Doorgaan naar hoofdcontent

De luiaard, de stokstaart en de hyena - Vergeten Dieren in straatnamenland

In Nederland zijn duizenden straten naar dieren genoemd. De Merellaan, de Marterstraat, de Kalfjeslaan en het Glimwormpad... je kent ze wel. De lijst met aldus vernoemde dieren lijkt schier eindeloos. Op deze Dierendag wil ik daarom eens stilstaan bij de dieren waar nog steeds geen straat naar genoemd is: de Vergeten Dieren van straatnamenland. 

Door het hele land liggen buurten en wijken waar de straten zijn genoemd naar vogels, vlindersoorten, kippenrassen, boerderijdieren en ga zo maar door. Als je op alle straatnaambordjes kijkt, zou je bijna gaan denken dat alle dieren uit het dierenrijk er wel vertegenwoordigd zijn. De olifant en de leeuw, de merel en de mus, de dagpauwoog en de citroenvlinder, de gems en de gnoe, de ral en de harpij, de hamster en de spitsmuis, de dolfijn en de sprinkhaan, de koe en de geit - ze zijn allemaal in meer of mindere mate vernoemd. Zij wel. Er zijn echter veel meer diersoorten waar géén straat naar genoemd is. Waarom worden die dieren bij de aanleg van iedere nieuwe woonwijk weer vergeten?

Er zijn best veel vage diersoorten die gewoon nauwelijks bekendheid genieten bij het grote publiek, zoals de caracal (een katachtige uit Afrika en Zuidwest-Azië), de tagoean (een vliegende eekhoorn die voorkomt in Zuidoost-Azië) en de tenrek (een soort van egel die voorkomt op Madagaskar). Ik begrijp wel dat men bij het bedenken van nieuwe straatnamen niet direct aan deze dieren denkt. En dan zijn er ook nog dieren die hun naam of hun uiterlijk niet zo mee hebben. De kakkerlak heeft bijvoorbeeld niet zo'n positief imago en het verrast dan ook niet dat er nog nergens in Nederland een Kakkerlakstraat is. En zo moeten ook het wrattenzwijn, de veelvraat, het stinkdier en de naaktslak het vanwege hun uitstraling nog zonder straatnaam doen. Andere dieren hebben hun naam niet mee omdat die zo moeilijk te schrijven is. Het is wel belangrijk dat een straatnaam makkelijk te spellen is, en om die reden valt het przewalskipaard af (bekend uit het Groot Dictee van 1990), en ook de quetzal (de nationale vogel van Guatemala). En misschien is de spelling ook wel de reden dat de orang oetan nog nergens vernoemd is.

Er blijven nog genoeg leuke dieren met makkelijke namen over waar we straten naar zouden kunnen noemen. Neem bijvoorbeeld de stokstaartjes; dat zijn toch hartstikke lieve en gezellige diertjes? Maar er is nog nergens een Stokstaartweg of zoiets. Veel gezinnen hebben woestijnratjes (ook wel gerbils genoemd) als huisdier, dus met de aaibaarheid zit het blijkbaar wel goed. Toch bestaat er nog geen Woestijnratpad of Gerbilplein. Mensen moeten vaak lachen om foto's van de mooie koppen van luiaards, miereneters, aardvarkens of zeekoeien. Daar kunnen we best ook eens een straat naar noemen. De gekko, de hyena, de driebandanemoonvis (Nemo!), de cheeta en het gordeldier wachten ook nog steeds op hun eerste straatnaam.

Een paar jaar geleden werd er in Amsterdam nagedacht over een 'Vergeten Vrouwenbuurt', een buurt waar alle straten naar 'Vergeten Vrouwen' moesten worden genoemd. Misschien moet er ergens in Nederland ook maar eens een 'Vergeten Dierenbuurt' komen, met een Stokstaartstraat, een Hyenastraat, een Gerbilplein, een Tenrekweg, een Luiaardstraat en een Quetzalpark. Ik zie het wel zitten.Reacties

Joost zei…
De spelling de reden van ontbreken van de orang-oetan? Ik zie ook nergens gorilla, chimp* of bonobo vernoemd!
Bert zei…
Orang-oetan, gorilla, chimp en bonobo zijn te vinden onder de verzamelnaam 'apen': o.a. Apenspel in Enkhuizen, Apendans in Den Haag, Apenbroek in Heel :)
René zei…
Tja Bert, als je het zo bekijkt zijn we met de Dierenstraat (in Rotterdam) in één klap klaar voor het hele dierenrijk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populaire posts van deze blog

De Johan Cruijff Boulevard - over de geschiedenis van het begrip 'Engelse ziekte'

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de Arena boulevard in Amsterdam een nieuwe naam krijgt: hij heet voortgaan Johan Cruijff Boulevard. Iemand vroeg me waarom beide namen met een extra spatie geschreven zijn. Zou het niet logischer zijn om dat Arenaboulevard en Johan Cruijffboulevard te noemen? Ja, dat zou meer volgens de standaard zijn. In Amsterdam worden samenstellingen in bijna alle straatnamen aaneengeschreven, maar er zijn nog enkele uitzonderingen zoals de Fien de la Mar Straat en het Dwaze Moeders plein. Ook in de rest van het land komen dat soort straatnamen met extra spaties voor. Naar de reden voor dat spatiegebruik kan ik alleen maar gissen. Grote kans dat het gewoon komt door onzorgvuldigheid ergens in het proces. Pratend over die spatie kwam ook de term Engelse ziekte voorbij. Voor sommige mensen zijn 'onjuist spatiegebruik' en 'Engelse ziekte' synoniemen van elkaar. Voor anderen is 'Engelse ziekte' een ruimer begrip, waar ook het gebruik van …

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp?

Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat. Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat, van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd ge…

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet.

Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland.

Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk langer z…

Is het Hub of Huub van Doorne? - over straatnamen die je anders schrijft

Stel je eens voor dat er een straat naar je wordt genoemd en dat men daarbij je naam verkeerd schrijft. En stel je nou eens voor dat je zelf het straatnaambord mag onthullen en dan voor het oog van de toegestroomde menigte ontdekt dat ze je naam verkeerd geschreven hebben. Dat gebeurde Hub van Doorne in 1965.
Hubert 'Hub' van Doorne was de oprichter van DAF. Hij werd geboren in 1900 in America (in Noord-Limburg) en verhuisde op zijn twaalfde naar Deurne. Daar begon hij in 1928 samen met zijn broer Wim een eigen bedrijf: Hub van Doorne's Machine Fabriek. Dat bedrijf ging een paar jaar later Van Doorne's Machinefabriek en Constructiewerkplaatsen heten, en weer een paar jaar later werd de naam Van Doorne's Aanhangwagenfabriek N.V. DAF. Het bedrijf maakte toen voornamelijk aanhangwagens voor gebruik in de landbouw. Het bedrijf groeide verder: in 1949 werden de eerste vrachtwagens geproduceerd en nadat Hub van Doorne de Variomatic had uitgevonden ('het pientere pookj…