Doorgaan naar hoofdcontent

Een Levensweg van A tot Z in 26 straatnamen

Kijk eens aan: een hele Levensweg in 26 straatnamen, van de A van Aankomstpassage (een romantischer aanduiding voor de geboorte kon ik even niet vinden) tot de Z van Zielakkersweg (in Geesteren natuurlijk). En natuurlijk alles wat daar verder tussen hoort.


  1. Aankomstpassage (in Schiphol)
  2. Kinderstraat (in Zierikzee)
  3. Speelweide (in Uden)
  4. Schoolstraat (in Halfweg, Aarle-Rixtel, Huizen of een van die meer dan vierhonderd andere plaatsen met een Schoolstraat)
  5. Hogeschoollaan (in Breda)
  6. Verliefd Laantje (in Helmond)
  7. Universiteitsweg (in De Bilt)
  8. Eerste Baan (in Zwolle) of de Startbaan (in Nootdorp)
  9. Lieverman (in Gemert) of de Lieve Vrouwestraat (in Vaals)
  10. Trouwhof (in Tilburg)
  11. Kindermakerdreef (in Bergschenhoek)
  12. Kinderstraatje (in Lepelstraat)
  13. Kinderbos (in Boxtel)
  14. Nieuwe Baan (in Tienray)
  15. Nieuwe Huizen (in Assen),  en misschien wel Vierhuizen (Schiermonnikoog), Vijfhuizen (Haarlem), Zevenhuizen (Werkendam) of zelfs Twintighuizen (Dordrecht)
  16. Droomtuinlaan (in Vleuten)
  17. 't Geluk (in Geldrop)
  18. Grote Baan (in Zwolle) en misschien wel een Buitenlandse Baan (in Barendrecht)
  19. Kibbelstuk (in Dwingelo)
  20. Scheidingsweg (in Echt)
  21. Renteniersgang (in Garnwerd) of het Pensionarispad (in Raamsdonk)
  22. Rustoord (in Reuver)
  23. Ziekbleek (in Reusel)
  24. Ziekenhuisstraat (in Groenlo)
  25. Dodeweg (in Leusden)
  26. Zielakkersweg (in Geesteren)
Ik ben vast nog mooie straatnamen vergeten die prima passen in zo'n Levensweg. Heb je nog aanvullingen? Laat het dan weten in de reacties hieronder.

Reacties

Paul zei…
De gemeente Nijkerk heeft een Eerste en een Tweede Kruishaarseweg...
Anoniem zei…
Vlak vóór de geboorte kan nog de Ontsluitingsweg (in Oude Pekela).
Jasper zei…
Daarna kan dan mooi de Baby-lonstraat, die is in Heerlen.
Anoniem zei…
Wat te denken van Luilekkerland in Leeuwarden?
Jaya zei…
Wat een geweldig leuk idee!
Heel erg leuk om te lezen.

Ik heb teveel tijd over vandaag, dus ik heb geprobeerd aanvullingen te bedenken, en ik heb er waarempel een paar gevonden.

Na het Trouwhof van 10 zou je nog even naar de Wittebroodstraat (in Heusden) kunnen.

Na de Kindermakersdreef van 11 kan je naar de Dikkebuiksweg (in Wijlre) gaan en daarna naar de Ooievaarstraat/Ooievaarshof (in meerdere woonplaatsen).
Als onze zuiderburen mogen meedoen, heb je de Wiegstraat in Antwerpen.
En in Rotterdam heb je ook een Goede Verwachtinghof, maar dat is misschien niet hetzelfde als blijde verwachting.

Als je nou vaak promotie maakt bij die Nieuwe Baan van 14, kan je eerst naar de Rijkstraat (met een enkele s, in Den Haag of 's-Heerenhoek), dan naar de Rijkerstreek (in Schiphol) en uiteindelijk naar de Tonnendijk (in Vroomshoop), waarmee je dan mooi die Twintighuizen van 15 kan betalen.

Na de Scheidingsweg van 20 kan je eerst naar de Vrijgezellenweg (in Velsen-Noord), dan naar de 2e Verbindingsstraat (in Terneuzen), en als je pech hebt daarna naar de Weduwestraat (in Zundert) en Verdrietweg (in Poederoijen).
Dinx zei…
Ha, mooie aanvullingen Jaya!
Anoniem zei…
In de laatste levensfase kan je gaan naar de Kaaldijk in Ruurlo. Of de Blindeweg in Dordrecht. Ook kan je voortstrompelen op de Kreupelstraat in Schiedam.
Ga ook lopen over het Rimpelt in Afferdem. Het eindigt helaas op de Grafwegen in Groesbeek.
Eric

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

De langste straatnamen van Nederland

Wat zijn de langste straatnamen van Nederland? Ik zet deze mooie namen graag voor je op een rijtje. Om de lengte van een straatnaam te bepalen volstaat het niet om op de straatnaamborden te kijken, want soms hangen er in één straat al borden met verschillende schrijfwijzen van dezelfde naam. Het is beter om uit te gaan van de officiële schrijfwijze van de straatnaam zoals die is vastgelegd in de BAG, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Dat levert de volgende top-10 op: Ir. Mr. Dr. van Waterschoot van der Grachtstraat in Heerlen (48 tekens in totaal, 38 tekens zonder punten en spaties) Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat in Gramsbergen (46/41 tekens) Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade in Katwijk (45/40 tekens) Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg (43/38 tekens) Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren (42/38 tekens) Burgemeester van Hövell tot Westerflierpad in Halfweg (42/38 tekens) Burgemeester Hoytema van

Waar ligt het geografisch middelpunt van Nederland?

Mijn zoon vroeg me waar precies het middelpunt van Nederland, want daar wil hij dan graag een keer met me naartoe. Nederland heeft aardig wat geografische middelpunten. Het is maar net hoe je definieert wat het middelpunt van een land is. Ik zet in dit verhaal een paar van die middelpunten op een rijtje - voor mijn zoon, maar natuurlijk ook voor jullie. (Voor dit verhaal kijk ik alleen naar het Europese deel van Nederland, zonder de Caribische eilanden; met die eilanden erbij ligt alles weer anders.) Uiterste punten Voordat ik een aantal middelpunten langsloop, noem ik hier eerst de geografische extremen van Nederland. Rottumerplaat - Het noordelijkst gelegen punt van Nederland ligt op Rottumerplaat. Locatie: 53.556485, 6.492520 Bad Nieuweschans - Het oostelijkste punt van Nederland ligt bij Bad Nieuweschans (Groningen). Om precies te zijn bij grenspaal 196, bij de grensovergang naar Duitsland. Locatie: 53.180299, 7.227509 Klein-Kuttingen - Het zuidelijkste punt van Nederland ligt