Doorgaan naar hoofdcontent

Van Anton Geesinkstraat tot Carlijnplein - over olympisch kampioenen die hun eigen straatnaambord konden onthullen

Olympisch kampioenen worden bij terugkomst in Nederland gehuldigd. Eerst als team en daarna vaak nog ieder voor zich in de eigen geboorte- of woonplaats. Bij die plaatselijke inhuldiging horen allerlei verrassingen zoals bossen bloemen, gouden spelden en penningen, een rondrit en als het even meezit een eigen straatnaam.

Ik zal eens alle olympische kampioenen op een rij zetten die bij terugkeer in Nederland een straatnaam kregen in hun eigen woonplaats:

  • Anton Geesink won de gouden medaille bij de Olympische Spelen van Tokio in 1964. Toen hij een jaar later aan de Omloop in Utrecht een eigen sportschool begon, besloot de gemeente om dat deel van de straat om te dopen tot Anton Geesinkstraat. Geesink ging er zelf wonen.
  • Schaatser Jochem Uytdehaage won in 2002 goud op zowel de vijf als de tien kilometer bij de Olympische Spelen in Salt Lake City. Na afloop van de spelen werd hij gehuldigd in Utrecht. Een parkje vlak bij zijn ouderlijk huis kreeg bij die gelegenheid de naam Jochem Uytdehaageplantsoen.
  • Anky van Grunsven nam als dressuurruiter deel aan de Olympische Spelen van Seoul in 1988, Barcelona in 1992, Atlanta in 1996, Sydney in 2000, Athene in 2004, Peking in 2008 en Londen in 2012. Ze won in totaal negen medailles: eenmaal brons, vijf keer zilver en drie keer goud. In 2009 werd - na de derde gouden medaille - een straat naar Van Grunsven genoemd in haar geboorteplaats Erp.
  • Ellen van Langen won bij de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona verrassend goud op de 800 meter, en behaalde daarmee voor het eerst sinds 1948 een gouden medaille voor Nederland op een loopnummer. Ze moest eigenlijk te lang wachten om in dit rijtje te mogen, maar ik zet haar er toch maar gewoon bij: in 2009 mocht ze het bord van de nieuwe Ellen van Langenstraat onthullen in haar geboorteplaats Oldenzaal. (In de buurt zijn meer sporters vernoemd, zoals Tom Okker, Joop Zoetemelk en Ada Kok.)
  • Zwemster Ranomi Kromowidjojo werd in 2012 olympisch kampioene op zowel de 50 als de 100 meter vrije slag tijdens de Olympische Zomerspelen van 2012 in Londen. Met de estafetteploeg haalde ze ook nog zilver op de 4 x 100m vrije slag. Bij de huldiging in haar geboortedorp Sauwerd kreeg een grasveldje de naam Ranomi plantsoen.
  • Baanwielrenster Elis Ligtlee won in 2016 bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro de gouden medaille op de keirin. Bij de huldiging in haar woonplaats Eerbeek kreeg ze te horen dat een plein nabij de Stationsstraat de naam Elis Ligtleeplein zou krijgen. Ze moest er even op wachten, maar in 2019 kon ze zelf het straatnaambord onthullen.
  • Turnster Sanne Wevers won in 2016 de gouden medaille op de evenwichtsbalk bij de Olympische Zomerspelen in Rio. Begin 2017 mocht ze in Oldenzaal zelf het straatnaambord onthullen op de Sanne Weversrotonde, vlak bij haar ouderlijk huis aan de Thorbeckestraat.
  • Schaatster Carlijn Achtereekte won goud op de 3000m op de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. Bij haar huldiging in Lettele werd ze feestelijk rondgereden op een grote houten schaats en het plein voor het Kulturhus in Lettele kreeg officieel de naam Carlijnplein.
  • Shorttrackster Yara van Kerkhof won in Pyeongchang een zilveren medaille op de 500 meter en samen met de Oranje-ploeg ook nog brons op de relay. Bij de huldiging in Zoetermeer kreeg ze te horen dat het pleintje voor het clubhuis van de IJsvereniging Zoetermeer de naam Yara van Kerkhofplaats zou krijgen. Ze kreeg een straatnaambord, maar de gemeente heeft de straatnaam nooit officieel geregistreerd.

Van alle olympisch kampioenen is Fannie Blankers-Koen met twaalf straatnamen, een sportpark en een stadion het vaakst vernoemd. Het is me niet bekend of ze bij een van die straatnamen zelf een bord onthuld heeft.

Niet alle goudenmedaillewinnaars vinden het leuk om hun eigen straatnaambord te onthullen. Toen eind 2020 bekend werd dat er in Deventer een straat naar Ard Schenk zou worden genoemd, liet hij weten dat hij daar wel zijn goedkeuring aan had gegeven maar dat hij niet langs zou komen voor de onthulling: "Dat kunnen jullie in Deventer best zelf doen."

Er zijn overigens nog wel meer olympische sporters die al bij leven een eigen straatnaam kregen. Die heb ik verzameld in dit verhaal

Reacties

Ik heb nooit begrepen waarom al dat gedoe om die Olympische spelers. Ze hebben niets nuttigs gedaan voor de mensheid, dus waarom worden geëerd? Zal wel brood & spelen zijn om de mensenmeute mee af te leiden van dingen die er werkelijk toe doen zoals bijvoorbeeld dat de banken ons bestelen.

Populaire posts van deze blog

Boccacciopad, Falstaffhof en Hattemattestraat - over straatnamen waar één letter opvallend vaak in voorkomt

Taaljournalist Ewoud Sanders ging deze week op zoek naar woorden met 1, 2, 3, 4 of 5 G's erin. Bij de 5G-woorden vond hij bijvoorbeeld vergiftigingspoging en regeringstoezegging. In een reactie heb ik hem een kort rijtje straatnamen gestuurd die aan zijn zoekopdracht voldoen. En toen vroeg ik me dus af: wat zijn de Nederlandse straatnamen waar de verschillende letters van ons alfabet het vaakst in voorkomen? Je hebt er verder natuurlijk niks aan. Maar je eigen straatnaam zal maar net in dit lijstje staan! Per letter heb ik zelf één mooie straatnaam uitgezocht, en soms twee of drie.  Hier komen ze: 10x E: Verlengde Tweede Koppelveenweg (in Emmer-Compascuum) 9x A: Adriaan van Alkmaarstraat (in Woudrichem) 8x N: van Nispen tot Pannerdenplantsoen (Doorwerth) 7x O: Barones van Voorst tot Voorsthof (Geldrop) 7x R: Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat (Heerlen) - dat is trouwens ook een van de langste straatnamen van Nederland 6x I: Belgisch Regiment Special Air Service

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wat zijn de meest populaire straatnamen van Nederland?

Pas vroeg iemand me naar welke personen in Nederland de meeste straatnamen zijn vernoemd. Mijn vermoeden werd bevestigd: dat zijn geen schilders of zeehelden, maar gewoon leden van het koningshuis. Dat bracht me tot de vraag: welke straatnamen komen eigenlijk het vaakst voor in Nederland? En hoe zit dat in andere landen? Dit is de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen: 1. Kerkstraat 2. Schoolstraat 3. Molenstraat 4. Dorpsstraat 5. Molenweg 6. Julianastraat 7. Parallelweg 8. Nieuwstraat 9. Wilhelminastraat 10. Sportlaan Deze tien worden op de voet gevolgd door Industrieweg, Beatrixstraat, Kastanjelaan, Stationsweg, Eikenlaan, Markt, Prins Bernhardstraat, Emmastraat en Beukenlaan . Wat zien we aan dit lijstje? Het zijn allemaal bijzonder traditionele straatnamen met een verwijzing naar een bekend gebouw (kerk, school, molen, station), een bestemming of functie (dorp, parallelweg, sport, industrie, markt), het koningshuis (Juliana, Wilhelmina, B

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la