Doorgaan naar hoofdcontent

De Taartstraat en de Staalplaats - palindromen om in te wonen

Een palindroom is een mooi verschijnsel: het is een symmetrisch woord dat hetzelfde blijft als je het van achter naar voor leest. 'Lepel', bijvoorbeeld, of 'meetsysteem'. Af en toe vragen mensen mij of er in Nederland ook palindromische straatnamen zijn. Zou het niet geweldig zijn om als taalfanaat in de Taartstraat te wonen? Of aan de Staalplaats?

Ik heb eens zitten puzzelen of het mogelijk is om palindromische straatnamen te maken met veelgebruikte achtervoegsels zoals -straat, -weg, -laan en -plein. Behalve de Taartstraat en de Staalplaats die ik net al noemde, kom ik dan nog op namen zoals de Naaldlaan, de Edakade, de Geweg en het Nielplein. Maar van die mooie namen komt er niet eentje in het echt voor. Jammer eigenlijk. Er zijn trouwens ook geen plaatsen met een Draveluoboulevard of een Thcargracht, maar dat kan ik wel begrijpen.

Er zijn wel plaatsen die kansen hebben laten liggen. Misschien dat ze in Holwerd nog wel het dichtst in de buurt van een palindroom komen met het Kijdykje. Noem het de 'Kijdijk' en je hebt een palindroom - mits je de 'ij' als Ă©Ă©n letter telt. Er zijn aardig wat plaatsen met een Staalweg, Staalkade of Staalstraat. Had niet eentje daarvan kunnen bedenken dat een Staalplaats veel leuker is? In Etten-Leur hebben ze een Naaldstraat en in Epe een Naaldweg. Juist in Epe - een van de weinige palindromische plaatsnamen in Nederland - had dat natuurlijk een Naaldlaan moeten zijn!

In Assen hebben ze overigens wel een straat die 'Epe' heet. Dat is dus een heuse palindroomstraat! Helaas wel maar drie letters, net als de Sas in Zierikzee en in 's-Gravendeel. Door naar de vier letters. In het hele land zijn plaatsen met een straatnaam Egge, die komt in totaal een stuk of tien keer voor. Een egge is een landbouwwerktuig, dat ook wel bekend is als 'eg'. Verder kun je in Geldrop wonen in de Eppe (een gewas) in De Meern in de Gaag (een riviertje), in Milheeze in de Kaak en in Meerssen in de Raar (een toponiem).

Wil je liever een palindromische straatnaam met vijf letters? Dan kun je terecht in de Radar in Almere (in deze buurt zijn straten genoemd naar navigatiehulpmiddelen), de Kajak in Veenendaal (de straten in de buurt zijn genoemd naar vaartuigen) of de Lemel in Hapert ('Lemel' is een toponiem). Een bijzonder geval is de straatnaam 'Iewei'. Die komt op drie plaatsen voor in Friesland, namelijk in Itens, Hommerts en Jutrijp. Het is een Friese straatnaam; 'Ie' is Fries voor 'Ee' (een watertje) en 'wei' betekent 'weg'. Eigenlijk is het dus de Eeweg, maar dat is dan weer geen palindroom. Slim dus van de Friezen om het in het Fries te doen!

De langste palindromische straatnaam van Nederland heeft zes letters en ligt in Ruinen. Daar kun je wonen in een straat die 'Netten' heet. Ik weet helaas niet waar die naam vandaan komt. Het zou net als Kajak en Radar iets met de scheepvaart te maken kunnen hebben, maar dat ligt in Drenthe misschien wat minder voor de hand. Wie het weet, mag het zeggen. Wat ik wel weet, is dat 'Netten' de langste palindroomstraatnaam van Nederland is!

Reacties

Henk Bakker zei…
De Feerdreef, genoemd naar LĂ©on Feer bestaat helaas ook niet.
http://nl.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Feer
In Utrecht heb je de Poortstraat. Wat dacht je van Taartstroop?
Dinx zei…
Ik kreeg per mail deze reactie uit Ruinen:

Volgens de historische kaarten lagen op de netten allemaal kleine akkertjes/kaveltje. 'Netten' betekend 'bevochtigen' of 'vochtig'. Vermoedelijk ging het in het geval van de netten om lage vochtige kaveltjes, en waarschijnlijk werden deze kaveltjes daarom vroeger in de volksmond 'netten' genoemd. Toen er sprake was van straatnamen werden vaak de veldnamen overgenomen als straatnaam, zoals ook de blanken en voor en achter de blanken, de broeken enz. Vermoedelijk komt de netten op die manier aan zijn naam.
Unknown zei…
Hallo, u vergat de Legewegel , waar Trump & Trumper woont ;-)
GvB zei…
Het viel me vandaag (ruim 6 jaar na dato) op dat het Neilplein geen palindroom is.
Dat zou Nielplein moeten zijn.
Groetjes.
Dinx zei…
Tsjonge, GvB... dat heeft nog nooit iemand gemeld. Scherp!
Wieland zei…
Ik stootte net op de Aartstraat in Hamme. Bijna dus!

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch Ă©Ă©n stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat Ă©Ă©n straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd...

Wat is in Nederland de langste straat met Ă©Ă©n naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste lĂ¡Ă¡n van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la...

Waar ligt het geografisch middelpunt van Nederland?

Mijn zoon vroeg me waar precies het middelpunt van Nederland, want daar wil hij dan graag een keer met me naartoe. Nederland heeft aardig wat geografische middelpunten. Het is maar net hoe je definieert wat het middelpunt van een land is. Ik zet in dit verhaal een paar van die middelpunten op een rijtje - voor mijn zoon, maar natuurlijk ook voor jullie. (Voor dit verhaal kijk ik alleen naar het Europese deel van Nederland, zonder de Caribische eilanden; met die eilanden erbij ligt alles weer anders.) Uiterste punten Voordat ik een aantal middelpunten langsloop, noem ik hier eerst de geografische extremen van Nederland. Rottumerplaat - Het noordelijkst gelegen punt van Nederland ligt op Rottumerplaat. Locatie: 53.556485, 6.492520 Bad Nieuweschans - Het oostelijkste punt van Nederland ligt bij Bad Nieuweschans (Groningen). Om precies te zijn bij grenspaal 196, bij de grensovergang naar Duitsland. Locatie: 53.180299, 7.227509 Klein-Kuttingen - Het zuidelijkste punt van Nederland ligt ...

Wat zijn de meest populaire straatnamen van Nederland?

Pas vroeg iemand me naar welke personen in Nederland de meeste straatnamen zijn vernoemd. Mijn vermoeden werd bevestigd: dat zijn geen schilders of zeehelden, maar gewoon leden van het koningshuis. Dat bracht me tot de vraag: welke straatnamen komen eigenlijk het vaakst voor in Nederland? En hoe zit dat in andere landen? Dit is de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen: 1. Kerkstraat 2. Schoolstraat 3. Molenstraat 4. Dorpsstraat 5. Molenweg 6. Julianastraat 7. Parallelweg 8. Nieuwstraat 9. Wilhelminastraat 10. Sportlaan Deze tien worden op de voet gevolgd door Industrieweg, Beatrixstraat, Kastanjelaan, Stationsweg, Eikenlaan, Markt, Prins Bernhardstraat, Emmastraat en Beukenlaan . Wat zien we aan dit lijstje? Het zijn allemaal bijzonder traditionele straatnamen met een verwijzing naar een bekend gebouw (kerk, school, molen, station), een bestemming of functie (dorp, parallelweg, sport, industrie, markt), het koningshuis (Juliana, Wilhelmina, B...