Doorgaan naar hoofdcontent

De creatieve industrie - de Industrieweg, en andere originele straatnamen op het industrieterrein

De bedrijvigheid op industrieterreinen biedt volop mogelijkheden voor mooie straatnamen. De creatieve industrie is één van de topsectoren van de Nederlandse economie, maar op de industrieterreinen zie je weinig van die creativiteit terug. Het is tekenend dat Industrieweg tot de meest voorkomende straatnamen behoort.

De straatnaam Industrieweg komt in Nederland al 200 keer voor, en dan tel ik alle varianten op de naam nog niet eens mee. Alles bij elkaar komen we zo op zeker 350 straatnamen die naar de 'industrie' zijn genoemd. Je gaat je bijna afvragen hoeveel industrieterreinen Nederland eigenlijk heeft. Op zich is het natuurlijk niet vreemd om een weg naar of langs de industrie de Industrieweg te noemen. Vroeger noemde men de markt waar boter werd verkocht ook de Botermarkt. En de kade waar de vaten bier werden gelost, was de Bierkade. Maar de Botermarkt en de Bierkade werden zo genoemd vanwege de bedrijvigheid die er al was. Tegenwoordig bedenkt men een naam als Industrieweg al voordat er überhaupt één fabriek gevestigd is.

Variatie op een thema
Maar goed, met Industrieweg heeft pas één straat op het industrieterrein een naam. Hoe noem je de rest van de straten? Daar zal toch wel wat creativiteit bij komen kijken? Natuurlijk. Ik zie vier creatieve stromingen, die overigens ook best samen kunnen vloeien:
  • Heet makkelijkste is het om de variatie te zoeken in het achtervoegsel. In plaats van Industrieweg of Industriestraat kun je een straat op het industrieterrein ook Industriehaven, Industriekade, Industrielaan, Industriepark, Industrieplein, Industrierondweg (Urk), Industriedwarsstraat (Zevenaar) of Industriedwarsweg (Etten-Leur) noemen. In deze categorie hoort ook de Friese Industriewei (Irnsum).
  • Bijna net zo makkelijk is de oplossing waar ze in Asperen, Hatten, Lopik en Vlaardingen voor gekozen hebben: nummeren. Zo kwamen ze in Asperen na een lange brainstorm uit op 1e Industrieweg, de 2e Industrieweg en de 3e Industrieweg. In Hatten en Lopik bedachten ze nog een 4e Industrieweg, en in Vlaardingen gingen ze zelfs nog door tot de 5e Industrieweg. Als je eenmaal bent begonnen met nummeren, is het lastig om te stoppen. Je kunt dit ook combineren met de variatie in het achtervoegsel; in IJmuiden kwamen ze zo tot de 3e Industriedwarsstraat.
  • Je kunt ook variëren op Industrieweg door er extra dingen voor of achter te zetten. Dat is natuurlijk eigenlijk ook het geval bij genummerde straten zoals de Eerste Industrieweg, maar ik doel hier meer op varianten zoals de Oude Industrieweg (Vlissingen), Nieuwe Industrieweg (Helmond), Staalindustrieweg (Alblasserdam), Oostelijke Industrieweg (Franeker), Industrieweg Noord (Amerongen), Industrieweg Oost (Elst), Industrieweg-Zuid (Westdorpe) en Industrieweg-West (Oude Pekela).
  • Er zijn ook flink wat plaatsen waar men heeft geassocieerd op het thema 'industrie', maar daarin niet te ver wilde gaan. Dan kom je bijvoorbeeld op 'nijverheid': de Nijverheidsstraat, de Nijverheidsweg en varianten daarop komen meer dan 200 keer voor. Of 'ambacht': van de Ambachtswegen en Ambachtstraten hebben we er bijna 150. En dan nog heel origineel 'bedrijven': er zijn bijna veertig straten die Bedrijfsstraat of Bedrijvenweg heten. De combinatie van een Industrie-, een Nijverheids-, een Ambachts- en een Bedrijvenstraat is bijzonder populair. Ik heb meer dan 75 industrieterreinen gevonden waar ze er van ieder van die drie minimaal eentje hebben. En dat kun je dan nog aanvullen met variaties op 'handel', 'transport', 'energie' en 'export'.

Zo krijg je het terrein wel vol. In Andijk hebben ze bijvoorbeeld een Ambachtsweg, een Bedrijvenweg en een Industrieweg, maar ook nog een Transportweg en een Handelsweg. Sint-Oedenrode heeft een Industrieweg, een Ambachtsweg en een Nijverheidsweg, maar ook nog een Handelsweg en een Gildenstraat. Delft heeft behalve de Industriestraat en de Nijverheidstraat ook de Nijverheidsdwarsstraat, de Fabrieksstraat, de Gildestraat en de Neringstraat. In Den Helder ligt een industrieterrein met niet alleen een Industrieweg, een Ambachtsweg, een  Bedrijfsweg en een Nijverheidsweg, maar ook nog een Nijverheidskade, een Energieweg, een Handelsweg en een Handelskade. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het lijkt of gemeentes gedacht hebben: "Ach, aan die straten komen toch alleen maar bedrijven, dus daar hoeven we niet zo moeilijk over te doen".

Ken je klassieken
Als je eens iets anders wilt dan een Industrieweg of een variant daarop, dan kun je straten op je bedrijventerrein naar Mercurius of Hermes noemen. Mercurius was immers de Romeinse god van de handel en de winst, en Hermes was zijn Griekse evenknie. In Krommenie hebben ze die twee gewoon allebei gekozen; daar loopt de Mercuriusstraat over in de Hermesstraat. De combinatie van die twee komt wel vaker voor. In Ochten zijn de Mercuriusweg en de Hermesweg twee opeenvolgende zijstraten van... de Industrieweg. In Vlissingen heeft is de Mercuriusweg uit op de Hermesweg en die kruist dan verderop weer met de Industrieweg en de Oude Industrieweg. Het is allemaal niet zo moeilijk.

Wees innovatief
Plaatsen die eens wat nieuws willen proberen, noemen de straten op hun industrieterrein naar uitvinders zoals Edison en Marconi. Daarmee geef je je terrein ook meteen een innovatieve uitstraling mee. Er zijn genoeg uitvinders om een heel terrein mee te vullen, en iedere plaats kan daaruit zijn eigen selectie maken. Behalve voor Edison en Marconi, kiest men bijvoorbeeld ook voor Bell, Einstein, Archimedes, Pasteur, Volta, Diesel en Nobel. Er zijn tientallen bedrijventerrein waar de straten in dit thema gekozen zijn. In Berkel en Rodenrijs liggen de Marconisingel en de Edisonstraat overigens twee straten verwijderd van... de Industrieweg. Daar is-tie weer.

Soms worden de standaardnamen aangevuld met wat 'eigen' straatnamen. Boxmeer heeft bijvoorbeeld op industrierrein Saxe Gotha heel traditioneel een Industriestraat, een Nijverheidstraat, een Handelstraat en een Exportstraat, maar daarnaast ook straten die genoemd zijn naar plaatselijke industriëlen zoals Heinz Moormann, Wim de Körver en Ingenieur Wagter. Rotterdam heeft in de Spaanse Polder wel een Industriestraat, maar de kruisende straten - zoals de Gantelstraat, de Wilkstraat en de Linschotenstraat - zijn allemaal naar riviertjes genoemd. Hoe bedenken ze het?

Het zal ongetwijfeld bruisen van de creativiteit en innovatie op al die terreinen... maar in de straatnamen zie je dat helaas niet terug. Wie bedenkt er eens iets nieuws voor de straten op een industrieterrein?

Reacties

Anoniem zei…
Het "Industrie"gebiedje in Amersfoort, bij station Schothorst (hoekje A1/A28) doet een leuke poging rondom de Computerweg en Outputweg
FT zei…
Leuk wijkje in Amersfoort: Computerweg, Databankweg, Recordweg, dat klinkt als een nachtmerrie van een systeembeheerder! Gelukkig hebben ze in Amsterdam een Back-upstraat!
Anoniem zei…
Ik werk in dat wijkje in Amersfoort. We hebben hier ook bijv. de disketteweg; als je dat adres hebt als bedrijf kom je niet zo innovatief over :-)
Dinx zei…
@Anoniem:
Dat is inderdaad nog best origineel. De Computerweg komt in Nederland maar drie keer voor: in Amersfoort, in Amsterdam (waar de Back-upstraat ook ligt waar FT over schreef) en in Utrecht. In Delft hebben ze nog een Computerlaan.
Dinx zei…
@Anoniem:
Die 'Disketteweg' is inderdaad niet zo innovatief maar meer historisch. Ooit zullen we dit straatnamenthema in dezelfde categorie plaatsen als straten die naar scheepsonderdelen of landbouwwerktuigen zijn genoemd. ;-)
Jesse zei…
In Dordrecht zijn de straten in een bepaald industriegebied vernoemd naar edelstenen: Aquamarijnweg, Toermalijnring, Jade, Saffier etc. Dat is wel leuk. De naam van het industriegebied zelf is echter verre van origineel. Het is het derde industriegebied langs de Dordtse Kil, dus het heet heel toepasselijk Dordtse Kil 3.
Rik Mars zei…
Het industriegebied aan de oostkant van Vorden heeft niet erg creatieve straatnamen: Industrieweg, Bedrijvenweg, Dienstenweg, Netwerkweg, Handelsweg, Ambachtsweg. Vreemde eend in de bijt is de Kerkhoflaan, maar het kerkhof lag er dan ook veel eerder dan het industrieterrein.
Verderop ligt "Het Groote Veld", een bos- en heidegebied.
Het creatieve zit hem in de aansluitende naam van het industriegebied: Werkveld.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Is het nou Dorpstraat of Dorpsstraat - over de tussen-s in straatnamen

Onlangs stelde iemand me de vraag waarom in Rotterdam de Heemraadssingel en het Heemraadsplein een tussen-s hebben, maar de nabijgelegen Heemraadstraat niet. Komt dat door willekeur van de naamgevers of is er iets anders aan de hand? 

Hoe zit het ook al weer met het gebruik van de tussen-s in de Nederlandse taal? In het Taalportaal wordt uitgelegd wanneer er een tussen-s wordt gebruikt in een samenstelling. Die s komt bijvoorbeeld altijd voor als het eerste deel een verkleinwoord is ('meisjesjurk') of een persoonsaanduiding die in het meervoud een s krijgt ('vissersboot'). En een tussen-s kan ook voorkomen wanneer het eerste deel een meervoud op -en heeft ('dorpsplein') of als het eerste deel helemaal geen meervoud heeft ('eeuwigheidswaarde'). Snap je het nog? Vergeet het dan toch maar weer snel, want er zijn ook nog allemaal uitzonderingen op deze regels. De geleerden weten ook niet precies wat nou de functie van die tussen-s is en in welke gevallen di…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…

Van Arnhem tot San Francisco - iedere stad zijn eigen Lombardstraat. Maar waarom eigenlijk?

Een Lombardsteeg in Alkmaar, een Lombardstraat in Goes, een Lombardkade in Rotterdam en een Lange en Korte Lombardstraat in Den Haag. Een Lombardenstraat en Lombardenvest in Antwerpen, en een Lombardstraat in Brussel. En dan ook nog Lombard Street in Londen, een in Philadelphia en een in San Francisco. Waar komen al die Lombard-straten toch vandaan? Was er misschien ooit een meneer Lombard, en waar heeft hij het dan aan verdiend dat er in de hele wereld straatnamen naar hem zijn genoemd? Nee, de straten zijn niet naar een meneer genoemd, maar naar een heel volk: de Lombarden. Maar waarom zou je daar een straat naar noemen?

De Lombarden zijn de inwoners van Lombardije, de streek rondom Milaan in het noorden van Italië. De naam gaat terug op de 'Longobarden' (de 'Langbaarden'), een Germaanse volksstam waarvan de mannen blijkbaar opvallend lange baarden hadden. Tijdens de Germaanse volksverhuizing in de vijfde eeuw trokken ze naar Noord-Italië en richtten daar een eigen r…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…