Doorgaan naar hoofdcontent

Simpelweg simpele straatnamen - als de inspiratie even ontbreekt

Je kunt als straatnaamcommissie natuurlijk niet altijd op de toppen van je kunnen presteren. Altijd maar die creatieve thema's, verantwoorde vernoemingen en orginele achtervoegsels. Soms is het ook wel lekker om het eens een keertje simpel te houden en een straat gewoon Straat te noemen en een plein Plein. Er liggen in Nederland honderden van dat soort simpele straatnamen. Gebrek aan inspiratie? Gemakzucht? Geen idee? Nee, gewoon historisch zo gegroeid.

We lopen het rijtje even langs in volgorde van populariteit van de straatnaamachtervoegsels:
  • Straat - Er is één echte Straat in Nederland en die ligt ten oosten van Roermond.
  • Weg - Het zou leuk zijn als er ergens een weg lag die Weg heet, maar die heb ik nergens kunnen vinden. In Enkhuizen hebben ze wel een alternatiefje: het Wegje.
  • Laan - Niks Lindelaan, Legolaan of Churchilllaan. In Schagen, Den Haag, Broek in Waterland, Schiedam, Meeuwen, Oosterhout en Nunspeet hebben ze simpelweg een Laan. Er zijn ook nog negen plaatsen met een Laantje; dat is toch weer net wat minder.
  • Hof - In elf plaatsen hebben ze (elkaar) het Hof gemaakt: Meijel, Milheeze, Bergeijk, Gemert, Dongen, Bavel, Oosterland, Amerongen, Amersfoort, Dordrecht en Midwoud. In Wirdum schrijven ze het als Hôf.
  • Plein - Waarom zou je lang nadenken over de naam van een plein, als je het ook gewoon Plein kunt noemen? Zo moeten ze gedacht hebben in Rolde, Makkum, Biddinghuizen, Kerkrade, Merkelbeek, Landgraaf, Blitterswijck, Schijndel, Berlicum, Vlijmen, Zaamslag, 's-Heer Hendrikskinderen, Borssele, Werkendam, Zoelmond, Tiel, Houten, Nijkerk, Nieuwegein, Melissant, Den Haag, Zwammerdam, Hoogmade, Wateringen, Wassenaar, Bergen en Almere.
  • Dijk - Die verhoogde weg langs het water? Na een lange brainstorm werd het in Wijhe, Winssen, Ewijk, Beuningen, Weurt, Grevenbicht, Ohé en Laak, Neer, Montfort, Kessel, Alkmaar, Broek op Langedijk, Eersel, Benthuizen en Enkhuizen gewoon, ehhh... Dijk!
  • Pad - Paden zat in Nederland, maar ik heb er niet één gevonden die simpelweg Pad heet. Wel een Paadje in Nieuwe Niedorp en een Padje in Slochteren.
  • Singel - Van alle simpele straatnamen is de Singel toch wel het populairst. Die komt in Nederland in tachtig plaatsen voor - die ga ik hier maar niet allemaal noemen. En dan hebben we in Schelluinen ook nog een Singeltje; een kort paadje dat uitkomt op de Langeweg.
  • Dreef - Na Singel is de Dreef een goede tweede op de ranglijst van populaire simpele straatnamen. Die komt in Nederland ruim zestig keer voor, van Waddinxveen tot Nibbixwoud, van Hardinxveld-Giessendam tot Hendrik-Ido-Ambacht, van Vroomshoop tot Erksel en van Lamswaarde tot Noordeloos. Ja, daar waren ze op Dreef. In Westkapelle hebben ze een klein Dreefje.
  • Steeg - En dan zijn er nog zestien plaatsen met een heuse Steeg: Zwiggelte, Westervelde, Langelo, Norg, Ewijk, Heerewaarden, Stein, Echt, Neer, Thorn, Sevenum, Arcen, Schijndel, Wanroij, Liempde en Vuren. Veel mensen denken bij een steeg aan een klein zijstraatje in een grote stad, maar deze Stegen liggen allemaal in dorpen in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Drenthe. Het zijn bijna allemaal stegen in de oude betekenis van het woord: weggetjes die vanaf de rivieroever omhoog lopen.
Dat was de top-tien. En dan hebben we bijvoorbeeld ook nog op ruim twintig plekken een Kade (zoals in Piershil, Rucphen en Tzummarum), driemaal een Veld (in Deurne, Dongen en Veldhuizen) en viermaal een Kamp (Wirdum, Groesbeek, Nuth en Amersfoort). In bijna twintig plaatsen heeft men na ampel beraad besloten om het plantsoen gewoon Plantsoen te noemen. Waarom ook niet? Er zijn vijf plaatsen met een Park, negen met een Plaats, zes met een Gracht. Alleen in Venlo kun je in de Sloot wonen (maar dat is altijd nog beter dan eindigen in de Goot, in Neer).

Je kunt ook twee van deze simpele straatnamen combineren in één nieuwe tot bijvoorbeeld de Hoflaan, de Laanstraat, de Singelsteeg of het Hofplein. Dat is net weer ietsje minder simpel. Jammer eigenlijk. In Winschoten hebben ze er zo zelfs drie gecombineerd in de Hofstraatlaan.

Spaar ze allemaal!
In Den Haag hebben ze de Laan, het Plein, de Singel en de Plaats, en in Enkhuizen het Wegje, de Dijk, de Dreef en de Kade. Die twee vullen elkaar wel mooi aan. En gelukkig compenseren beide plaatsen dat met voldoende originele en unieke plaatsnamen. Er zijn geen plaatsen waar men meer dan vier van deze simpele straatnamen heeft. Misschien een leuk idee voor een nieuwbouwwijk: noem de straten gewoon Straat, Weg, Laan, Hof, Plein, Dijk, Pad, Singel, Dreef, Steeg en Kade. En dan natuurlijk Veld, Park en Plantsoen voor het noodzakelijke groen.


Reacties

Anoniem zei…
Aan dit overzicht kun je nog toevoegen het achtervoegsel Baan dat als losse straatnaam te vinden is in Biddinghuizen, Boxtel, Dussen, Eck en Wiel, Ens, Haarlem, IJsselmuiden, Kaatsheuvel, Meeuwen, Rotterdam, Schiedam en Warmond.
Ook het achtervoegsel Allee komt los voor en wel in Amstenrade, Brunssum, Dinxperlo, Emmen, Ermelo, Hattem, Limbricht, Meppel, Nieuwstadt en Ulft.
En Boulevard vinden we in Breskens, Egmond aan Zee, Grevenbicht, IJzendijke, Katwijk ZH, Roosendaal, Rozenburg ZH, Velp GLD, Vught en Zeist.

Groet,
Bert
Anoniem zei…
Het omgekeerde komt ook voor: in Heemstede ligt de Laan van Dick Laan.
Dubbelop.
[Eric]
Anoniem zei…
In Waddinxveen heb je de Dorpstraat ipv Dorpsstraat komt ook niet vaak voor denk ik.
https://www.google.nl/maps/place/Dorpstraat,+Waddinxveen/@52.0477682,4.6407995,18z/data=!4m5!3m4!1s0x47c5d1b004ea6b7d:0xcfa18b10c78438cb!8m2!3d52.0473822!4d4.6415344
Dinx zei…
@Anoniem: de naam Dorpstraat komt iets meer dan vijftig keer voor in Nederland, en de naam Dorpsstraat ruim driehonderd keer.

Populaire posts van deze blog

Wat is de echte Monopoly-stad van Nederland? En waar ligt Ons Dorp?

Een tijd geleden heb ik al eens uitgelegd wie de straatnamen heeft gekozen voor het Nederlandse Monopoly-spel. De Nederlandse editie van het spel was de eerste waarin straatnamen uit verschillende steden werden gebruikt. Dus vroeg ik me af: is er misschien toch één stad te vinden die al die straatnamen heeft? Dan zouden ze daar mooi hun geheel eigen editie van het spel kunnen maken. Tijdens die zoektocht diende nog een tweede vraag zich aan: waar ligt Ons Dorp? Laten we eerst eens even kijken hoe bijzonder die straatnamen uit het Monopoly-spel eigenlijk zijn. In de top-10 met straatnamen die in het Nederland het meest voorkomen, staat één straat uit Monopoly: de Dorpsstraat . Die komt in Nederland 315 keer voor, van Aalsmeer tot Zwolle. De Brink komt 67 keer voor, van Almelo tot Zuidwolde. Op 43 plaatsen ligt een Steenstraat , van Alphen aan den Rijn tot in Zwolle. Dan komen we bij een bijzonder geval: de Houtstraat komt 32 keer voor in Nederland (van Almere tot Wolvega), maar vreemd

Wie heeft de straatnamen van Monopoly gekozen?

De Barteljorisstraat, Neude, A-Kerkhof en de Kalverstraat. Iedereen kent de straatnamen uit het Monopoly-spel. Maar waarom hebben nou juist deze straatnamen een plekje in het spel gekregen? Waarom heeft men uit Rotterdam niet de Weena of de Lijnbaan gekozen, en voor Amsterdam de P.C. Hooftstraat? En waarom zitten Haarlem en Arnhem er wel in, en Maastricht en Eindhoven niet? Wie heeft dat allemaal bedacht? Voor de geschiedenis van het spel gaan we even helemaal terug naar 1904. Elizabeth Magie vroeg toen patent aan op het bordspel ' The Landlord's Game '. Geïnspireerd door dat spel liet Charles Darrow in 1934 in eigen beheer 5000 exemplaren van het spel 'Monopoly' maken en die waren binnen een jaar verkocht. Toen toonde Parker Brothers interesse om het spel in de Verenigde Staten uit te geven. Zij verkochten binnen een jaar meer dan een miljoen exemplaren. De populariteit van het spel bleef niet onopgemerkt en de Engelse firma Waddington kocht in 1936 de rechten o

Wat is in Nederland de langste straat met één naam?

De Oudebildtdijk in de Friese gemeente Het Bildt wordt vaak de langste straat van Nederland genoemd. De straat loopt van Westhoek naar Oudebildtzijl en is volgens Google Maps in totaal 12,1 kilometer lang. Dat is best een eind inderdaad. Maar is het daarmee inderdaad de langste straat van Nederland? En meer specifiek: de langste straat die van begin tot eind dezelfde straatnaam heeft? Ik zal het maar meteen verklappen: dat is dus niet. Als je gaat zoeken naar 'langste straat van Nederland' kom je allerlei straatnamen tegen. Ik zag dat ergens iemand de Voorstraat in Dordrecht noemde, maar die is 'slechts' 1.200 meter en daarmee met afstand niet de langste. De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt ook vaak genoemd, maar die is met een lengte van 5.800 meter ook zeker niet de langste straat van Nederland. Hier en daar lijkt men dat door te hebben, want daar noemt men het specifiek de langste láán van Nederland. Ik vind gemakkelijke een paar straten die een stuk la

Op hoerenjacht met drie groene eikels en een vette knol - de bijzondere straatnamen van Enkhuizen

In lijstjes met bijzondere of vreemde straatnamen kom je vaak dezelfde namen tegen. De Dubbeleworststeeg in Amsterdam bijvoorbeeld, of de Eendekotsweg in Gapinge. Opvallend is dat er in die lijstjes altijd wel één of meer straatnamen uit Enkhuizen staan, zoals de Hoerejacht of Tussen Hel en Vagevuur . Hoe komt Enkhuizen aan die bijzondere straatnamen? Enkhuizen is een eeuwenoud stadje. Zeshonderd jaar geleden was het een haven- en vissersdorp aan de Zuiderzee. In 1356 kreeg het stadsrechten. Aan het eind van de middeleeuwen werden er havens gegraven en men legde vestingwerken aan. Dat leidde tot een bloeitijd in de zeventiende eeuw: Enkhuizen had toen een eigen kamer van de VOC en het had de grootste haringvloot van de Nederlanden. In die tijd ontstonden straatnamen nog in de volksmond; straten werden genoemd naar een opvallend kenmerk zoals een groot gebouw, de handel die er werd gedreven of een afbeelding op een uithangbord. De Breedstraat was gewoon een opvallend 'breede&#