Er zijn een aantal plaatsen in Nederland waar straten vernoemd zijn naar Olympische sporthelden. Zo heeft Haarlemmermeer een Olympische wijk met straten zoals Marathonstraat, Estafette, Discus en Atletiekstraat, en het mooie blok met de straten Citius, Altius en Fortius. Maar er zijn ook straten vernoemd naar de Nederlandse goudenmedaillewinnaars Fanny Blankers-Koen, Sjoukje Dijkstra, Bep van Klaveren, Anton Geesink, Ard Schenk en Kees Verkerk. Van dit lijstje is alleen Bep van Klaveren meer dan tien jaar geleden overleden, in 1992 namelijk. Een gouden medaille overstijgt natuurlijk de waan van de dag... daar hoef je geen tien jaar voor te wachten!

Utrecht heeft trouwens ook een Anton Geesinkstraat. En wie woont daar op nummer 9? Anton Geesink! Hij is vermoedelijk de enige Nederlander die in een straat woont die officieel naar hem genoemd is. (Op het landgoed van prins Willem-Alexander en prinses Máxima staan bordjes met de namen Prinses Amalialaan, Prinses Alexia Julianapad en Prinses Ariane Wilhelminapad. De prinsesjes lijken dus ook aan hun eigen straat te wonen. Maar het gaat hier om straatnamen die niet officieel zijn gefiatteerd door de Wassenaarse gemeenteraad.)

Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis wonnen vanochtend een gouden medaille op de Olympische Spelen in Peking. Voor hen is nu dus de weg vrij voor de benoeming van een eigen straat.

Reacties

Anoniem zei…
Als de hockeyheren goud winnen, moeten ze ook maar een kade naar Taeke Taekema noemen: de Taeke Taekemakade! :)
y-man zei…
Kromowidjojolaan. Ik ben heel benieuwd op hoeveel verschillende manieren je dat verkeerd kunt spellen :D
Anoniem zei…
Daar kun je een mooi blog over schrijven: misspellingen in straatnamen...
Maar over het algemeen wordt er toch pas een straat of wat dan ook naar je verneomd na je dood.
Uitzonderingen (Willem Duys, NMies Bouwman) daar gelaten.
Anoniem zei…
Er niets zo vluchtig als een sporter. Als er iets tot de waan van de dag moet gerekend worden, zijn het net sporthelden. Wat dwaas dat net zij blijkbaar een uitzondering op de 10-jaar regel blijken te zijn.
Kees zei…
Eindhoven heeft een Theo Koomenlaan. Niet echt een sporter, maar toch. Vlakbij het EVV-stadion.
Cor zei…
Ranomi Kromowidjojo werd net uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar 2011. Nu verdient ze ook wel een straatnaam. ;-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Op hoerenjacht met drie groene eikels en een vette knol - de bijzondere straatnamen van Enkhuizen

In lijstjes met bijzondere of vreemde straatnamen kom je vaak dezelfde namen tegen. De Dubbeleworststeeg in Amsterdam bijvoorbeeld, of de Eendekotsweg in Gapinge. Opvallend is dat er in die lijstjes altijd wel één of meer straatnamen uit Enkhuizen staan, zoals de Hoerejacht of Tussen Hel en Vagevuur. Hoe komt Enkhuizen aan die bijzondere straatnamen?

Enkhuizen is een eeuwenoud stadje. Zeshonderd jaar geleden was het een haven- en vissersdorp aan de Zuiderzee. In 1356 kreeg het stadsrechten. Aan het eind van de middeleeuwen werden er havens gegraven en men legde vestingwerken aan. Dat leidde tot een bloeitijd in de zeventiende eeuw: Enkhuizen had toen een eigen kamer van de VOC en het had de grootste haringvloot van de Nederlanden. In die tijd ontstonden straatnamen nog in de volksmond; straten werden genoemd naar een opvallend kenmerk zoals een groot gebouw, de handel die er werd gedreven of een afbeelding op een uithangbord. De Breedstraat was gewoon een opvallend 'breede' st…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…