Doorgaan naar hoofdcontent

Laan van Nieuw Oosteinde of Laan van Nieuw Oost-Indië? Of allebei?

De Laan van Nieuw Oosteinde is een belangrijke weg tussen Voorburg en Den Haag. Als je de gemeentegrens passeert, heet de weg in Den Haag ineens Laan van Nieuw Oost-Indië. Dat lijkt er aardig op, maar het is toch nét twee lettertjes anders. Dat kan toch haast geen toeval zijn...

Die weg ligt er al eeuwen. In de loop der tijd heeft hij een aantal verschillende namen gehad. Het was in die tijd helemaal niet ongebruikelijk dat een straatnaam in de volksmond veranderde. Dat gebeurde bijvoorbeeld als een belangrijke eigenschap, bewoner of bestemming veranderde. In de vijftiende eeuw leidde de weg naar de hofstede 'De Werve' in Voorburg. De weg werd daarom eeuwenlang 'Werflaen' of 'Wervelaan' genoemd. Vanaf de zeventiende eeuw moest iedereen die de weg wilde gebruiken tol betalen. Daar kwam pas in 1928 een einde aan. De weg naar de hofstede is ook nog een tijdlang 'Hoflaan' genoemd, en aan het eind van de achttiende eeuw komt ook nog de naam 'Nieuwe Laan' voor.

Aan het eind van de negentiende eeuw kreeg de straat zijn huidige naam. In 1886 werd in Voorburg de naam 'Laan van Nieuw Oosteinde' geregistreerd. En in 1894 werd voor het Haagse deel de naam 'Laan van Nieuw Oost-Indië' vastgelegd. Die naam wordt vaak afgekort tot 'Laan van NOI'. Het curieuze is dat zowel Voorburg als Den Haag een historische onderbouwing heeft bij de keuze voor de eigen schrijfwijze. De 'Laan van Nieuw Oosteinde' is namelijk genoemd naar het Voorburgse 'Huis Nieuw Oosteinde' dat vlak bij het huidige treinstation Laan van NOI moet hebben gestaan. Dit treinstation stond in de 19e eeuw overigens bekend als station 'Nieuw Oosteinde'. En de Laan van Nieuw Oost-Indië in Den Haag is genoemd naar een zeventiende-eeuwse herberg met de naam 'Nieuw Oost-Indië', die een paarhonderd meter noordelijker moet hebben gestaan, in de buurt van de Bezuidenhoutseweg. Daar is in beide gevallen geen speld tussen te krijgen...

Waarom noem je een huis 'Nieuw Oosteinde' of een herberg 'Nieuw Oost-Indië'? Ik weet het niet, maar bij allebei kan ik wel een verhaal bedenken. Hebben die herberg en dat huis werkelijk allebei bestaan? Dat weet ik ook niet. Ik heb er in ieder geval nog geen goede bronnen voor kunnen vinden, en beide gemeentes doen er in de verklaring van hun straatnaam ook een beetje schimmig over. Misschien weten zij het ook wel niet. Feit is dat beide namen al heel lang door elkaar worden gebruikt.

Een herberg en een huis met een nagenoeg gelijke naam, op tweehonderd meter van elkaar. Ik vind het wel een mooi verhaal. En het is natuurlijk ook goed mogelijk. Ik stel voor dat we gewoon beide verklaringen voor waar aannemen, totdat het tegendeel bewezen wordt.

Reacties

Peter zei…
In vroeger dagen werd de westelijke begrenzing van de stad (dat is richting Loosduinen) aangegeven met de straatnaam Westeinde. Voor de noordkant (richting Scheveningen) hebben we ook zo'n naam: het Noordeinde. Dus waarom zou de oostkant niet ooit het Oosteinde geweest kunnen zijn. Het is maar een gedachte.
Leuk artikel over twee straten waar ik vaak kom. Op de Laan van NOI heb ik zelfs nog een halfjaar gewoond.

Aardig is dat de naam van de Laan van Nieuw Oost-Indië niet alleen in de schrijftaal, maar ook in de spreektaal doorgaans wordt afgekort: Laan van Noi, rijmend op hoi.

Laan van Noe voor het Voorburgse deel heb ik daarentegen nog nooit gehoord, maar het afkorten is ook de Voorburgers niet vreemd, want ze hebben natuurlijk wel de KW-laan en de KJ-laan (waarbij ik niet zeker weet of de afkorting KJ-laan ook in de spreektaal voorkomt, KW-laan in ieder geval wel).
Wat denk je overigens van het spatiegebruik? Zou het niet Nieuw-Oost-Indië en Nieuw-Oosteinde moeten zijn?
Dinx zei…
@Peter:
Delft heeft ook een Noord-, Oost-, Zuid- en Westeinde. Zo raar is die gedachte dus niet.

@Maarten:
Over dat spatiegebruik is ook wel wat te zeggen, ja... ;-)
Rob Essers zei…
In Het Vaderland van 27 oktober 1931 staat een bijdrage met als kop Laan van Nieuw Oost-Indië of Laan van Nieuw-Oosteinde; zie http://tiny.cc/yu02cw

Daarin schrijft dr. A.A. Beekman "dat de naam Laan van Nieuw Oost-Indië ouder is dan die van Laan van Nieuw-Oosteinde en dat dus de eerste niet door verbastering uit den laatste kan ontstaan zijn, wèl dat het omgekeerde het geval is geweest."

De bronverwijzingen maken een overtuigende indruk. "Is dus de naam Laan van Nieuw-Oost-Indië goed te verklaren, met dien van Laan van Nieuw-Oosteinde is dat geenszins het geval en daartoe is, voor zooveel mij bekend, zelfs nooit een poging gedaan."
Dinx zei…
Goed speurwerk, Rob! We moeten dit verhaal maar als enige juiste theorie aanhouden, totdat ooit wellicht een keer iemand met een oude kaart komt waar het Huis Nieuw Oosteinde op staat.

Het zal je trouwens deugd doen dat in dit artikel de straatnaam netjes als 'Laan van Nieuw-Oost-Indië' met streepjes wordt geschreven, precies zoals de straatnaam officieel staat geregistreerd! ;-)
Laura zei…
'De Werve' in Voorburg? Grappig dat er een 'Te Werve' is in Rijswijk.
Unknown zei…
De KJ-laan (ik woon er om de hoek) is inderdaad ingeburgerd spraakgebruik in Voorburg, net als de KW-laan.
Er is ook een Prinses Beatrixlaan (daar woont mijn moeder) maar die is nooit Koningin Beatrixlaan geworden. En dus ook niet de KB-laan.
De afkorting PB-laan ligt minder voor de hand omdat er ook nog een Prins Bernhardlaan is.
Anoniem zei…
Leuk verhaal, ga wonen aan de Laan van Nieuw Oosteinde en was benieuwd naar de achtergrond.
Rudolf zei…
Op oude kadasterkaarten uit de 19e eeuw staat alleen de aanduiding ‘Laan van Nieuw Oosteinde’, over de hele toenmalige lengte van het Haagse Bos tot aan de huidige Parkweg (voorheen Achterweg) in Voorburg. Zou dat dan toch de juiste historische aanduiding zijn?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…