Doorgaan naar hoofdcontent

Neil Armstrongstraat, Valentina Tereshkovastraat en Wubbo Ockelskade - over straatnamen voor ruimtevaartpioniers

Vorige week overleed de Amerikaanse astronaut Michael Collins. Hij was in 1969 tijdens de elfde Apollo-missie bestuurder van de commandomodule die rond bleef vliegen terwijl zijn collega's Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eerste op de maan rondliepen. Een grote stap voor de mensheid. Vanwege zijn pioniersrol in de bemande ruimtevaart zijn er in Nederland acht straten naar hem genoemd. Maar er zijn meer ruimtevaarders waar straten naar genoemd zijn. Een rondje langs die straten is tegelijk een rondje langs mijlpalen uit de begintijd van de ruimtevaart.

Collins is vernoemd in Berghem, Hilvarenbeek, Holtum, IJsselstein, Landgraaf, Loon op Zand, Melick en Urmond. In al die plaatsen zijn nabijgelegen straten genoemd naar Armstrong en Aldrin. In Berghem kom je vanuit de M. Collinsstraat via de N. Armstrongstraat en de E. Aldrinstraat heel toepasselijk uit bij de Maanstraat. In Landgraaf en Melick kregen de drie astronauten een zijstraat van de Apollolaan. Een onlosmakelijk trio, zou je denken. Maar daar dachten ze in Swalmen anders over, want daar hebben ze wel een Aldrinstraat en een Armstrongstraat maar er is geen straat naar Collins genoemd. In Reeuwijk is zelfs alleen Armstrong vernoemd. Tja, uiteindelijk was hij natuurlijk wel de eerste mens die een voet op de maan zette.

In Berghem, Hilvarenbeek, IJsselstein, Landgraaf, Loon op Zand en Urmond waren Aldrin, Armstrong en Collins niet de enige ruimtevaarders die een straatnaam kregen, want ook kosmonaut Joeri Gagarin is daar vernoemd. Hij was in 1961 de allereerste mens in de ruimte. Vermoedelijk vond men het in deze plaatsen wel goed om voor de balans niet alleen Amerikaanse ruimtevaartpioniers te vernoemen maar ook een Russische. Niet ver van de Gagarinstraat in Landgraaf ligt trouwens ook nog het Laikapad; de Russische hond Laika was in 1957 het eerste wezen dat levend een baan rond de aarde vloog.

Ook in Krommenie is een straat naar Gagarin genoemd. Hij wordt daar alleen niet vergezeld door het illustere Amerikaanse trio van hierboven, maar door de kosmonauten Titov, Leonov en Komarov en de astronauten Shepard, Glenn en White. Komarov kwam in 1960 in de eerste groep kosmonauten en vloog met de eerste Sojoez, Titov was in 1961 de tweede ruimtevaarder die rond de aarde vloog en hij is nog steeds de jongste die ooit in de ruimte was, en Leonov maakte in 1965 de allereerste ruimtewandeling. Shepard en Glenn waren respectievelijk de eerste en de derde Amerikaan in de ruimte (ik vertel zo wie de tweede was). In Krommenie is ook Valentina Teresjkova vernoemd; zij was in 1963 de eerste vrouw in de ruimte. Het is niet de enige Nederlandse straatnaam voor Teresjkova, want ze is ook in Hilvarenbeek vernoemd. De doodlopende straatjes van Armstrong, Aldrin, Collins en Gagarin komen daar allemaal uit op de lange Valentina Tereshkovastraat. In Hilvarenbeek hebben ze sowieso de langste lijst. Daar zijn niet alleen Armstrong, Aldrin, Collins, Shepard, Glenn, Gagarin en Teresjkova vernoemd, maar ook nog Virgil Grissom. Hij was in 1961 - na Shepard maar voor Glenn - de tweede Amerikaan in de ruimte.

En de Nederlandse astronauten dan?
Lodewijk van den Berg was in 1985 de eerste in Nederland geboren persoon die naar de ruimte ging (hoewel hij op dat moment inmiddels tot Amerikaan genaturaliseerd was) en André Kuipers is de Nederlander die het langst in de ruimte verbleef, maar toch is Wubbo Ockels vooralsnog de enige waar in Nederland straten naar genoemd zijn. In 1985 was hij een week in de ruimte aan boord van het ruimteveer Challenger en daarmee was hij de eerste Nederlander in de ruimte. Op een bedrijventerrein in Kolham werd daarna de W.J. Ockelslaan naar hem genoemd. En in 2019 besloot de gemeente Den Haag dat in een nieuwbouwproject in de Binckhorst een Wubbo Ockelskade zal komen. Tegelijk werd besloten om daar ook een straat te noemen naar Sally Ride; zij was in 1983 de eerste Amerikaanse vrouw die naar de ruimte ging, twintig jaar na Teresjkova.

Daarmee kom ik op de volgende lijst met ruimtevaarders waar in Nederland straten naar zijn genoemd: Armstrong (10 straten), Aldrin (9), Collins (8), Gagarin (7), Glenn, Shepard, Teresjkova en Ockels (allemaal 2), White, Grissom, Ride, Titov, Leonov en Komarov (allemaal 1). Het zijn allemaal pioniers. Wie zou de volgende zijn die op deze lijst komt? Misschien de eerste mens die een voet op Mars zet?


Reacties

Het Laikapad ziet eruit als een heel geschikte hondenuitlaatplek!
Anoniem zei…
Jammer dat de Apollo-maanmissies allemaal nep waren. Alle telemetrische informatie hebben ze "verloren" dus al het bewijs van de maanlanding is een filmpje met extreem slechte kwaliteit. Maar dat filmpje bevat een paar fouten e.g. geen krater onder de module, de voeten van de module hadden niet eens opgewaaid stof erop (laatste 2 punten zijn belangrijk omdat die maanmodule's propulsie zogenaamd zo veel kracht zou hebben dat ze bang waren dat hij een gat zou maken waar de module dan in zou vallen), de vlag beweegt in de wind, er staan propmarkeringen op stenen, ze gebruikten per ongeluk dezelfde achtergrond voor 2 gebieden die zogenaamd kilometers van elkaar af lagen, de voetafdrukken kloppen niet met het pak in het museum, schaduwen lopen niet altijd parallel, etc. Er is nog veel meer bewijs. Vele tientallen van contradicties. Ook buiten hun video om, zoals interviews waar de astronauten niet van de Van Allen-gordels afwisten of waar ze elkaar tegenspraken over of ze sterren konden zien. Er is te veel bewijs om allemaal op te noemen.

Ik snap waroom ze de video-fouten in de video moesten laten, meeste mensen die meewerkten aan de maanlanding werden immers ook opgelight en dus waren er geen herkansingen mogelijk omdat ze dan bij die mensen door de mand zouden vallen. Voor een eerste take deden ze het best goed, maar naar de maan zijn ze nooit geweest.

Overbodig om te zeggen, maar ik heb geen respect voor dit stelletje oplichters.
Hallo Anoniem,
Mooi om te lezen dat je niet zomaar iets aanneemt maar dingen in twijfel trekt, dat is de eerste eigenschap die fact-checkers en wetenschappers moeten hebben.
Maar een andere eigenschap die belangrijk is, is niet alleen zoeken naar zaken die twijfels oproepen, maar ook zoeken naar de zaken die de beweringen wel ondersteunen.

En dan zal je een overvloed aan bewijs tegenkomen, zo zijn de vlag en zelfs de wandelsporen nog steeds zichtbaar (geen wind op de Maan in tegenstelling tot op Mars). Ook zijn er niet alleen filmbeelden maar ook 8000 foto's waarvan je de mooiste hier kan vinden:
link naar Flickr
Ook heeft Apollo 11 een reflectieschild geplaatst zodat met laser de afstand tot de maan vandaag de dag nog steeds gemeten kan worden.

Na terugkomt op aarde zijn rotsen en maanzand zelfs gedeeld met andere landen (waaronder Rusland!), in totaal is met alle Apollo missies > 1000 kilogram materiaal meegenomen.
Wereldwijd is in de wetenschappelijke wereld geen twijfel door alle bewijzen.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Op hoerenjacht met drie groene eikels en een vette knol - de bijzondere straatnamen van Enkhuizen

In lijstjes met bijzondere of vreemde straatnamen kom je vaak dezelfde namen tegen. De Dubbeleworststeeg in Amsterdam bijvoorbeeld, of de Eendekotsweg in Gapinge. Opvallend is dat er in die lijstjes altijd wel één of meer straatnamen uit Enkhuizen staan, zoals de Hoerejacht of Tussen Hel en Vagevuur . Hoe komt Enkhuizen aan die bijzondere straatnamen? Enkhuizen is een eeuwenoud stadje. Zeshonderd jaar geleden was het een haven- en vissersdorp aan de Zuiderzee. In 1356 kreeg het stadsrechten. Aan het eind van de middeleeuwen werden er havens gegraven en men legde vestingwerken aan. Dat leidde tot een bloeitijd in de zeventiende eeuw: Enkhuizen had toen een eigen kamer van de VOC en het had de grootste haringvloot van de Nederlanden. In die tijd ontstonden straatnamen nog in de volksmond; straten werden genoemd naar een opvallend kenmerk zoals een groot gebouw, de handel die er werd gedreven of een afbeelding op een uithangbord. De Breedstraat was gewoon een opvallend 'breede&#