Doorgaan naar hoofdcontent

Van Ada Kokstraat tot Sanne Weversrotonde - over straatnamen voor (nog levende) olympische sporters

Veel gemeentes hebben de regel dat mensen pas vernoemd mogen worden als ze minimaal vijf jaar (of bij sommige gemeentes tien jaar) dood zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op die regel. Voor leden van het koningshuis bijvoorbeeld, of voor Nobelprijswinnaars. Maar ook olympische sporters worden vaak al bij leven benoemd.

Op een aantal plekken in het land zijn olympische buurten of wijken, waar straten zijn genoemd naar olympische helden. Vaak worden daar wat oudere medaillewinnaars vernoemd zoals Anton Geesink en Bep van Klaveren, maar soms worden daar ook nog levende sporters gekozen zoals Sjoukje Dijkstra en Ard Schenk. Anton Geesink woonde ooit zelfs een tijdlang in de Anton Geesinkstraat in Utrecht. Sinds een jaar of dertig komt het vaker voor dat goudenmedaillewinnaars direct na afloop van de Olympische Spelen vereerd worden met een straatnaam in hun geboorte- of woonplaats. Vaak kiest men daarvoor een nog naamloos stukje openbare ruimte zoals een plantsoen of rotonde. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Jochem Uytdehaage en Sanne Wevers.

Dit zijn alle sporters die ooit actief waren op de Olympische Spelen, die nog steeds leven, en waar ergens in Nederland een straat naar genoemd is:

 • Carlijn Achtereekte (schaatsen)- Carlijnplein in Lettele
 • Stephan van den Berg (surfen) - Stephan van den Bergstraat in Schiedam
 • Inge de Bruijn (zwemmen) - Inge de Bruijnstraat in Schiedam
 • Erik Dekker (wielrennen) - Erik Dekkerpassage in Landgraaf
 • Sjoukje Dijkstra (kunstschaatsen) - Sjoukje Dijkstralaan in Hoofddorp
 • Nouchka Fontijn (boksen) - Nouchka Fontijnpad in Schiedam
 • Cocky Gastelaars (zwemmen) - Cocky Gastelaarshof in Schiedam
 • Anky van Grunsven (paardrijden) - Anky van Grunsvenstraat in Erp, Anky van Grunsvenpad in Schiedam
 • Pieter van den Hoogenband (zwemmen) - Pieter van den Hoogenbandstraat in Schiedam
 • Mark Huizinga (judo) - Mark Huizingapad in Schiedam
 • Jan Janssen (wielrennen) - Jan Janssenpad in Nootdorp
 • Ada Kok (zwemmen) - Ada Kokstraat in Oldenzaal
 • Sven Kramer (schaatsen) - Sven Kramerstraat in Schiedam
 • Ranomi Kromowidjojo (zwemmen) - Ranomi plantsoen in Sauwerd
 • Ellen van Langen (atletiek) - Ellen van Langenstraat in Oldenzaal, Ellen van Langenpad in Schiedam
 • Elis Ligtlee (wielrennen) - Elis Ligtleeplein in Eerbeek
 • Ard Schenk (schaatsen) - Ard Schenkstraat in Hoofddorp
 • Dafne Schippers (atletiek) - Dafne Schippersbrug in Utrecht
 • Jochem Uytdehaage (schaatsen) - Jochem Uytdehaageplantsoen in Utrecht
 • Esther Vergeer (tennis) - Esther Vergeerstraat in Schiedam
 • Kees Verkerk (schaatsen) - Kees Verkerkstraat in Hoofddorp
 • Marianne Vos (wielrennen) - Marianne Vosstraat in Schiedam
 • Sanne Wevers (turnen) - Sanne Weversrotonde in Oldenzaal
 • Ireen Wüst (schaatsen) - Ireen Wüststraat in Schiedam
 • Joop Zoetemelk (wielrennen) - Joop Zoetemelkpad in Nieuwe Wetering, Joop Zoetemelkstraat in Oldenzaal
 • Epke Zonderland (turnen) - Epke Zonderlandstraat in Schiedam

We hebben in Nederland ongeveer 200 straatnamen die genoemd zijn naar personen die ooit actief waren op de Olympische Spelen. Die heb ik allemaal op de kaart gezet.

Zou er binnenkort ergens een Annemiek van VleutenstraatSifan HassanlaanShanne BraspennincxwegKiran BadloepadHarrie Lavreysenlaan of Nick Kimmannweg bij gaan komen?

Reacties

Anoniem zei…
Waarom???? Altijd valide sporters??? Er zijn van de Paralympics Ook zwemmers met vele goud en zilver en olympische records met zwemmen. 1988 was een prachtig jaar voor de Vlaardinger JEFFREY van Loon.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje. Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op: Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties) Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens) Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens) Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens) Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens) Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens) Burgemeester Hoytema van