Doorgaan naar hoofdcontent

De Prinses Alexialaan en de Piet Heinstraat - over straten die naar kinderen worden genoemd

Worden er eigenlijk wel eens straten naar kinderen genoemd? Die vraag werd me vanochtend gesteld. Ik kon wel meteen een paar straten noemen, maar niet heel veel. 

Het is op zich niet vreemd dat er niet veel straten naar kinderen worden genoemd. Er worden straten genoemd naar mensen die op een of andere manier hebben uitgeblonken of een bijzondere prestatie hebben geleverd, en kinderen hebben daar simpelweg nog niet zo veel kans voor gehad. En er is ook een regel dat iemand tien jaar dood moet zijn voordat er een straat naar genoemd kan worden - dat draagt vast ook niet bij aan het aantal vernoemde kinderen. Maar welke kinderen zijn dan wel vernoemd?
  • Er was een tijd dat de genoemde regels nog niet bestonden. In de negentiende eeuw kwam het veel voor dat de aannemers die een straat met huizen bouwden zelf maar gewoon een naam voor die straat bedachten. Zo werden er veel straten naar de kinderen van die aannemers genoemd. In Delft noemden Hermannus Beijer en Jacobus Vos een straat naar Elisabeth (de dochter van Beijer) en Theodorus (de zoon van Vos): de Eliza Dorusstraat. De Anna Beijerstraat is genoemd naar een andere dochter van Beijer. De Piet Heinstraat in Utrecht is genoemd naar Piet en Hein, de zoons van de aannemer die de straat ooit bouwde. Op die manier zijn door het hele land straten naar kinderen genoemd.
  • Een uitzondering op de tien-jaar-dood-regel geldt voor leden van het koningshuis: zij mogen al bij leven vernoemd worden. Toen de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane werden geboren, waren er al binnen een paar dagen na hun geboorte straten naar hen genoemd. Dat gebeurde ook al bij de geboorte van de kinderen van prinses Beatrix, en Beatrix zelf werd - net als haar zussen - ook al als kind vernoemd.
  • Er zijn wel voorbeelden van mensen die in hun korte zo veel indruk hebben gemaakt dat er straten naar genoemd zijn. Er zijn in Nederland bijvoorbeeld bijna vijftig straten genoemd naar Anne Frank.
  • Er zijn ook straten genoemd naar kinderen uit sagen, sprookjes en andere verhalen. Naar de Twee Koningskinderen bijvoorbeeld (Amsterdam heeft een Twee Koningskinderenstraat), of naar de Vier Heemskinderen. Die laatste zijn zowel als 'Vier Heemskinderen' vernoemd als onder hun eigen naam. In Eindhoven hebben ze in de sprookjesbuurt een straat naar Roodkapje genoemd. En er zijn ook straten genoemd naar de kinderen uit de verhalen van Annie M.G. Schmidt, zoals Jip en Janneke, Abeltje en Dikkertje Dap.
  • Een bijzonder geval zijn de kinderen van Versteeg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het codebericht op Radio Oranje "De kinderen van Versteeg moeten onder de wol" het teken voor het spoorwegpersoneel om te stoppen met werken en daarmee begon de spoorwegstaking van 1944. In Zoetermeer is het Kinderen van Versteegplein naar deze kinderen genoemd, maar ze hebben dus nooit echt bestaan.

Meer kinderen?
Grote kans dat ik een paar kinderen over het hoofd heb gezien, waar wel ergens een straat naar is genoemd. Weet jij nog meer straten die naar kinderen zijn genoemd? Dan hoor ik dat graag!

Reacties

Anoniem zei…
De Derkinderenstraat in Amsterdam! :)

Straten die echt naar kinderen genoemd zijn: Google Maps geeft Anne Frankstraten in Spijkenisse, Amsterdam, Reeuwijk, Kudelstaart en Diemen. En zo zijn er denk ik nog wel meer jonggestorvenen te vinden. Oorlogsslachtoffers en heiligen liggen het meest voor de hand.

Groetjes,

Carl
Dinx zei…
@Carl: Dankjewel! Aan Anne Frank had ik nog niet gedacht. Die heb ik net aan mijn artikel toegevoegd.
Anoniem zei…
Misschien ook het woord 'leven' nog even toevoegen achter 'korte'? ;)

Groetjes,

Carl
Tw (via Twitter) zei…
Pietje Bellstraat in Rotterdam?
JS (via Twitter) zei…
Theodora Jacobalaan in Overschie (Rotterdam). Dochter van lederwarenfabrikant Meeussen die de huizen in deze laan liet bouwen.

En de Jacominastraat, overleden dochter van brikettenfabrikant Botermans in de Afrikaanderwijk.
LS (via Twitter) zei…
Mirjam van Zwaanenburgh in Zwolle. Geboren in Zwolle in 1943, vermoord in Sobibor in 1943. In de wijk zijn alle straten vernoemd naar vermoorde Zwolse joden. Volgens mij was toenmalig GPV-gemeenteraadslid Arie Slob betrokken bij de totstandkoming van de namen.
Anoniem zei…
Alexandra barones van Zuylen van Nijevelt van de Haar heeft al jong de Alexandralaan in Haarzuilens naar haar vernoemd gekregen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht?

Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel 'The Landlord's Game'. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten om he…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Boshoven of Boschoven? Verwarring over straatnamen kan levens kosten.

Als straatnamen te veel op elkaar lijken, kan het zo maar gebeuren dat de post steeds op het verkeerde adres bezorgd wordt of dat de pizzabezorger met een koude pizza komt omdat hij eerst voor de verkeerde deur stond. Maar verwarring over straatnamen kan nog veel grotere gevolgen hebben. Het is al vaker voorgekomen dat hulpdiensten te laat kwamen doordat men eerst naar het verkeerde adres was gereden.

Gemeentes proberen er wel rekening mee te houden als ze straten een naam geven, maar toch gaat het af en toe fout. In 2006 was er bijvoorbeeld brand in een woning aan de Van Durenstraat in Deventer. Een getuige belde de brandweer en die rukte meteen uit... naar de Graaf van Burenstraat, vijf kilometer verderop. Toen ze daar de fout ontdekten, reden ze weliswaar meteen door naar de Van Durenstraat maar daar kwamen ze te laat om de woning nog te kunnen redden. Van Duren en Van Buren, wie bedenkt zoiets? 'Van Duren' is een bekend oud burgemeestersgeslacht uit Deventer, dus het is be…