Doorgaan naar hoofdcontent

Over straatnamen voor olympische helden - tijd om de balans op te maken

De meeste mensen zijn na de Olympische Spelen geïnteresseerd in de medaille-oogst van de Nederlandse sporters. Maar ik ben zelf altijd meer nieuwsgierig naar de straatnamenoogst: zijn er nog olympische helden die voor hun prestaties geëerd worden met een straatnaam? Het is al jarenlang een trend om goudenmedaillewinnaars te eren met een straatnaam. Na de Zomerspelen in Rio twee jaar geleden was die eer voor Elis Ligtlee (een plein in Eerbeek) en Sanne Wevers (een rotonde in Oldenzaal). Hoe zit het met de winnaars van gouden medailles bij de Winterspelen in Pyeongchang? De meeste huldigingen zijn inmiddels achter de rug, dus het is tijd om de balans op te maken.

De trend om olympische kampioenen te eren met een straatnaam lijkt tot nu toe vooral voor zomersporters te gelden. Schaatser Jochem Uytdehaage is eigenlijk de enige wintersporter die bij de huldiging al een straatnaam kreeg. Na de Winterspelen van 2002 - waar hij tweemaal goud won - werd een plantsoen in zijn geboortewijk tot Jochem Uytdehaageplantsoen gedoopt. Er zijn ook wel straten genoemd naar Sjoukje Dijkstra, Ard Schenk en Kees Verkerk, maar die kregen hun straten niet direct na de spelen waar ze gouden wonnen maar pas veel later.

Bij de Winterspelen van dit jaar hebben zeven Nederlandse sporters een gouden medaille gewonnen: de shorttrackster Suzanne Schulting en de schaatsers Carlijn Achtereekte, Sven Kramer, Jorien ter Mors, Kjeld Nuis, Ireen Wüst en Esmee Visser. Zeven keer kans op een straatnaam dus. Suzanne Schulting kreeg bij haar huldiging op het Pipegaelsgeaplein in Tijnje een paar Friese doorlopers cadeau. Esmee Visser kreeg in Beinsdorp door de burgemeester een gouden sportmedaille uitgereikt. Ireen Wüst voegde tijdens deze Winterspelen een gouden en twee zilveren medailles toe aan haar indrukwekkende verzameling. Na de vorige Winterspelen in 2014 was Wüst al benoemd tot ereburger van Goirle; afgelopen week kreeg ze bij de huldiging te horen dat ze in dat dorp een standbeeld krijgt. Bij de huldiging van Kjeld Nuis in Emmen was zijn straat omgedoopt tot Kjeld Nuislaan, met heuse straatnaambordjes aan het begin van de straat. Maar dat bleek slechts een tijdelijke hernoeming te zijn voor tijdens de feestelijkheden. Waarschijnlijk zijn die bordjes inmiddels al weer weg, of hangen ze bij Nuis binnen aan de muur. Sven Kramer is nog niet gehuldigd, omdat hij zich na de Winterspelen rustig wil voorbereiden op het aanstaande WK.

De huldiging van Jorien ter Mors in Enschede volgt aanstaande vrijdag. Zij moest eerst nog het WK Sprint schaatsen, waar ze ook nog wereldkampioen werd. Zou dat haar kansen op een straatnaam vergroten? In Enschede hebben ze al een Morsweg, een Remorsstraat, een Morsestraat en een Josinkmorsplein... misschien dat het wel te verwarrend is als daar nog een straat voor Jorien ter Mors bij komt, maar een plantsoen of rotonde zou toch moeten kunnen.

Ik heb het mooiste tot het laatst bewaard. Carlijn Achtereekte werd bij haar huldiging in Lettele feestelijk rondgereden op een grote houten schaats. Ze kreeg een speciaal voor haar ontworpen gouden ring, een zilveren erepenning, een dinerbon en een cheque, en ze werd benoemd tot ereburger van Deventer. Allemaal mooi, maar het mooiste moet nog komen: het plein voor het Kulturhus in Lettele kreeg de naam Carlijnplein! De gemeente heeft de straatnaam overigens nog niet officieel geregistreerd, maar misschien dat dat er door alle drukte rondom de huldiging simpelweg nog niet van gekomen is. Het Carlijnplein - daarmee is ze de tweede wintersporter die direct na de spelen een eigen straatnaam krijgt.Update!
Inmiddels is ook shorttrackster Yara van Kerkhof gehuldigd in Zoetermeer. Ze won in Pyeongchang een zilveren medaille op de 500 meter en samen met de Oranje-ploeg ook nog brons op de relay. Ze kreeg een aantal cadeaus, maar het mooiste cadeau was natuurlijk een straatnaambord met de tekst Yara van Kerkhofplaats. Dat is de nieuwe naam van de plaats voor het clubhuis van de IJsvereniging Zoetermeer. Daarmee is zij dus de derde wintersporter die direct na de spelen een eigen straatnaam krijgt.


Reacties

GvB zei…
René, leuk artikel. Echter, twee correcties:

1) Maar dat bleek slechts om een tijdelijke hernoeming te zijn voor tijdens de feestelijkheden.

Ofwel om verwijderen, ofwel te zijn vervangen door te gaan.

2) Enscheden vervangen door Enschede.

Dinx zei…
Ik heb geen idee waar je het over hebt, GvB. Maar toch bedankt voor de melding. ;-)
GvB zei…
Geen idee? Dat lijkt me stug. Je hebt de correcties netjes aangebracht.
Bedankt.
Dinx zei…
Jahaa GvB, er stond een smiley achter. Jammer dat je de knipoog niet begreep.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje. Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op: Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties) Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens) Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens) Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens) Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens) Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens) Burgemeester Hoytema van