Doorgaan naar hoofdcontent

Abbert, Beekloop en Cello - over alfabetische straatnamen

Zouden de bewoners van de Vlaminckhorstweg, de Linnaeushof en de Beekloop zich wel realiseren in wat voor bijzondere straatnamen ze wonen? Over die eerste twee schreef ik hier al weleens eerder: de Vlaminckhorstweg is het langste straatnaamisogram en de Linnaeushof bevat alle klinkers precies één keer. En de Beekloop dan? Dat is de langste straatnaam van Nederland waarvan alle opeenvolgende letters netjes in alfabetische volgorde staan!

Ik moet toegeven: het is een ietwat obscuur feitje. Maar het is wel een leuk obscuriteitje. Bij woorden zoals accent, chloor en floppy staan de opeenvolgende letters netjes alfabetisch geordend. Je kent vast wel iemand die Ans, Bert of Joost heet. Is het je weleens opgevallen dat de letters van die namen in alfabetische volgorde staan? Het geldt bijvoorbeeld ook voor plaatsnamen zoals Aalst en Horst. En bij Zwolle staan de letters juist van achter naar voren gesorteerd. Netjes hoor.

Welnu, ik vroeg me dus af of er ook straatnamen zijn waar dat voor geldt. Voor de woorden straat, weg, laan en dreef geldt het in ieder geval niet, dus straatnamen die daarop eindigen vallen sowieso af. En dat geldt ook voor de meeste andere straatnaamachtervoegsels. Maar dan blijven er nog steeds genoeg straatnamen over.

Bij korte straatnamen van twee of drie letters is het wat makkelijker om de letters precies in de goede volgorde te hebben. Straatnamen zoals Eg, Es, Aak, Cox en Mos voldoen dus aan de voorwaarden. Voor de liefhebbers geef ik hier ook alle Nederlandse straatnamen met vier, vijf en zes letters die in alfabetische volgorde staan. Misschien zit jouw straatnaam er wel tussen!

  • Vier letters: Aagt, Alst, Beek, Belt, Bent, Bilt, Boor, Bost, Deel, Dijk, Dilt, Dors, Eegt, Eems, Eest, Elmt, Elst, Fint, Fort, Ghil, Goot, Gooy, Gors, Gouw, Hill, Hint, Houw, Klos, Loop, Loot, Mors, Most, Oort, Oost, Stuw
  • Vijf letters: Aalst, Abeel, Cello, Delst, Ghoor, Horst, Knoop, Moost
  • Zes letters: Abbert, Beloop, Deimos

De lijsten worden zoals je ziet langzaamaan korter. Met zeven letters zijn er nog maar twee straatnamen: de Beekmos (in Houten) en de Eikklop (in Oldemarkt). En dan zijn er ook nog twee met acht letters: de Beekloop (in Oisterwijk) en Abinoort (in Broek op Langedijk). Abinoort en Beekloop zijn dus de langste straatnamen van Nederland waarvan de letters netjes in alfabetische volgorde staan.

Er zijn natuurlijk ook straatnamen waarvan de letters net aflopend gesorteerd staan en dus van achter naar voren in alfabetische volgorde. Daarbij komen we niet verder dan vijf letters met straatnamen zoals Polka, Rogge, Tonga, Troje en Wonge.

 

Reacties

Jesse Kuiper zei…
Ik denk dat er een fout in zit, want bij de straatnamen die hierboven staan met een ú of û staan de letters niet op alfabetische volgorde volgorde.
Dinx zei…
@Jesse: Scherp opgemerkt. En tegelijk ook stom van me dat ik dat zelf niet gezien heb. Ik heb het meteen aangepast. Dank!

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje. Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op: Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties) Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens) Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens) Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens) Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens) Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens) Burgemeester Hoytema van