Doorgaan naar hoofdcontent

De Prinses Alexialaan en de Piet Heinstraat - over straten die naar kinderen worden genoemd

Worden er eigenlijk wel eens straten naar kinderen genoemd? Die vraag werd me vanochtend gesteld. Ik kon wel meteen een paar straten noemen, maar niet heel veel. 

Het is op zich niet vreemd dat er niet veel straten naar kinderen worden genoemd. Er worden straten genoemd naar mensen die op een of andere manier hebben uitgeblonken of een bijzondere prestatie hebben geleverd, en kinderen hebben daar simpelweg nog niet zo veel kans voor gehad. En er is ook een regel dat iemand tien jaar dood moet zijn voordat er een straat naar genoemd kan worden - dat draagt vast ook niet bij aan het aantal vernoemde kinderen. Maar welke kinderen zijn dan wel vernoemd?
  • Er was een tijd dat de genoemde regels nog niet bestonden. In de negentiende eeuw kwam het veel voor dat de aannemers die een straat met huizen bouwden zelf maar gewoon een naam voor die straat bedachten. Zo werden er veel straten naar de kinderen van die aannemers genoemd. In Delft noemden Hermannus Beijer en Jacobus Vos een straat naar Elisabeth (de dochter van Beijer) en Theodorus (de zoon van Vos): de Eliza Dorusstraat. De Anna Beijerstraat is genoemd naar een andere dochter van Beijer. De Piet Heinstraat in Utrecht is genoemd naar Piet en Hein, de zoons van de aannemer die de straat ooit bouwde. Op die manier zijn door het hele land straten naar kinderen genoemd.
  • Een uitzondering op de tien-jaar-dood-regel geldt voor leden van het koningshuis: zij mogen al bij leven vernoemd worden. Toen de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane werden geboren, waren er al binnen een paar dagen na hun geboorte straten naar hen genoemd. Dat gebeurde ook al bij de geboorte van de kinderen van prinses Beatrix, en Beatrix zelf werd - net als haar zussen - ook al als kind vernoemd.
  • Er zijn wel voorbeelden van mensen die in hun korte zo veel indruk hebben gemaakt dat er straten naar genoemd zijn. Er zijn in Nederland bijvoorbeeld bijna vijftig straten genoemd naar Anne Frank.
  • Er zijn ook straten genoemd naar kinderen uit sagen, sprookjes en andere verhalen. Naar de Twee Koningskinderen bijvoorbeeld (Amsterdam heeft een Twee Koningskinderenstraat), of naar de Vier Heemskinderen. Die laatste zijn zowel als 'Vier Heemskinderen' vernoemd als onder hun eigen naam. In Eindhoven hebben ze in de sprookjesbuurt een straat naar Roodkapje genoemd. En er zijn ook straten genoemd naar de kinderen uit de verhalen van Annie M.G. Schmidt, zoals Jip en Janneke, Abeltje en Dikkertje Dap.
  • Een bijzonder geval zijn de kinderen van Versteeg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het codebericht op Radio Oranje "De kinderen van Versteeg moeten onder de wol" het teken voor het spoorwegpersoneel om te stoppen met werken en daarmee begon de spoorwegstaking van 1944. In Zoetermeer is het Kinderen van Versteegplein naar deze kinderen genoemd, maar ze hebben dus nooit echt bestaan.

Meer kinderen?
Grote kans dat ik een paar kinderen over het hoofd heb gezien, waar wel ergens een straat naar is genoemd. Weet jij nog meer straten die naar kinderen zijn genoemd? Dan hoor ik dat graag!

Reacties

Anoniem zei…
De Derkinderenstraat in Amsterdam! :)

Straten die echt naar kinderen genoemd zijn: Google Maps geeft Anne Frankstraten in Spijkenisse, Amsterdam, Reeuwijk, Kudelstaart en Diemen. En zo zijn er denk ik nog wel meer jonggestorvenen te vinden. Oorlogsslachtoffers en heiligen liggen het meest voor de hand.

Groetjes,

Carl
Dinx zei…
@Carl: Dankjewel! Aan Anne Frank had ik nog niet gedacht. Die heb ik net aan mijn artikel toegevoegd.
Anoniem zei…
Misschien ook het woord 'leven' nog even toevoegen achter 'korte'? ;)

Groetjes,

Carl
Tw (via Twitter) zei…
Pietje Bellstraat in Rotterdam?
JS (via Twitter) zei…
Theodora Jacobalaan in Overschie (Rotterdam). Dochter van lederwarenfabrikant Meeussen die de huizen in deze laan liet bouwen.

En de Jacominastraat, overleden dochter van brikettenfabrikant Botermans in de Afrikaanderwijk.
LS (via Twitter) zei…
Mirjam van Zwaanenburgh in Zwolle. Geboren in Zwolle in 1943, vermoord in Sobibor in 1943. In de wijk zijn alle straten vernoemd naar vermoorde Zwolse joden. Volgens mij was toenmalig GPV-gemeenteraadslid Arie Slob betrokken bij de totstandkoming van de namen.
Anoniem zei…
Alexandra barones van Zuylen van Nijevelt van de Haar heeft al jong de Alexandralaan in Haarzuilens naar haar vernoemd gekregen.

Populaire posts van deze blog

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Van Nummer naar Klokhúsdyk - over Nederlandse plaatsen die maar één straatnaam hebben

In een stad waar regelmatig nieuwe buurten en wijken worden gebouwd, kun je af en toe helemaal los gaan bij het vaststellen van nieuwe straatnamen. Maar stel dat je een plaats hebt met maar één straat, wat voor naam geef je die dan? Noem je die straat gewoon naar de plaats zelf, naar iets uit de omgeving of misschien naar iemand die je leuk vindt? Denk goed na, want je mag dus maar één ding kiezen... Dat soort dingen vraag ik me dus soms af. Het is makkelijk om er antwoorden bij te vinden, want in de BAG staan maar 24 woonplaatsen waarvoor officieel niet meer dan één straatnaam is geregistreerd. Daarvan liggen er vijftien in Friesland, zes in Drenthe en ook eentje in Groningen, Noord-Holland en Utrecht. Ik vond in deze plaatsen zes verschillende soorten straatnamen. Vererving - In 1e Exloërmond, Balloërveld, Eleveld, Geelbroek, Oranje, Húns, Leons, Oudezijl, Noordeinde en Ossenwaard heet de enige straat gewoon precies net zoals de plaats. Daar heten de straten dus ook 1e Exloërmond, B

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

De hoge heren van Hoogerheide - op zoek naar de grootste plaats in Nederland waar niet één straat naar een vrouw genoemd is

De laatste jaren wordt er veel gesproken over de man/vrouw-verdeling in straatnamenland. Van alle straten die naar personen genoemd zijn, is een grote meerderheid naar mannen genoemd en dat is natuurlijk niet eerlijk. Met moties en petities krijgen gemeentes de opdracht om meer straten naar vrouwen te noemen. Dat riep bij mij de vraag op: wat is de grootste plaats in Nederland waar nog steeds niet één straat naar een vrouw genoemd is? Zoektocht Nederland heeft ruim 2.000 plaatsen met in totaal ongeveer 250.000 straatnamen. Het is ondoenlijk om die plaatsen stuk voor stuk langs te gaan om te kijken of er ergens toch in ieder geval één straat naar een vrouw genoemd is. Om te beginnen heb ik alle plaatsen met minder dan 150 straatnamen van de lijst verwijderd - je moet ergens een streep trekken. Zo hield ik nog 398 plaatsen over. Vervolgens heb ik alle plaatsen uit te lijst verwijderd waar een straat naar Wilhelmina, Juliana of Beatrix genoemd is. Dat zijn de meest vernoemde vrouwen in Ne