Doorgaan naar hoofdcontent

Straatnamen met veel mitsen en maren

In Hoogvliet zag ik een straatnaam met de mooie korte naam 'Want'. Ik had even niet op zitten letten, dus ik had niet gezien hoe de andere straten in de buurt heten. Dan begin ik al snel te raden: kan ik op basis van die ene naam bedenken wat het thema van de straatnamen in de wijk is?

Het eerste wat ik bedacht, is de voegwoordenbuurt. Als deze straat Want heet, kunnen straten met namen zoals Omdat, Mits, Tenzij en Maar niet ver weg zijn. 'Zodra' is ook wel een mooie - dat heeft wel iets exotisch. En de sjiekere woningen staan natuurlijk aan Ofschoon, Aangezien en Derhalve. "Waar woon je?" - "Daar".

De straat zou natuurlijk ook in een wijk kunnen liggen waar alle straten naar handbeschermers genoemd zijn. Dan heten de andere straten vast Handschoen, Glove en Mof. Of misschien is het thema iets ruimer gekozen en zijn er ook straten genoemd naar de Sjaal en de Skimuts... In een Engelstalige buurt zou Want kunnen liggen tussen straten met namen als Desire, Wish, Crave, Require en Demand.

Of zou het iets met schepen te maken hebben? Hoogvliet ligt in Rotterdam en daar hebben ze wel iets met schepen. Een blik op de kaart leert me dat Want kruist met straten die Lijn en Boet heten. Dan zit je inderdaad in de nautische hoek. Een Want is een onderdeel van een schip dat ervoor dient om de mast overeind te houden. Het is dus onderdeel van de verstaging van de mast. 'Stag' was ook wel een bijpassende straatnaam geweest, maar die vind ik in Hoogvliet niet terug. Verderop liggen wel de straten Palingfuik, Trawlnet, Snurrevaad, Speerreep, Bongweg en Buidelnet. We zijn hier dus aan het vissen. 'Bongweg' is vreemd genoeg de enige straat waar de naam een achtervoegsel heeft gekregen. Misschien dat ze 'Bong' zonder achtervoegsel toch niet zo'n geschikte straatnaam vonden. Daar dachten ze in Baarlo en Velden anders over, want daar kun je wel wonen aan de Bong. Een Bong is overigens gewoon een oude naam voor een visfuik.

Er zijn wel meer plaatsen in Nederland waar ze een straatnaam naar het want hebben genoemd. Het Want, Hoekwant, Middelwant, In het Want... ze komen allemaal voor. Den Haag is de enige plaats waar gewoon een 'Wantstraat' is. Hoogvliet is niet de enige plaats waar ze het gewoon bij 'Want' hebben gehouden - die lekker korte straatnaam komt ook voor in Joure en Huizen. De straatnaam 'Stag' komt in Nederland trouwens helemaal niet voor.

Foto: Ramon Smits

Reacties

HF zei…
De Groningse wijk Lewenborg heeft niet alleen nautische straatnamen, maar is bovendien (in de oorspronkelijke opzet) ook nog eens in de vorm van een schip gebouwd. Boeg, Roer, Gangboord en Mast zijn daar tamelijk nauwkeurig op de plattegrond geplaatst. Er is een Bakboordswal en een Stuurboordswal en even vóór het "schip" vind je Vaargeul en Lichtboei.
Henk Bakker zei…
In Loosdrecht hebben we een straat die Spanker heet. Zou men daar aan spanking doen?
We hebben trouwens ook een Nootweg in het dorp, buiten het dorp heet die weg opeens Noodweg. Eigenlijk is het een notweg (Zie Van Dale)
René zei…
@HF: Die ken ik. Leuk bedacht!

@Henk Bakker: misschien dat ik binnenkort een keer een stukje schrijf over de Nootweg/Noodweg/notweg!
Henk Bakker zei…
Zo'n stukje is nooit weg.
Anoniem zei…
wat de stag betreft, via postcode.nl vond ik:
Staghof in Amsterdam,
Stagfok in Capelle aan den IJssel,
Overstag in Almere, Bunschoten-Spakenburg en Lelystad,
Bramstag in Hellevoetsluis,
Voorstag in Klazinaveen, en
De Stag in Dronten
Dinx zei…
@anoniem: Ja, er zijn wel een aantal straatnamen met 'stag' erin, maar de letterlijke straatnaam 'Stag' komt in Nederland niet voor.
Anoniem zei…
leuk zeg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…