Doorgaan naar hoofdcontent

De hoge heren van Hoogerheide - op zoek naar de grootste plaats in Nederland waar niet één straat naar een vrouw genoemd is

De laatste jaren wordt er veel gesproken over de man/vrouw-verdeling in straatnamenland. Van alle straten die naar personen genoemd zijn, is een grote meerderheid naar mannen genoemd en dat is natuurlijk niet eerlijk. Met moties en petities krijgen gemeentes de opdracht om meer straten naar vrouwen te noemen. Dat riep bij mij de vraag op: wat is de grootste plaats in Nederland waar nog steeds niet één straat naar een vrouw genoemd is?

Zoektocht
Nederland heeft ruim 2.000 plaatsen met in totaal ongeveer 250.000 straatnamen. Het is ondoenlijk om die plaatsen stuk voor stuk langs te gaan om te kijken of er ergens toch in ieder geval één straat naar een vrouw genoemd is. Om te beginnen heb ik alle plaatsen met minder dan 150 straatnamen van de lijst verwijderd - je moet ergens een streep trekken. Zo hield ik nog 398 plaatsen over. Vervolgens heb ik alle plaatsen uit te lijst verwijderd waar een straat naar Wilhelmina, Juliana of Beatrix genoemd is. Dat zijn de meest vernoemde vrouwen in Nederland en als een van hen vernoemd is, is er dus minimaal één straat naar een vrouw genoemd. Toen had ik nog 44 plaatsen over. Om je een idee te geven: van de vijftig grootste plaatsen van Nederland zijn er maar twee waar geen straat naar Wilhelmina, Juliana of Beatrix genoemd is, namelijk Lelystad en Heerhugowaard.

Van die lijst met 44 plaatsen ben ik in de verloren uurtjes eens (digitaal) door de straten gaan struinen. Dat deed ik van groot naar klein. Wanneer ik ook maar een straat vond die naar een vrouw genoemd was, kon de plaats van de lijst. In Lelystad vond ik bijvoorbeeld een Minervaweg en in Heerhugowaard hebben ze een Antonia Korvezeetuin. Voor de duidelijkheid: er zijn in deze plaatsen wel meer straten naar vrouwen genoemd, maar daar gaat het me nu even niet om.

Ik ging het rijtje verder langs. In Dronten is Sint Anna vernoemd, in Zeewolde hebben ze straten voor Amalia, Alexia en Ariane, in Drachten ligt een Mevrouw De Rooweg en in Hoogvliet is verzetsstrijdster Anna Griese vernoemd. In Laren hebben ze een Marte Rölingpaadje, in Nieuw-Vennep is Eugénie Prévinaire vernoemd en in Dokkum ligt de Catharina Geertruida Schraderstraat. In Heiloo zag ik Bosboom Toussaint, in Assendelft Aletta Jacobs en in Voerendaal Marie Koenen. Zo kon ik ook Oostvoorne (met de Elisabethhof), Losser (met de Cato Elderinkstraat), Lemmer (Emmakade) en Leek (Anna van Ewsumstraat) afstrepen. Vervolgens verdwenen ook Hilvarenbeek, Budel en Velserbroek van mijn lijst. En toen kwam ik in Hoogerheide.

Vindplaats
Hoogerheide is een dorp in het zuidwesten van Noord-Brabant. Het heeft 9.500 inwoners en - ook niet onbelangrijk - 190 straatnamen. Daarvan zijn er een stuk of zestig naar personen genoemd. Er zijn bijvoorbeeld straten genoemd naar een pastoor, een paus, monseigneurs en dokters - allemaal mannen. Men heeft er enkele voormalige burgemeesters vernoemd, zoals Van de Moer, Couwenbergh en Rubert - allemaal mannen. Er is een buurt waar een aantal wetenschappers vernoemd zijn zoals Lorentz, Buijs Ballot en Huijgens - allemaal mannen. Vanwege de nabijgelegen vliegbasis is er ook een buurt waar de straten zijn genoemd naar luchtvaartpioniers, zoals Fokker, Plesman en Lindbergh - allemaal mannen. Er zijn enkele leden van het koningshuis vernoemd, namelijk prins Claus, prins Bernhard en prins Hendrik - allemaal mannen! Je zou bijna denken dat ze het erom doen.

Ik vond twee straatnamen in Hoogerheide die me aan het twijfelen brachten: het Philomenahof en het Jannekespadje. Naar wie zouden die vernoemd zijn? Het Philomenahof ligt achter het stadhuis van de gemeente Woensdrecht op de plek waar tot 2002 de gebouwen van het Philomenaklooster stonden. De straat komt uit op de Kloosterstraat. Je zou kunnen stellen dat het Philomenahof naar de heilige Philomena genoemd is, maar het lijkt mij duidelijk dat deze straatnaam niet naar deze vrouw maar naar het voormalige klooster verwijst. Een eindje verderop begint tussen twee huizen aan de Ossendrechtseweg het Jannekespadje, een bijzonder smal wandelpad dat de polder in loopt. Je zou kunnen denken dat dat paadje naar ene Janneke genoemd is, maar van de lokale Heemkundekring leerde ik dat in een van die twee huizen ooit bakker Jan Adriaansen zat. Die bakker was niet zo groot en werd daarom Janneke genoemd, en het paadje langs zijn bakkerij werd zo Jannekes Padje. Zelfs het Jannekespadje is niet naar een vrouw genoemd.

Ik heb in Hoogerheide dus geen straten kunnen vinden die naar een vrouw genoemd zijn. Geen prinses tussen de prinsen, geen Madame Curie tussen de wetenschappers, geen Amelia Earhart tussen de luchtvaartpioniers. En daarmee is Hoogerheide volgens mij de grootste plaats in Nederland waar niet één straat naar een vrouw genoemd is.

Reacties

Typer of Terms zei…
Zo raar is het niet dat meer straten naar mannen zijn vernoemd. Meeste gedenkwaardige figuren zijn mannen, dus als ze hebben vernoemd zonder bias dan zouden meer straten naar mannen vernoemd zijn. Ik durf te wedden dat er ook wel andere "oneerlijke" patronen zijn. Bijvoorbeeld, hoe veel straten zijn er vernoemd naar roodharige personen? Zijn het er evenveel als naar blonde personen zijn vernoemd? En zo kunnen we nog wel bezig blijven.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Waar ligt het geografisch middelpunt van Nederland?

Mijn zoon vroeg me waar precies het middelpunt van Nederland, want daar wil hij dan graag een keer met me naartoe. Nederland heeft aardig wat geografische middelpunten. Het is maar net hoe je definieert wat het middelpunt van een land is. Ik zet in dit verhaal een paar van die middelpunten op een rijtje - voor mijn zoon, maar natuurlijk ook voor jullie. (Voor dit verhaal kijk ik alleen naar het Europese deel van Nederland, zonder de Caribische eilanden; met die eilanden erbij ligt alles weer anders.) Uiterste punten Voordat ik een aantal middelpunten langsloop, noem ik hier eerst de geografische extremen van Nederland. Rottumerplaat - Het noordelijkst gelegen punt van Nederland ligt op Rottumerplaat. Locatie: 53.556485, 6.492520 Bad Nieuweschans - Het oostelijkste punt van Nederland ligt bij Bad Nieuweschans (Groningen). Om precies te zijn bij grenspaal 196, bij de grensovergang naar Duitsland. Locatie: 53.180299, 7.227509 Klein-Kuttingen - Het zuidelijkste punt van Nederland ligt