Doorgaan naar hoofdcontent

In de ban van mooie straatnamen

Wanneer een nieuwe wijk of buurt wordt aangelegd, moet je als straatnaamgever op zoek naar een thema dat de verschillende namen bindt. Altijd maar die bomen, schilders, rivieren, prinsessen en burgemeesters... die kennen we nu wel. Als je écht origineel wilt zijn, moet je wat verder zoeken.

Het is fijn als je een compleet nieuwe bron aan kunt boren met een grote hoeveelheid namen om uit te putten. Dan kun je gewoon de leukste namen uitzoeken. En als er later nog twee of drie straten bijkomen, is daar vast nog wel een leuke naam voor te vinden. Neem nou het werk van J.R.R. Tolkien. In zijn boeken 'De Hobbit', 'In de Ban van de Ring' en 'De Silmarillion' creëerde hij een complete wereld met allemaal landen, volkeren, talen en personages. En die kregen natuurlijk allemaal mooie namen. Een schier onuitputtelijke bron voor een straatnaamgever, zou je denken.

Toch is Geldrop de enige plaats in Nederland waar straatnamen zijn genoemd naar personen uit de verhalen van Tolkien. Je kunt daar wonen in straten met beroemde naamgevers zoals Gandalf, Frodo, Boromir, Aragorn en Legolas. Midden door de wijk loopt een weg die is genoemd naar de bedenker van al die mooie namen: de Laan van Tolkien. Maar ze hadden nog veel meer namen nodig om alle straten van de wijk te benoemen. Die straten heten nu Celeborn, Galadriel, Eowijn, Eomer, Nimrodel, Silmarien, Denethor, Amroth, Bifur, Dwalin, Pepijn, Meriadoc en Bombadil. Stuk voor stuk prachtige namen. Maar als je in deze wijk woont, zul je wel vaak moeten uitleggen waar je exotisch klinkende straatnaam vandaan komt. En de kans is groot dat je hem nog moet spellen ook. Tenzij je alleen maar Tolkien-fans als vrienden hebt natuurlijk. Ze hebben met deze Tolkien-namen een enorme bron met prachtige namen aangeboord, maar die namen leiden niet automatisch tot goede straatnamen.

Waarschijnlijk hebben ze in Geldrop ook wel ingezien dat niet alle namen even geschikt zijn als straatnaam. Kijk bijvoorbeeld eens naar de namen van de vier hobbits die samen aan de queeste beginnen. De straat die naar Frodo Balings is genoemd, heet simpelweg 'Frodo' - een achternaam was blijkbaar niet nodig of gewenst. Van zijn grote vriend Sam Gewissies werd wel de hele naam gebruikt; zijn straat heet voluit 'Sam Gewissies' ("Wat is je adres?" - "Dat is Sam Gewissies 22"). Meriadoc Brandebok kreeg zelfs twee vernoemingen: de straatnamen 'Meriadoc' en 'Merijn' zijn beide naar hem genoemd. Van de vierde hobbit Peregrijn Toek werd alleen de roepnaam gebruikt; zijn straat heet gewoon 'Pepijn'. Die naam zou ik zelf overigens niet direct met Tolkien associëren, als ik de context niet wist. Dan was 'Peregrijn' misschien wel passender geweest als straatnaam.

In Geldrop is geen straat naar Mordor genoemd. Mordor is in de verhalen van Tolkien het land van het kwaad, waar Sauron als kwade macht heerst. Het is een krachtige en toch eenvoudige naam. Maar blijkbaar wil er niemand in Mordor wonen...

Bekijk de straatnamen in Geldrop op Google Maps

Reacties

F.W. de Vos zei…
Het zijn niet alleen personages maar ook andere termen: Groene weg, Rivendel, Silmariën etc.
Anoniem zei…
Er is ook gewoon een peregrijn 🙄
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…