Doorgaan naar hoofdcontent

Straten voor Wimmen - verzetsstrijders, artiesten en sporters

Zijn er veel Wimmen waar straten naar genoemd zijn? Dat vroeg ik me plots af toen iemand wilde weten of er behalve naar Wim Sonneveld ook straten naar Wim Kan genoemd zijn. En zo kwam ik ineens allemaal straten tegen die naar Wimmen genoemd zijn. Er ging een Wim-wereld voor me open...

Ik vond vijftig Nederlandse straten, lanen en pleinen die naar een Wim zijn genoemd en waarvan de straatnaam ook met 'Wim' begint. Die straten zijn naar 27 verschillende Wimmen genoemd. De recordhouders zijn Wim Sonneveld en Wim Kan, met respectievelijk 11 en 9 straatnamen. De meeste Wim-straten liggen in Noord-Brabant (12), Noord-Holland (11) en Zuid-Holland (7). In Noord-Brabant zijn ook de meeste verschillende Wimmen vernoemd: elf Wimmen kun je daar in de straatnamen terugzien. Den Haag heeft de meeste Wim-straten: van de vijf Wim-straten zijn er twee naar Sonneveld en twee naar Kan vernoemd. In Almere zijn de meeste verschillende Wimmen vernoemd: vier Wimmen, waaronder ook weer Sonneveld en Kan. Van de 27 vernoemde Wimmen waren er tien verzetsstrijder, acht kunstzinnig (cabaretier, beeldhouwer, kunstschilder, fotograaf, poppenspeler of schrijver) en vijf sportief.

Ik noem ze gewoon allemaal maar even, dat is wel zo eerlijk. Als je er nog opmerkingen of aanvullingen bij hebt, kun je dat laten weten in de reacties onder het bericht.

 • Wim Beerman was een politiefotograaf en verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd op 6 juni 1944 gefusilleerd in de duinen bij Bloemendaal. (Wim Beermanstraat in Nijmegen)
 • Wim Berkelmans was een verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd op 26 mei 1944 gefusilleerd ergens in de Loonse en Drunense Duinen. (Wim Berkelmansstraat in Tilburg) 
 • Wim Binken was een verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. (Wim Binken Hof in Wormer)
 • Wim Boons is een oorlogsslachtoffer uit Raamsdonk. Hij sneuvelde in 1948 in Indonesië en ligt begraven op het Nederlands ereveld Pandu in Bandung. (Wim Boonsstraat in Raamsdonk)
 • Wim Brugman was een verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. (Wim Brugmanstraat in Oisterwijk)
 • Wim van Est was een Nederlands wielrenner, en de eerste Nederlander die in de Tour de France de gele trui droeg. Bekend is het verhaal dat hij in 1951 tijdens de afdaling van de Col d'Aubisque zeventig meter diep in een ravijn viel. (Wim van Eststraat in zijn woonplaats Sint Willebrord, Wim van Estlaan in Amsterdam, Wim van Eststraat in Haarlem)
 • Wim Gerrese was tijdens de Tweede Wereldoorlog drukker van de illegale krant Het Parool. Hij werd op 5 februari 1943 gefusilleerd op de Leusderhei. (Wim Gerreselaan in 's-Gravenhage)
 • Wim Harzing was een beeldhouwer. (Wim Harzinghof in Driebergen-Rijsenburg)
 • Wim Helder was een kunstschilder. (Wim Helderlaan in Apeldoorn)
 • Wim Hoogendoorn was verzetsstrijder. Hij hielp met de productie en verspreiden van de bladen De Vonk en De Waarheid. Hij werd in 1943 gevangen genomen en overleed na zijn bevrijding op 6 mei 1945. (Wim Hoogendoornstraat in IJsselstein)
 • Wim Kan was een Nederlands cabaretier. Hij wordt gezien als een van de 'Grote Drie van het Nederlandse cabaret', samen met Wim Sonneveld en Toon Hermans. (Wim Kan Dreef in Kudelstaart, Wim Kanlaan in Beverwijk, Wim Kanplein in Almere, Wim Kansingel in Rosmalen, Wim Kanstraat in Arnhem, Wim Kanstraat in Wageningen, Wim Kanstraat in Hengelo, Wim Kanplein en Wim Kanstraat in 's-Gravenhage)
 • Wim van de Kappelle was een verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. (Wim van de Kappelle Hof in Wormer)
 • Wim de Körver was de bijnaam van Wim Hendrix (1896-1965), een Boxmeers ondernemer. (Wim de Körverstraat in Boxmeer)
 • Wim de Kwant was bijna veertig jaar raadslid en wethouder in Ankeveen. (Wim de Kwanthof in Ankeveen)
 • Wim Lagendaal was voetballer bij de Rotterdamse voetbalclub Xerxes. (Wim Lagendaalpad in Rotterdam)
 • Wim Meilink was een poppenspeler. (Wim Meilinkhof in Amstelveen)
 • Wim Meuldijk was een scenarioschrijver en striptekenaar die vooral bekend is geworden door zijn creatie Pipo de Clown. (Wim Meuldijklaan in Almere)
 • Wim Noordhoek was een fotograaf. (Wim Noordhoekkade in Amsterdam)
 • Wim Peters was een atleet. Hij deed drie keer mee aan de Olympische Spelen, en werd in 1934 Europees kampioen. (Wim Petersstraat in Zwolle)
 • Wim Reinders was de schuilnaam van Roelof Knol, een verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog. Hij werd op 17 maart 1945 gefusilleerd. (Wim Reindershof en Wim Reinderslaan in Lemmer)
 • Wim Richt sneuvelde in 1944 bij de bevrijding van Engelen. (Wim Richtstraat in 's-Hertogenbosch)
 • Wim Röther was voorzitter en erelid van de Goirlese Sportvereniging Blauw Wit. (De Wim Rötherlaan in Goirle loopt langs het sportterein van GSBW.)
 • Wim Schuhmacher was een Nederlands kunstschilder. (Wim Schuhmacherhof in Almere, Wim Schuhmacherhof in Rotterdam)
 • Wim Sonneveld was een Nederlands cabaretier en zanger. Hij wordt gezien als een van de 'Grote Drie van het Nederlandse cabaret', samen met Wim Kan en Toon Hermans. (Wim Sonneveldlaan in Beverwijk, Wim Sonneveldlaan in Utrecht, Wim Sonneveldstraat in Almere, Wim Sonneveldstraat in Arnhem, Wim Sonneveldstraat in Wageningen, Wim Sonneveldstraat in Rosmalen, Wim Sonneveldstraat in Waalwijk, Wim Sonneveldstraat in Haarlem, Wim Sonneveldstraat in Hengelo, Wim Sonneveldplein en Wim Sonneveldstraat in 's-Gravenhage. En binnenkort een Wim Sonneveldbrug in Amsterdam.)
 • Wim Speelman was een verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werkte voor het illegale blad Vrij Nederland en was mede-oprichter van de illegale krant Trouw. Hij werd op 19 februari 1945 door de Duitsers gefusilleerd. (Wim Speelmanplein en Wim Speelmanstraat in Montfoort.)
 • Wim van Tuijl was een voetballer en trainer van E.V.V. Eindhoven. (Wim van Tuijllaan in Eindhoven)
 • Wim Verschuren was gemeentesecretaris. (Wim Verschurenstraat in Sint Anthonis)

Sommige van deze Wimmen heetten eigenlijk Willem, en eentje zelfs Roelof. Er zijn ook Wimmen en Willems die wel vernoemd zijn in een straatnaam, maar die een straat hebben gekregen die niet met 'Wim' begint. Wim Speelman die ik hierboven noemde, heette eigenlijk Willem Pieter Speelman. Behalve de vermelde Wim-straten zijn bijvoorbeeld ook de Speelmanstraat in Amsterdam, de Willem Speelmanhof in Soest, de W.P. Speelmanstraat in Zwijndrecht en de Willem Pieter Speelmanlaan in Aerdenhout naar hem genoemd. Maar het leek me ondoenlijk (en ook helemaal niet nodig) om al die Wim-straten erbij te zoeken.

Liefhebbers van de naam Wim zouden het boek 'Lang leve Wim' van Wim Daniëls moeten lezen. Het boek is een eerbetoon aan de naam Wim. Wim Daniëls bespreekt alle facetten van de naam Wim. Ik heb het boek zelf niet - ik heet geen Wim immers - maar ik ben wel benieuwd of er ook iets over Wim-straten in staat.

Reacties

Anoniem zei…
Waarom staat er niks bij Wim Boons?
Dinx zei…
@Anoniem:
Omdat ik niks over Wim Boons heb kunnen vinden. Behalve dan dat er een straat naar hem genoemd is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Over hobo, fagot en piccolo - hobofobie in Zaandam

Deze week kwam in het nieuws dat in de gemeente Zaanstad een paar jaar geleden de straatnaam Hobo is gewijzigd in Piccolo, omdat een toekomstige bewoner het te veel op 'homo' vond lijken. De reden dat dat nu in het nieuws was, is dat de gemeente nu pas bekend heeft gemaakt spijt te hebben van dat besluit. Wat is er nou precies allemaal gebeurd? 

In Zaandam wordt al jaren gewerkt aan het nieuwbouwproject Zaans Hout. De naam van het project verwijst naar de houtindustrie die in de 19e eeuw welig tierde in Zaandam. Langs de Houtveldweg verrezen allerlei nieuwe buurten waarvan de straatnamen allemaal iets met hout te maken hebben. Zo is er een buurt met houtsoorten als straatnaam, zoals Cypressehout, Ebbehout, Grenehout en Teakhout (vreemd genoeg heeft men de tussen-n uit de namen weggelaten). Daaronder ligt een buurt met straatnamen die aan de houtbewerking ontleend zijn: Kapzaag, Blokschaaf, Schrobzaag en Raamzaagpad (vreemd genoeg heeft alleen die laatste een achtervoegsel). En…

Heulen en kneuteren met de koning - over de straatnamen van Prinsjesdag

Op Prinsjesdag rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Hopelijk kijken ze onderweg goed uit het raam naar de straatnaambordjes, want de route leidt ze langs een paar bijzondere straatnamen die allemaal wat vertellen over de geschiedenis van Den Haag.

Nadat de koets het paleis verlaten heeft, rijdt deze eerst een stukje over het Noordeinde. Die straat werd eeuwen geleden al zo genoemd omdat hij aan de noordkant de stad uitliep. Het was toen overigens niet meer dan een modderpad. De bebouwing hield hier op en het was dus echt het noordeind van de stad. In 1533 werd hier een huis gebouwd dat in de loop der eeuwen is verbouwd, verwaarloosd, gerestaureerd en uitgebreid, en uiteindelijk geworden is tot het Paleis Noordeinde zoals wij dat nu kennen. Sinds 1984 is het in gebruik als werkpaleis, eerst voor koningin Beatrix en nu voor Willem-Alexander.

De koets slaat linksaf de Heulstraat in. Langs de oostkant van het Noorde…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…