Doorgaan naar hoofdcontent

Liesje leerde Lotje legoën langs de lange... Legolaan

Playmobil, Lego, Duplo, Barbie, Fisher-Price - met het speelgoed van die merken heeft bijna iedereen als kind gespeeld. Er zijn in Nederland straten genoemd naar Mickey Mouse, naar Donald Duck, en naar de figuren uit de In de Ban van de Ring. Maar naar straten die naar de bekende speelgoedmerken zijn genoemd, kun je lang zoeken. Ik heb er maar één kunnen vinden.

In Grootegast - een dorpje in Groningen met ongeveer 3500 inwoners - hebben ze een heuse Legolaan. Het is een straat op het industrieterrein aan de westkant van het dorp. De laan ligt daar niet tussen de Playmobilweg en de Duplostraat, maar tussen de Industrieweg en de Hoofdstraat. De Legolaan heeft zijn naam te danken aan een beroemde bewoner van het pand op nummer 1: Lego Nederland!


Lego is een Deens bedrijf. De naam van het bedrijf is gevormd uit de beginletters van de Deense spreuk "leg godt", letterlijk te vertalen als "speel goed". Het bedrijf begon kort na de Tweede Wereldoorlog met de productie van plastic bouwsteentjes. De Groninger Koert Lameris zag deze steentjes in 1954 voor het eerst op een beurs in Denemarken. Hij besloot dat dat speelgoed ook in Nederland te koop moest zijn. Samen met zijn zwager Jan van der Meer begon hij in 1957 een handelsbedrijf om de steentjes te importeren. Het bedrijf zat zes jaar lang aan de Middelhorsterweg in Haren. In 1963 ging Lego Nederland op zoek naar een nieuwe locatie. Men zette daarvoor gewoon een advertentie in de krant. De burgemeester van Grootegast schreef daarop een brief dat er bij hem in het dorp wel een geschikt pand beschikbaar was. En zo verhuisde Lego vanuit Haren naar de Hoofdstraat in Grootegast, ongeveer 30 kilometer verderop.

Het bedrijf groeide zo snel dat het pand tien jaar later al weer te klein was. Er werd een flink stuk bijgebouwd en er werd ook een nieuwe toegangsweg aangelegd. Die weg ging heel toepasselijk Legolaan heten, en de hoofdingang kwam aan die laan op huisnummer 1. Lego Nederland bleef tot in 1997 in Grootegast; toen verhuisde men naar een nieuw kantoor van Lego Benelux in Breda. Maar de Legolaan herinnert ons nog seeds aan de geschiedenis van Lego in Grootegast.

Er is overigens nog één andere straat in Nederland die met 'Lego' begint: Legolas in Geldrop. Maar die straat is natuurlijk (net als de andere namen in de wijk) gewoon genoemd naar een figuur uit In de Ban van de Ring.

Reacties

Rob Essers zei…
Een van de hoofdregels bij het kiezen van straatnamen is: Vernoem geen straatnamen naar bedrijven. Soms is het verstandiger om je wel iets van VNG-richtlijnen aan te trekken, ook al gaat het niet om algemeen verbindende voorschriften.

De naam Legolaan is hier een goed voorbeeld van. De merknaam is LEGO. Het gemeentebestuur van Grootegast is blijkbaar niet in staat de naam LEGO-laan correct te spellen. Ook de geometrie en de huisnummering zijn alles behalve geslaagd.

Gelet op de betekenis van Deense spreuk "leg godt" had beter de naam Speelgoedlaan (zonder spatie) vastgesteld kunnen worden.

LEGO, Speelgoedlaan 1, 9861 AT Grootegast, zou er heel anders uitgezien hebben dan LEGO, Legolaan 1, 9861 AT Grootegast. Bij de naam Speelgoedlaan hoeft het achtervoegsel ook niet in -weg veranderd te worden!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…