Doorgaan naar hoofdcontent

Klinkerstraten: straten met klinkers

Onlangs liep ik door de Maasstraat in Rotterdam. Toen ik het straatnaambordje zag, viel me meteen op dat er allemaal a's in die straatnaam zitten. Geen e's, i's, o's, u's of ij's... alleen maar a's. Ik vind dat soort curiositeiten wel leuk en dus heb ik er maar meteen een naam voor bedacht: klinkerstraten. Klinkerstraten zijn straten waar maar één van de klinkers in voorkomt.

Bestaan er klinkerstraten met alle verschillende klinkers? Jazeker. Zo heb je in Rotterdam dus de Maasstraat (allemaal a's), in Gilze de Veerdreef (allemaal e's), in Best de Wilg (dat is de langste straatnaam die ik kon vinden met alleen maar i's), in Delft de Hofzoom (drie o's), in Midwoud de Buurt (met twee u's) en in Hazerswoude de Rijndijk (met twee ij's). De a zit in achtervoegsels zoals -straat, -pad en -laan, dus met die klinker zijn relatief veel klinkerstraten te vinden. De e zit in -weg, -steeg en -dreef, dus daar kom je ook nog wel een eind mee. Met die andere klinkers is het duidelijk wat lastiger.

Hebben alle plaatsen klinkerstraten? Dat weet ik niet. Maar de grootste steden in ieder geval wel. In Amsterdam heb je bijvoorbeeld de Raamdwarsstraat (vijf a's), de Engelsesteeg en de Geldersesteeg (vijf e's), en de Montfoorthof (vier o's). In Den Haag hebben ze een Parkstraat en Javastraat (met vier a's), en de Denneweg (met drie e's). Utrecht doet leuk mee met de Gansstraat en de Kanaalstraat (vijf a's). Er zijn veel a-straten in Rotterdam: behalve de reeds genoemde Maasstraat hebben ze daar ook nog een Jaffadwarsstraat, een Walhallalaan, een Laan van Dada, een Maasdamstraat (allemaal met vijf a's), en zelfs ook nog een H.A. Maaskantstraat met zes a's! Tilburg evenaart die score met de Hart van Brabantlaan - ook zes a's. De enige echte a-straat ligt in Groningen: de Astraat. Daar heb je ook nog de Almastraat, de Waagstraat en de Gratamastraat. Net buiten Groningen ligt nog de Engelberterweg, met vijf e's.

Ik zet de langste klinkerstraten die ik tot nu toe gevonden heb nog even op een rijtje:
  • 6 a's: H.A. Maaskantstraat (Rotterdam) en Hart van Brabantlaan (Tilburg)
  • 5 e's: Geldersesteeg (Amsterdam) en Engelberterweg (Groningen)
  • 3 o's: Hofzoom (Delft)
  • 2 u's: Buurt (Midwoud)
  • 2 ij's: Rijndijk (Hazerswoude)
  • 1 i: Wilg (Best)
Nou is de vraag natuurlijk: kennen jullie nog langere klinkerstraten waarmee je een van deze records kunt breken? Of klinkerstraten die om een andere reden bijzonder zijn? Zet ze hieronder bij de reacties, of mail ze naar straatnamen@gmail.com.

Met dank aan @SpelenMetTaalOT voor zijn bijdragen.


Aanvulling oktober 2011:

Met alle bijdragen wordt dit de nieuwe recordlijst:
  • 8 e's: Eekwerdermeedenweg in Wirdum (speciale vermelding voor de Rentmeesterstedeweg in Eerbeek, met 7e's in de straatnaam en 4 in de plaatsnaam)
  • 6 a's: H.A. Maaskantstraat in Rotterdam; Laan van Spartaan in Amsterdam; Hart van Brabantlaan in Tilburg; Madagaskarstraat in Almere; Atalantastraat in Heerenveen, Eindhoven en Oss; Canadaparklaan in Doetinchem; Paalhaarstraat in Eibergen; Catamaranstraat in Tilburg; Alcantarastraat in Amsterdam (en vele andere...)
  • 4 o's: Oostzoom in Krimpen aan de Lek; Oostloo in 't Harde; Hoofdpoort in Kaatsheuvel (en de 'Koopgoot' in Rotterdam)
  • 4 i's: Mississippi in Amstelveen
  • 4 u's: Tuurluur in Waarder
  • 2 ij's: Rijndijk in Hazerswoude
En klinkerstraten met juist álle klinkers (inclusief de ij) zijn er ook een heleboel, zoals de Cornelis Dijksterhuisstraat in Osdorp en de Martinus Nijhoffweg in Den Haag. Als je de ij geen klinker vindt, kun je naar het Linnaeushof in Amsterdam of de Nieuwpoortstraat en Bartholomeus Diazlaan in Eindhoven.

Reacties

Anoniem zei…
De enige echte a-straat is inderdaad de Astraat. Zo ligt de enige echte ij-dijk in Spaarndam: de IJdijk.
Anoniem zei…
In Noordwijk heb je de Zeereep, die vind ik ook mooi. En voor nog een voorbeeld met de i, zie je eigen stukje over Monopoly hieronder: Brink!
Luuk zei…
De Oostzoom, in Krimpen aan de Lek ,en Oostloo in 't Harde: 4 o's. En de Koopgoot in Rotterdam natuurlijk ... ;-)
Hazkan zei…
De volgende vraag: zijn er ook straten met alle klinkers erin? Die moeten er toch ook zijn?

Almelo lijkt ook een Aastraat te hebben. In Amsterdam heb je natuurlijk ook een Waalstraat, Maasstraat, Schaafstraat, Raamstraat (etc.) vier a's is dus inderdaad geen uitdaging :). Dan maar de Laan van Spartaan in dezelfde stad bij de zes a's gooien?

Voor 5 e's kwam ik nog de heerensteeg in Medemblik tegen.
Ruud zei…
Om Hazkans vraag te beantwoorden: in Amsterdam ligt de Linnaeushof, waarin elk van de vijf gangbare klinkers eenmaal voorkomt.

Een aardige e-naam is natuurlijk de Eeweg, die in elk geval in drie plaatsen bestaat: Schore, Tholen en Oudenhoorn. Ik had er een in Friesland verwacht, maar die lijkt er niet te zijn.

Andere straatnamen met vele malen dezelfde klinker:

6 A's: Madagaskarstraat in Almere; Atalantastraat in Heerenveen, Tongelre en Oss; Canadaparklaan in Doetinchem; Paalhaarstraat in Eibergen; Catamaranstraat in Tilburg; Alcantarastraat in Amsterdam; en nog een flink aantal andere.

8 E's: Eekwerdermeedenweg in Wirdum. Een mooie met 7 E's is de Rentmeesterstedeweg in Eerbeek, vanwege de 3 E's in de plaatsnaam.

4 I's: Mississippi in Amstelveen

4 O's: Hoofdpoort in Kaatsheuvel

4 U's: Tuurluur in Waarder

Met dank aan Google Maps en de database op http://access.xps350.com.
Jan van Thiel zei…
De Atalantastraat in Tongelre ligt gewoon in Eindhoven. Tongelre is een deel van Eindhoven.

Verder ben ik in Helmond nog de Rijstdijk tegengekomen.
Jan van Thiel zei…
Nog twee voorbeelden van straatnamen met vijf klinkers: Nieuwpoortstraat en Bartholomeus Diazlaan, beide in Eindhoven.
René zei…
Dank voor al jullie leuke reacties en vooral ook jullie vondsten. :-)

@Luuk: De Oostzoom kruist met de Lekdreef. Het is voor een liefhebber van klinkerstraten natuurlijk een droom om op zo'n kruispunt te wonen!

@Hazkan: een straat met juist álle klinkers... die verdient ook wel de naam 'klinkerstraat' inderdaad. Ruud en Jan hebben meteen al mooie voorbeelden gevonden als antwoord op je vraag.

@Ruud: je breekt bijna alle records! Is dat dankzij handspeurwerk of heb je de computer het werk laten doen?
René zei…
Met alle bijdragen wordt dit de nieuwe recordlijst:

8 e's: Eekwerdermeedenweg in Wirdum (speciale vermelding voor de Rentmeesterstedeweg in Eerbeek, met 7e's in de straatnaam en 4 in de plaatsnaam)
6 a's: H.A. Maaskantstraat in Rotterdam; Laan van Spartaan in Amsterdam; Hart van Brabantlaan in Tilburg; Madagaskarstraat in Almere; Atalantastraat in Heerenveen, Eindhoven en Oss; Canadaparklaan in Doetinchem; Paalhaarstraat in Eibergen; Catamaranstraat in Tilburg; Alcantarastraat in Amsterdam (en vele andere...)
4 o's: Oostzoom in Krimpen aan de Lek; Oostloo in 't Harde; Hoofdpoort in Kaatsheuvel (en de 'Koopgoot' in Rotterdam)
4 i's: Mississippi in Amstelveen
4 u's: Tuurluur in Waarder
2 ij's: Rijndijk in Hazerswoude

En klinkerstraten met juist álle klinkers (behalve de ij): Linnaeushof in Amsterdam; Nieuwpoortstraat en Bartholomeus Diazlaan in Eindhoven. Zou er ook een zijn waar ook nog een ij in zit?
Hazkan zei…
Met de "Lijst van Amsterdamse straatnamen" (waarbij ik zocht op 'dijk') kwam ik op de
Cornelis Dijksterhuisstraat
in Osdorp. Het straatje is klein en kort, maar bevat wel alle mij bekende klinkers en een "ij".
René zei…
@Hazkan: Mooi dat je naar een dijk zoekt en dan in de Cornelis Dijksterhuisstraat terechtkomt. ;-)
Hazkan zei…
Ja, daar moest ik ook wel om lachen :p
Ruud zei…
@René: De Linnaeushof ken ik omdat mijn grootouders daar wonen. Voor de rest was het computerspeurwerk. Via Google vond ik een database met postcodes en straatnamen (http://access.xps350.com). Door die database als platte tekst te openen op mijn Linux-computer, kon ik vrij eenvoudig zoeken op straatnamen met meerdere malen dezelfde klinker.
Hazkan zei…
Ruud, je bent geweldig! Ik heb de lijst gedownload en ik ga er een aantal scriptjes tegenaan gooien. Ik kom binnenkort wel met willekeurige statistiekjes.

(even een warmhoudertje: gemiddeld komt een straatnaam 1.8 keer voor in Nederland)
HF zei…
Tegen die Mississippi in Amstelveen kan ik lang niet op, maar ik wil toch even melding maken van de Wipstrikkerallee in Zwolle. Die wordt namelijk door autochtonen gewoon de Wipstrik genoemd. Twee maal i. Los daarvan vind ik het ook een prachtige straatnaam.
Hazkan zei…
Alle klinkers en de ij is dis blijkbaar niet echt bijzonder, ik vind er 76! Mooi dat we in Nederland een Martinus Nijhoff hebben die zonder achtervoegsel straat/singel al aan het criterium voldoet.

Hier de uitkomsten van het script dat ik heb losgelaten op de dataset. Ik heb (uit luiheid) geen koppeling gemaakt tussen straatnaam en gemeente en het gaat hier om unieke straatnamen. Misschien maak ik binnenkort eens een koppeling om te zien welke gemeente nu de meeste (top)klinkerstraten heeft en zo...

a , maximum lengte: 7 aantal: 4
"Abraham Maatstraat"
"Abraham Patrasstraat"
"Arjaan Katsmanstraat"
"Graaf Balthasarlaan"
e , maximum lengte: 8 aantal: 5
"Eekwerdermeedenweg"
"Eerste Elsgeesterweg"
"Peter Ceelen Keetweg"
"Scherpenseeler Veeweg"
"Tweede Elsgeesterweg"
i , maximum lengte: 4 aantal: 1
"Mississippi"
o , maximum lengte: 5 aantal: 4
"Groot Horloo"
"Krom Boomssloot"
"Oost Voorgors"
"Schoolhof Oost"
u , maximum lengte: 3 aantal: 5
"Burchtmuur"
"Cumulus"
"Lucullus"
"Stuurhut"
"Tusculum"
IJ , maximum lengte: 2 aantal: 12
"Dijkswijk"
"IJdijk"
"IJsdijk"
"Kijldijk"
"Lijzij"
"Rijndijk"
"Rijnwijk"
"Rijsdijk"
"Strijdbijl"
"Wijkdijk"
"Zijdijk"
"Zijldijk"
Hazkan zei…
(vervolg)
allemaal, aantal: 79
"Anthonij Michielsz van Voorthuijsenstraat"
"Anthonius de Bruijnhof"
"Antoni Verburghwijk"
"Antonius Struijckenstraat"
"Bruijnings Ingenhoeslaan"
"Buitenhaven Oostzijde"
"Burgemeester van Roijensingel"
"Caro van Eijcktuin"
"Catharina Boudewijnshof"
"Claes Simon Tuijnsaetstraat"
"Constantijn Huijgensplein"
"Cornelis Buijsstraat"
"Cornelis Dijksterhuisstraat"
"Cornelis Sluijterstraat"
"Dominee Hulstijnstraat"
"Dominee Ruijsstraat"
"Doude van Troostwijkplein"
"Dr Bouwdijk Bastiaansestraat"
"Gijsbertus Voetiusstraat"
"Graaf Maurits Lodewijkstraat"
"Guyotte van IJsselsteinlaan"
"Hobius de Krijgerlaan"
"Huibrecht Hordijklaan"
"Huibregt Meijboomstraat"
"Inundatiedijk Noord"
"Ir. van der Sluijsplantsoen"
"Jacobus Meijlinkstraat"
"Johannes Dijkhuislaan"
"Joris Arien Ruijterstraat"
"Josephus Alberdingk Thijmlaan"
"Katharina Boudewijnskade"
"Korte Slijkhuisstraat"
"Luitenant Looijmansstraat"
"Marijkemuoiwei"
"Marius Meijboomstraat"
"Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat"
"Martinus Nijhoffhove"
"Martinus Nijhoffplantsoen"
"Martinus Nijhoffsingel"
"Martinus Nijhoffweg"
"Matthijs Zonderhuisweg"
"Monseigneur Lijnenstraat"
"Monseigneur Noijenstraat"
"Monseigneur Schrijnenstraat"
"Monseigneur Zwijsenlaan"
"Monseigneur Zwijsenstraat"
"Monseigneur van Rooijstraat"
"Nieuw Hongerlandsedijk"
"Nieuw Rockanjesedijk"
"Nieuw-Loosdrechtsedijk AB"
"Nieuwe Hollanderdijk"
"Nieuwezijds Voorburgwal"
"Oostelijke Spuikanaalweg"
"Oranjekanaal Zuidzijde"
"Oud Ferdinandusdijk"
"Oude Azinkdijk"
"Oude Kijk in 't Jatstraat"
"Oude Nieuwlandsedijk"
"Oudedijkse Schiekade"
"Quirijn van Amelsfoortstraat"
"R. Snellius van Rooijenstraat"
"Rozemarijntuin"
"Schellingwouderdijk AB"
"Schout van Hanswijkplein"
"Sluiskade Noordzijde"
"Teunis Oosterwijkstraat"
"Thijs Glorieusstraat"
"Vikarijbuorren"
"Vuilcopsekanaaldijk"
"Wethouder Hooimeijerlaan"
"Wethouder Nijhuisstraat"
"Willem van Konijnenburglaan"
"Willem van Konijnenburgstraat"
"Willemijn Posthumuspad"
"Willemijn Posthumusstraat"
"Zuidelijk Halfrond"
"Zuidelijke Spoorstraat"
"Zuidhollandsedijk"
"de Roy van Zuidewijnlaan"
Hazkan zei…
Trowuesn: de "Tuurluur" staat dus niet in de lijst van straatnamen, maar is wel op google te vinden. Wellicht is het een straat waar niemand woont?
(nu stop ik even met spammen)
Jesse Kuiper zei…
"Nieuw-Loosdrechtsedijk AB" en "Schellingwouderdijk AB", zijn dat echt straatnamen?
Anoniem zei…
Nieuw-Loosdrechtsedijk AB bestaat als straatnaam niet. Met AB worden de woonschepen ('aan boord') bedoeld.
Anoniem zei…
@Hazkan

In Martinus Nijhoff mis ik de E.

Joost zei…
Ambachtsstraat (Stadskanaal)
Rheezerveenseweg (Heemserveen)
Bornholm (Hoofddorp)
Thull (Nuth)
Rik Mars zei…
"Lekkebekje" in Vorden is met vier e's verre van recordhouder, maar is wel een klinkerstraat zonder verharding.
De "Asfaltstraat" in Lelystad is echter een echte klinkerstraat, ook letterlijk.
Onno zei…
Fantastisch hoe alle niet-anonieme reageerders tot nu toe ook een klinkervoornaam hebben (Luuk, Ruud, Jan, Hazkan...)
Dinx zei…
Haha, scherp opgemerkt Onno! Ik begrijp wel dat je je daarbij thuisvoelt. ;-)

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Wat zijn de regels voor nieuwe straatnamen?

Dorstige Smid , Mickey Mousestraat , Kerstomaatplantsoen . Tussen alle vragen die mensen me stellen over straatnamen, komen twee vragen iedere keer weer terug: wie bedenkt toch al die nieuwe straatnamen en wat voor regels gelden daarbij? Het vaststellen van straatnamen is een taak van de gemeente - het gebeurt in het algemeen door het College van B&W. Veel gemeentes hebben een speciale straatnaamcommissie, die advies uitbrengt aan het College. In de commissie zitten deskundigen met verschillende achtergronden, zoals een stadshistoricus en een stedenbouwkundige. De manier waarop in een gemeente de straatnamen worden vastgesteld, is vastgelegd in een 'Verordening Straatnaamgeving en huisnummering'. In die verordening kan een gemeente ook richtlijnen voor de straatnamen opnemen, maar dat is niet verplicht. Het kan ook zijn dat de straatnaamcommissie ongeschreven regels hanteert. Er is dus niet één vaste lijst met regels waar alle straatnamen in Nederland aan moeten vol