Doorgaan naar hoofdcontent

De luiaard, de stokstaart en de hyena - Vergeten Dieren in straatnamenland

In Nederland zijn duizenden straten naar dieren genoemd. De Merellaan, de Marterstraat, de Kalfjeslaan en het Glimwormpad... je kent ze wel. De lijst met aldus vernoemde dieren lijkt schier eindeloos. Op deze Dierendag wil ik daarom eens stilstaan bij de dieren waar nog steeds geen straat naar genoemd is: de Vergeten Dieren van straatnamenland. 

Door het hele land liggen buurten en wijken waar de straten zijn genoemd naar vogels, vlindersoorten, kippenrassen, boerderijdieren en ga zo maar door. Als je op alle straatnaambordjes kijkt, zou je bijna gaan denken dat alle dieren uit het dierenrijk er wel vertegenwoordigd zijn. De olifant en de leeuw, de merel en de mus, de dagpauwoog en de citroenvlinder, de gems en de gnoe, de ral en de harpij, de hamster en de spitsmuis, de dolfijn en de sprinkhaan, de koe en de geit - ze zijn allemaal in meer of mindere mate vernoemd. Zij wel. Er zijn echter veel meer diersoorten waar géén straat naar genoemd is. Waarom worden die dieren bij de aanleg van iedere nieuwe woonwijk weer vergeten?

Er zijn best veel vage diersoorten die gewoon nauwelijks bekendheid genieten bij het grote publiek, zoals de caracal (een katachtige uit Afrika en Zuidwest-Azië), de tagoean (een vliegende eekhoorn die voorkomt in Zuidoost-Azië) en de tenrek (een soort van egel die voorkomt op Madagaskar). Ik begrijp wel dat men bij het bedenken van nieuwe straatnamen niet direct aan deze dieren denkt. En dan zijn er ook nog dieren die hun naam of hun uiterlijk niet zo mee hebben. De kakkerlak heeft bijvoorbeeld niet zo'n positief imago en het verrast dan ook niet dat er nog nergens in Nederland een Kakkerlakstraat is. En zo moeten ook het wrattenzwijn, de veelvraat, het stinkdier en de naaktslak het vanwege hun uitstraling nog zonder straatnaam doen. Andere dieren hebben hun naam niet mee omdat die zo moeilijk te schrijven is. Het is wel belangrijk dat een straatnaam makkelijk te spellen is, en om die reden valt het przewalskipaard af (bekend uit het Groot Dictee van 1990), en ook de quetzal (de nationale vogel van Guatemala). En misschien is de spelling ook wel de reden dat de orang oetan nog nergens vernoemd is.

Er blijven nog genoeg leuke dieren met makkelijke namen over waar we straten naar zouden kunnen noemen. Neem bijvoorbeeld de stokstaartjes; dat zijn toch hartstikke lieve en gezellige diertjes? Maar er is nog nergens een Stokstaartweg of zoiets. Veel gezinnen hebben woestijnratjes (ook wel gerbils genoemd) als huisdier, dus met de aaibaarheid zit het blijkbaar wel goed. Toch bestaat er nog geen Woestijnratpad of Gerbilplein. Mensen moeten vaak lachen om foto's van de mooie koppen van luiaards, miereneters, aardvarkens of zeekoeien. Daar kunnen we best ook eens een straat naar noemen. De gekko, de hyena, de driebandanemoonvis (Nemo!), de cheeta en het gordeldier wachten ook nog steeds op hun eerste straatnaam.

Een paar jaar geleden werd er in Amsterdam nagedacht over een 'Vergeten Vrouwenbuurt', een buurt waar alle straten naar 'Vergeten Vrouwen' moesten worden genoemd. Misschien moet er ergens in Nederland ook maar eens een 'Vergeten Dierenbuurt' komen, met een Stokstaartstraat, een Hyenastraat, een Gerbilplein, een Tenrekweg, een Luiaardstraat en een Quetzalpark. Ik zie het wel zitten.Reacties

Joost zei…
De spelling de reden van ontbreken van de orang-oetan? Ik zie ook nergens gorilla, chimp* of bonobo vernoemd!
Bert zei…
Orang-oetan, gorilla, chimp en bonobo zijn te vinden onder de verzamelnaam 'apen': o.a. Apenspel in Enkhuizen, Apendans in Den Haag, Apenbroek in Heel :)
René zei…
Tja Bert, als je het zo bekijkt zijn we met de Dierenstraat (in Rotterdam) in één klap klaar voor het hele dierenrijk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

Over hobo, fagot en piccolo - hobofobie in Zaandam

Deze week kwam in het nieuws dat in de gemeente Zaanstad een paar jaar geleden de straatnaam Hobo is gewijzigd in Piccolo, omdat een toekomstige bewoner het te veel op 'homo' vond lijken. De reden dat dat nu in het nieuws was, is dat de gemeente nu pas bekend heeft gemaakt spijt te hebben van dat besluit. Wat is er nou precies allemaal gebeurd? 

In Zaandam wordt al jaren gewerkt aan het nieuwbouwproject Zaans Hout. De naam van het project verwijst naar de houtindustrie die in de 19e eeuw welig tierde in Zaandam. Langs de Houtveldweg verrezen allerlei nieuwe buurten waarvan de straatnamen allemaal iets met hout te maken hebben. Zo is er een buurt met houtsoorten als straatnaam, zoals Cypressehout, Ebbehout, Grenehout en Teakhout (vreemd genoeg heeft men de tussen-n uit de namen weggelaten). Daaronder ligt een buurt met straatnamen die aan de houtbewerking ontleend zijn: Kapzaag, Blokschaaf, Schrobzaag en Raamzaagpad (vreemd genoeg heeft alleen die laatste een achtervoegsel). En…

Heulen en kneuteren met de koning - over de straatnamen van Prinsjesdag

Op Prinsjesdag rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Hopelijk kijken ze onderweg goed uit het raam naar de straatnaambordjes, want de route leidt ze langs een paar bijzondere straatnamen die allemaal wat vertellen over de geschiedenis van Den Haag.

Nadat de koets het paleis verlaten heeft, rijdt deze eerst een stukje over het Noordeinde. Die straat werd eeuwen geleden al zo genoemd omdat hij aan de noordkant de stad uitliep. Het was toen overigens niet meer dan een modderpad. De bebouwing hield hier op en het was dus echt het noordeind van de stad. In 1533 werd hier een huis gebouwd dat in de loop der eeuwen is verbouwd, verwaarloosd, gerestaureerd en uitgebreid, en uiteindelijk geworden is tot het Paleis Noordeinde zoals wij dat nu kennen. Sinds 1984 is het in gebruik als werkpaleis, eerst voor koningin Beatrix en nu voor Willem-Alexander.

De koets slaat linksaf de Heulstraat in. Langs de oostkant van het Noorde…

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje.

Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op:
Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties)Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens)Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens)Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens)Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens)Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens)Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan in Scherpe…