Doorgaan naar hoofdcontent

Straten voor Wimmen - verzetsstrijders, artiesten en sporters

Zijn er veel Wimmen waar straten naar genoemd zijn? Dat vroeg ik me plots af toen iemand wilde weten of er behalve naar Wim Sonneveld ook straten naar Wim Kan genoemd zijn. En zo kwam ik ineens allemaal straten tegen die naar Wimmen genoemd zijn. Er ging een Wim-wereld voor me open...

Ik vond vijftig Nederlandse straten, lanen en pleinen die naar een Wim zijn genoemd en waarvan de straatnaam ook met 'Wim' begint. Die straten zijn naar 27 verschillende Wimmen genoemd. De recordhouders zijn Wim Sonneveld en Wim Kan, met respectievelijk 11 en 9 straatnamen. De meeste Wim-straten liggen in Noord-Brabant (12), Noord-Holland (11) en Zuid-Holland (7). In Noord-Brabant zijn ook de meeste verschillende Wimmen vernoemd: elf Wimmen kun je daar in de straatnamen terugzien. Den Haag heeft de meeste Wim-straten: van de vijf Wim-straten zijn er twee naar Sonneveld en twee naar Kan vernoemd. In Almere zijn de meeste verschillende Wimmen vernoemd: vier Wimmen, waaronder ook weer Sonneveld en Kan. Van de 27 vernoemde Wimmen waren er tien verzetsstrijder, acht kunstzinnig (cabaretier, beeldhouwer, kunstschilder, fotograaf, poppenspeler of schrijver) en vijf sportief.

Ik noem ze gewoon allemaal maar even, dat is wel zo eerlijk. Als je er nog opmerkingen of aanvullingen bij hebt, kun je dat laten weten in de reacties onder het bericht.

 • Wim Beerman was een politiefotograaf en verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd op 6 juni 1944 gefusilleerd in de duinen bij Bloemendaal. (Wim Beermanstraat in Nijmegen)
 • Wim Berkelmans was een verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd op 26 mei 1944 gefusilleerd ergens in de Loonse en Drunense Duinen. (Wim Berkelmansstraat in Tilburg) 
 • Wim Binken was een verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. (Wim Binken Hof in Wormer)
 • Wim Boons is een oorlogsslachtoffer uit Raamsdonk. Hij sneuvelde in 1948 in Indonesië en ligt begraven op het Nederlands ereveld Pandu in Bandung. (Wim Boonsstraat in Raamsdonk)
 • Wim Brugman was een verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. (Wim Brugmanstraat in Oisterwijk)
 • Wim van Est was een Nederlands wielrenner, en de eerste Nederlander die in de Tour de France de gele trui droeg. Bekend is het verhaal dat hij in 1951 tijdens de afdaling van de Col d'Aubisque zeventig meter diep in een ravijn viel. (Wim van Eststraat in zijn woonplaats Sint Willebrord, Wim van Estlaan in Amsterdam, Wim van Eststraat in Haarlem)
 • Wim Gerrese was tijdens de Tweede Wereldoorlog drukker van de illegale krant Het Parool. Hij werd op 5 februari 1943 gefusilleerd op de Leusderhei. (Wim Gerreselaan in 's-Gravenhage)
 • Wim Harzing was een beeldhouwer. (Wim Harzinghof in Driebergen-Rijsenburg)
 • Wim Helder was een kunstschilder. (Wim Helderlaan in Apeldoorn)
 • Wim Hoogendoorn was verzetsstrijder. Hij hielp met de productie en verspreiden van de bladen De Vonk en De Waarheid. Hij werd in 1943 gevangen genomen en overleed na zijn bevrijding op 6 mei 1945. (Wim Hoogendoornstraat in IJsselstein)
 • Wim Kan was een Nederlands cabaretier. Hij wordt gezien als een van de 'Grote Drie van het Nederlandse cabaret', samen met Wim Sonneveld en Toon Hermans. (Wim Kan Dreef in Kudelstaart, Wim Kanlaan in Beverwijk, Wim Kanplein in Almere, Wim Kansingel in Rosmalen, Wim Kanstraat in Arnhem, Wim Kanstraat in Wageningen, Wim Kanstraat in Hengelo, Wim Kanplein en Wim Kanstraat in 's-Gravenhage)
 • Wim van de Kappelle was een verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. (Wim van de Kappelle Hof in Wormer)
 • Wim de Körver was de bijnaam van Wim Hendrix (1896-1965), een Boxmeers ondernemer. (Wim de Körverstraat in Boxmeer)
 • Wim de Kwant was bijna veertig jaar raadslid en wethouder in Ankeveen. (Wim de Kwanthof in Ankeveen)
 • Wim Lagendaal was voetballer bij de Rotterdamse voetbalclub Xerxes. (Wim Lagendaalpad in Rotterdam)
 • Wim Meilink was een poppenspeler. (Wim Meilinkhof in Amstelveen)
 • Wim Meuldijk was een scenarioschrijver en striptekenaar die vooral bekend is geworden door zijn creatie Pipo de Clown. (Wim Meuldijklaan in Almere)
 • Wim Noordhoek was een fotograaf. (Wim Noordhoekkade in Amsterdam)
 • Wim Peters was een atleet. Hij deed drie keer mee aan de Olympische Spelen, en werd in 1934 Europees kampioen. (Wim Petersstraat in Zwolle)
 • Wim Reinders was de schuilnaam van Roelof Knol, een verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog. Hij werd op 17 maart 1945 gefusilleerd. (Wim Reindershof en Wim Reinderslaan in Lemmer)
 • Wim Richt sneuvelde in 1944 bij de bevrijding van Engelen. (Wim Richtstraat in 's-Hertogenbosch)
 • Wim Röther was voorzitter en erelid van de Goirlese Sportvereniging Blauw Wit. (De Wim Rötherlaan in Goirle loopt langs het sportterein van GSBW.)
 • Wim Schuhmacher was een Nederlands kunstschilder. (Wim Schuhmacherhof in Almere, Wim Schuhmacherhof in Rotterdam)
 • Wim Sonneveld was een Nederlands cabaretier en zanger. Hij wordt gezien als een van de 'Grote Drie van het Nederlandse cabaret', samen met Wim Kan en Toon Hermans. (Wim Sonneveldlaan in Beverwijk, Wim Sonneveldlaan in Utrecht, Wim Sonneveldstraat in Almere, Wim Sonneveldstraat in Arnhem, Wim Sonneveldstraat in Wageningen, Wim Sonneveldstraat in Rosmalen, Wim Sonneveldstraat in Waalwijk, Wim Sonneveldstraat in Haarlem, Wim Sonneveldstraat in Hengelo, Wim Sonneveldplein en Wim Sonneveldstraat in 's-Gravenhage. En binnenkort een Wim Sonneveldbrug in Amsterdam.)
 • Wim Speelman was een verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werkte voor het illegale blad Vrij Nederland en was mede-oprichter van de illegale krant Trouw. Hij werd op 19 februari 1945 door de Duitsers gefusilleerd. (Wim Speelmanplein en Wim Speelmanstraat in Montfoort.)
 • Wim van Tuijl was een voetballer en trainer van E.V.V. Eindhoven. (Wim van Tuijllaan in Eindhoven)
 • Wim Verschuren was gemeentesecretaris. (Wim Verschurenstraat in Sint Anthonis)

Sommige van deze Wimmen heetten eigenlijk Willem, en eentje zelfs Roelof. Er zijn ook Wimmen en Willems die wel vernoemd zijn in een straatnaam, maar die een straat hebben gekregen die niet met 'Wim' begint. Wim Speelman die ik hierboven noemde, heette eigenlijk Willem Pieter Speelman. Behalve de vermelde Wim-straten zijn bijvoorbeeld ook de Speelmanstraat in Amsterdam, de Willem Speelmanhof in Soest, de W.P. Speelmanstraat in Zwijndrecht en de Willem Pieter Speelmanlaan in Aerdenhout naar hem genoemd. Maar het leek me ondoenlijk (en ook helemaal niet nodig) om al die Wim-straten erbij te zoeken.

Liefhebbers van de naam Wim zouden het boek 'Lang leve Wim' van Wim Daniëls moeten lezen. Het boek is een eerbetoon aan de naam Wim. Wim Daniëls bespreekt alle facetten van de naam Wim. Ik heb het boek zelf niet - ik heet geen Wim immers - maar ik ben wel benieuwd of er ook iets over Wim-straten in staat.

Reacties

Anoniem zei…
Waarom staat er niks bij Wim Boons?
Dinx zei…
@Anoniem:
Omdat ik niks over Wim Boons heb kunnen vinden. Behalve dan dat er een straat naar hem genoemd is.

Populaire posts van deze blog

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Van Nummer naar Klokhúsdyk - over Nederlandse plaatsen die maar één straatnaam hebben

In een stad waar regelmatig nieuwe buurten en wijken worden gebouwd, kun je af en toe helemaal los gaan bij het vaststellen van nieuwe straatnamen. Maar stel dat je een plaats hebt met maar één straat, wat voor naam geef je die dan? Noem je die straat gewoon naar de plaats zelf, naar iets uit de omgeving of misschien naar iemand die je leuk vindt? Denk goed na, want je mag dus maar één ding kiezen... Dat soort dingen vraag ik me dus soms af. Het is makkelijk om er antwoorden bij te vinden, want in de BAG staan maar 24 woonplaatsen waarvoor officieel niet meer dan één straatnaam is geregistreerd. Daarvan liggen er vijftien in Friesland, zes in Drenthe en ook eentje in Groningen, Noord-Holland en Utrecht. Ik vond in deze plaatsen zes verschillende soorten straatnamen. Vererving - In 1e Exloërmond, Balloërveld, Eleveld, Geelbroek, Oranje, Húns, Leons, Oudezijl, Noordeinde en Ossenwaard heet de enige straat gewoon precies net zoals de plaats. Daar heten de straten dus ook 1e Exloërmond, B

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

De hoge heren van Hoogerheide - op zoek naar de grootste plaats in Nederland waar niet één straat naar een vrouw genoemd is

De laatste jaren wordt er veel gesproken over de man/vrouw-verdeling in straatnamenland. Van alle straten die naar personen genoemd zijn, is een grote meerderheid naar mannen genoemd en dat is natuurlijk niet eerlijk. Met moties en petities krijgen gemeentes de opdracht om meer straten naar vrouwen te noemen. Dat riep bij mij de vraag op: wat is de grootste plaats in Nederland waar nog steeds niet één straat naar een vrouw genoemd is? Zoektocht Nederland heeft ruim 2.000 plaatsen met in totaal ongeveer 250.000 straatnamen. Het is ondoenlijk om die plaatsen stuk voor stuk langs te gaan om te kijken of er ergens toch in ieder geval één straat naar een vrouw genoemd is. Om te beginnen heb ik alle plaatsen met minder dan 150 straatnamen van de lijst verwijderd - je moet ergens een streep trekken. Zo hield ik nog 398 plaatsen over. Vervolgens heb ik alle plaatsen uit te lijst verwijderd waar een straat naar Wilhelmina, Juliana of Beatrix genoemd is. Dat zijn de meest vernoemde vrouwen in Ne