Doorgaan naar hoofdcontent

Over heksen, spoken en pompoenen - tien mooie straatnamen om Halloween te vieren

Vandaag is het Halloween. Vanavond gaan er weer op veel plaatsen kinderen langs de deuren op jacht naar snoep. Om de buren bang te maken gaan de kinderen daarbij verkleed als heksen, spoken en zombies. Wat zijn nou bij uitstek mooie straatnamen om Halloween te vieren? Er zijn helaas geen straten genoemd naar zombies, vampiers of skeletten, maar er blijven nog genoeg toepasselijke straatnamen over. Ik koos er tien voor je uit.

  • We beginnen in de Allerheiligenweg in Breda. Halloween vindt plaats op de avond voor Allerheiligen (1 november) en daar komt de naam ook vandaan: 'All Hallows Eve' (letterlijk 'de avond vóór Allerheiligen') werd verbasterd tot Halloween.
  • Het Spooklaantje in Bourtange moet natuurlijk ook op de lijst. Maar je kunt ook naar de Spooksingel in Medemblik of de Spooksteeg in Amsterdam, als dat meer in de buurt is.
  • Wat dacht je van de Enge Steeg in Leunen? Misschien is het nog wel enger in de Engersteeg in Putten!
  • Liefhebbers van spinnen en webben gaan naar Spinnen in Oudewater.
  • Er klinkt vast ook wel een satanisch lachje in de Duivelsput in - what's in a name? - Helmond.
  • Halloween kan niet zonder hekserij, en dus gaan we naar de Heksenrij in Breda. (Als we daar toch zijn, kunnen we in diezelfde buurt net zo goed meteen naar de Heksenakker, Heksendans, Heksenkring, Heksenkruid, Heksenpad, Heksenwaag of Heksenwiellaan.)
  • Vanwege het duistere sfeertje gaan we naar de Duisterburen in Grootegast.
  • Voor vampiers, vleermuizen en vliegende honden gaan we naar de Vleermuisstraat in Hengelo.
  • Net als met Sint-Maarten lopen de kinderen soms met een lampionnetje rond. De Lampionstraat in Druten of Spijkenisse mag dus niet ontbreken.
  • En tot slot de Pompoenweg in Leiden. De pompoen is natuurlijk hét symbool van Halloween geworden. Je kunt ook eventueel naar de Pompoenstraat in Den Haag of Utrecht, of naar de Pompoenwei in Oud-Vossemeer als één pompoen niet genoeg is.

Heb je niks met Halloween? Blijf dan lekker thuis (Thuishaven in Huissen), met de gordijnen dicht (Gordijnensteeg, Amsterdam), met een kop koffie (Koffieweg, Eefde) of bier (keus genoeg), voor de televisie (Televisieweg, Almere) of met een muziekje aan (Muziekhofje, Bakel), lees een goed boek (Boekenlaan, Groningen) of de krant (Krantstraat, Veenendaal). Of ga lekker op tijd naar bed (Bedstee, Aalsmeer). En schrik dan niet als 's avonds ineens de bel gaat (Belsteeg, Dordrecht)...

Reacties

Anoniem zei…
Heel creatief en amuserend geschreven!
Anoniem zei…
Hee. Niks in de zelfbenoemde Halloweenstad van Nederland, Zoetermeer? Tsss. (Je zou er de Enge-landlaan mee kunnen laten tellen, maar dan moet je wel van heel goede wil zijn...)

Leuk gevonden René!

Carl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…