zaterdag 10 oktober 2015

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
 • Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)
 • Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)
 • Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)
 • Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)
 • Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)
 • Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)
 • Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpenzeel (41/38 tekens)
 • Anthonij Michielsz van Voorthuijsenstraat in Den Helder (41/38 tekens)
 • Burgemeester Strick van Linschotenstraat in Maarssen (40/37 tekens)
 • Burgemeester Jhr. Quarles van Uffordlaan in Apeldoorn (40/35 tekens)
En daarna komen dan nog de Burgemeester Gualthérie van Weezelplein in Westerbork, de Burgemeester Pompe van Meerdervoortlaan in Voorschoten, de Burgemeester Harmen Geerts Reinenstraat in Steenwijk, de Burgemeester Just de la Paisieresstraat in Rozenburg, de Annelien Kappeyne van de Coppellostraat in Herten, de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat in Duiven, de Wethouder Kortenbout van der Sluijslaan in Almelo, de Burgemeester Hooft van Iddekingesingel in Appingedam en de Gerbrand Adriaanszoon Brederodestraat in Rijssen.

Soms worden de Burgemeester Jhr. E. Tj. van Starkenborgh Stachouwerstraat in Leens en de Burgemeester Jonkheer Hesselt van Dinterstraat in Pijnacker als langste straatnamen genoemd, maar volgens de BAG heten die officieel de van Starkenborghstraat en de Burgemeester Jhr. H. van Dinterstraat en daarmee zijn ze dus minder lang dan de namen hierboven.

Met al die dubbele namen en titels is het niet zo moeilijk om een lange straatnaam te maken. Het is daarom ook wel interessant om te kijken wat de langste aaneengeschreven straatnamen zijn. De vijf langste aaneengeschreven straatnamen zijn:
 • Haaldersbroekerdwarsstraat in Zaandam (26 tekens)
 • Noordhollandschkanaaldijk in Amsterdam (25)
 • Blindeliedengasthuissteeg in Dordrecht (25)
 • Reijmerstokkerdorpsstraat in Reijmerstok (25)
 • Gasselterboerveenschemond in Gasselternijveenschemond (25)

De Noordscharwouderpolderweg in Heerhugowaard en de Borgercompagniesterstraat in Sappemeer hebben ook allebei 25 letters, maar de eerste staat in de BAG officieel als Noordscharwouderpolderwg (dus met 'weg' zonder 'e') geregistreerd en de tweede als Borgercompagniesterstr (dus zonder 'aat' aan het eind). Misschien dat men de namen ooit toch wat aan de lange kant vond, en ze iets heeft ingekort.

Zou je het leuk vinden als er zo'n lange straatnaam naar jou wordt genoemd? Dan moet je mijn zeven tips maar even lezen.

15 opmerkingen:

Wouter Steenbeek zei

Een naar ik meen anoniem Dordts rijmpje luidt: "Blindeliedengasthuissteeg / Ik schijt 'm vol, vreet jij 'm leeg."

Anoniem zei

Je bent wel streng hoor.

Jans zei

Knap van Anthonij van Voorthuijsen dat hij zonder burgemeester te worden in dit lijstje is gekomen! :)

Anoniem zei

Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 41 tekens zonder punten en spaties)

Dat is dus 41 tekens zonder de spaties. Laat je ook de punten weg dan blijven er 38 tekens over.

Frits J. Mostert zei

H.W.K. Ridder Huyssen van Kattendijkeweg in Burgum, Friesland: 36 letters, 40 tekens. Geen nummer één, wel een top 10-kandidaat lijkt me!

Dinx zei

@Frits: Ja, dat lijkt een goede kandidaat. Voor deze lijst ben ik uitgegaan van de officiële schrijfwijze volgens de BAG en daarin vind ik deze straatnaam zo snel even niet terug. Wellicht dat die officieel anders heet, dat komt wel vaker voor. Bijvoorbeeld met de 'Burgemeester Jhr. E. Tj. van Starkenborgh Stachouwerstraat' die officieel gewoon 'van Starkenborghstraat' heet. Ik zal nog eens nader onderzoeken hoe het zit met die Ridder Huyssen van Kattendijke.

Rob Essers zei

@Dinx: Als je goed zoekt, vind je openbare ruimte ID 0737300000000519 met de naam H.W.K. ridder Huyssen van Kattendijkeweg (verkorte schrijfwijze: H r H v Kattendijkewg). Ridder moet met een kleine geschreven worden.

Dinx zei

@Frits en Rob:
Aha, als je de oplossing weet, kun je ontdekken dat de H.W.K. ridder Huyssen van Kattendijkeweg inderdaad ook zo in de BAG staat. Die komt op 40/33 tekens en valt daarmee net buiten de top-10. Maar een eervolle vermelding lijkt me wel op zijn plaats!

Rob Essers zei

@Dinx: Waarom tel je punten niet mee bij het aantal tekens? Een punt is een afdrukbaar teken. Bij een juiste puntentelling staat de H.W.K. ridder Huyssen van Kattendijkeweg in de top-10 op een gedeelde laatste plaats.

Dinx zei

@Rob: Tja, waarom? Omdat een punt geen letter is. Misschien arbitrair, maar ik moest een keuze maken. Ik vond het aantal letters (dus zonder spaties of andere tekens) interessant, mede vanwege de vergelijking met de volledig uit letters bestaande langste straatnamen.

Sam zei

Je hebt ook nog een hele lange in Maassluis, namelijk:
Burgemeester van der Endt Swanenburgplantsoen

Toine zei

Ik woon in de Strick in Maarssen, die voluit officieel de "Burgemeester Jonkheer Strick van Linschotenstraat" heet. "Jonkheer" ontbreekt in bovenstaande overzicht, waarmee wij toch wat plekjes zouden stijgen, wellicht zelfs op #1 staan!

Dinx zei

@Toine:
Ja, het is maar wat je 'officieel' noemt. Op de straatnaamborden staat "Burgemeester Jhr Strick van Linschotenstraat" en aan de andere kant van de straat "Burg. Jhr. Strick van Linschotenstraat". Google noemt het de "Burgemeester Jonkheer Strick van Linschotenstraat". Maar volgens de BAG - en dat is de plek waar straatnamen écht officieel geregistreerd worden - heet het gewoon de "Burgemeester Strick van Linschotenstraat".

Paul Muijzers zei

Ik kwam onlangs in Pannerden (Gld) de "M. D. C. Ch. A. van Harenstraat" tegen. Ik zag geen straatnaambord, maar op Google Maps staat ie voluit geschreven als de "Meester Doctor C. ch. A. van Harenstraat". Wellicht niet de langste door de afkorting, maar als deze voluit zou worden geschreven zou een een nr. 1 kanshebber zijn denk ik!

Dinx zei

@Paul:
De officiële schrijfwijze (volgens de BAG) is "Mr.Dr.C.Ch.A. van Harenstraat", en daarmee komt deze niet in de toptien. Als je het voluit zou schrijven, wordt die natuurlijk een stuk langer, maar dat geldt ook voor de huidige nummer één.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...