Vorige week verscheen het boek Straatnamen van Leiderdorp onthuld - van Acacialaan tot Zwaanstraat. Leiderdorp is een plaats en gemeente met ongeveer 27.000 inwoners en 365 straatnamen, en die namen worden in dit boek allemaal verklaard. Nou ben ik persoonlijk dol op straatnamenboeken, dus ik heb dit nieuwe boek meteen eens goed doorgenomen.
Het boek geeft een alfabetisch overzicht van alle straatnamen. Bij elke straat wordt beschreven waar die ligt ("zijstraat aan oostzijde van Hoofdstraat haaks op Kastanjelaan") en staat een korte beschrijving van de betekenis of geschiedenis van de naam. In de beschrijving lees je soms ook iets over oude namen van een straat of van wie de suggestie kwam om de straat deze naam te geven. De teksten worden hier en daar ondersteund met foto's. In enkele 'mindmaps' worden wat achtergronden bij de straatnamen uitgelicht; zo wordt bijvoorbeeld een overzicht gegeven van alle burgemeesters die in Leiderdorp vernoemd zijn. Ik vind het zelf wel jammer dat bij de straatnamen niet vermeld is in welk jaar ze zijn vastgesteld en in welke buurt of wijk ze liggen.Veel van de straten van Leiderdorp liggen in een wijk waar de namen volgens een thema gekozen zijn, zoals oude munten en schrijvers. Met een bomenbuurt, een vogelbuurt en een plantenbuurt ontkom je er niet aan dat in het boek ook wordt uitgelegd wat een eik, een kwikstaart en de kamperfoelie is. Maar aan die beschrijving zijn soms toch ook weer verrassende feitjes toegevoegd. De werkelijk interessante informatie staat natuurlijk bij de straatnamen die verwijzen naar de geschiedenis van het dorp. Toch leuk om te weten dat het Gravenpad niet genoemd is naar een oude Graaf van Holland, maar gewoon naar de familie de Graaf die grond had op die plek. Of dat de Hobolaan niet naar het muziekinstrument genoemd is, maar naar oud-gemeentesecretaris Cornelis Hobo. Zo verwijst de naam van de Bruggestraat niet naar de Belgische stad, maar naar het feit dat er in de vijftiende eeuw al een brug op die plek was. En over bruggen gesproken: het Burgemeester Brugplein is natuurlijk niet naar een brug genoemd, maar naar Klaas Brug die bijna twintig jaar burgemeester van Leiderdorp was en in die periode een belangrijke rol had bij de ontwikkeling van het dorp. Bij het doorbladeren van het boek leer je van alles over de geschiedenis van Leiderdorp zoals over de steenfabrieken, pottenbakkers en de scheepsnijverheid.
Soms levert het lezen van de beschrijving ook weer nieuwe vragen op. Bij de straatnaam Elisabethhof las ik dat deze genoemd is naar de wijk waar deze straat ligt: Elisabethhof. Maar nou vraag ik me natuurlijk af waarom die wijk dan zo heet. Er zijn allerlei straten genoemd naar dirigenten (zoals Haitink en Van Beinum), maar ik las nergens waarom ze in Leiderdorp nou juist voor een hele buurt met dirigenten gekozen hebben. Was dat gewoon een leuk thema met mooie namen, of komt een van hen misschien uit Leiderdorp. En bij de Maarten 't Hartstraat staan allemaal leuke feitjes over zijn boeken en prijzen, maar ik zag nergens waarom deze schrijver nou juist in Leiderdorp - en nota bene al bij leven - vernoemd is. Zo blijft er altijd wel wat te vragen over. Maar ik moet niet te veel zeuren, want het is gewoon een leuk boekje met fijne informatie.
Als je wilt weten hoe de Kom van Aaiweg, Landje van Spek, Menswordingkreek, Saranafort en Holtlant aan hun intrigerende namen komen, dan moet je maar zorgen dat je zelf ook een exemplaar van het boek krijgt. Iedereen die in Leiderdorp woont, kan een exemplaar ophalen bij de publieksbalie in het gemeentehuis. Vrijdag 24 december 2021 ligt er ook een stapel bij boekhandel De Kler in winkelcentrum Winkelhof waar belangstellenden er gratis Ă©Ă©n af kunnen halen.
Reacties